Rețeta din Orientul Mijlociu: Mansaf 

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Vă propun pentru astăzi să descoperim un preparat din mâncarea tradițională iordaniană. Preparatul face din timpul dedicat mesei o experiență minunată, plină de arome și povești.

Mâncarea iordaniană se bazează în mare măsură pe ingrediente proaspete, adesea tocate mărunt. Adaugăm o doză de condimente subtile: sumac, tahini și bakleh. Se găsesc în hipermarket-uri.

Cele mai multe feluri de mâncare din carne vin cu salate care izbucnesc cu propria lor aromă, iar mesele iau de obicei prefața unui tip de autoservire.

Bucătăria iordaniană este plină de rețete delicioase, iar mansaf este în fruntea acestei liste. Mansaf este un fel de mâncare tradițional făcut prin stratificarea pâinii, orezului și bucăților fragede de miel servite împreună cu un sos special de iaurt.

Mansaf este un fel de mâncare minunat de delicios și cu un gust distinctiv.

Mâncărurile din carne și orez sunt foarte populare în Orientul Mijlociu, cum ar fi mandi, kabsa și maqluba. Mansaf este felul de mâncare național al Iordaniei. Cu toate acestea este foarte popular în toată regiunea Orientului Mijlociu și Levant. Este o masă de sărbătoare care se servește la multe adunări de familie. Astăzi vă voi spune cum l-am preparat acasă.

Rețeta

Carnea, în mod tradițional cea de miel, este gătită într-un sos de iaurt. Acest sos de neuitat se numește Jameed, care este un produs lactat fermentat realizat din lapte de oaie sau de capră. Are un gust și un miros foarte distinctiv. În Iordania, Jameed este fermentat, sărat și strecurat și apoi rulat în bile. Bilele se usucă și se întăresc. Așa conservau iordanienii laptele fără refrigerare, până când voiau să-l folosească.

Am umplut o oală adâncă cu apă, am adus-o la fierbere și am adăugat carnea. Carnea am fiert-o cinci minute, apoi am scos bucățile de carne. În aceeași oala am topit două linguri de unt clarificat în care am călit ușor ceapa. Am adăugat condimentele și carnea pe care am rumenit-o cam cinci minute.  

Se acoperă cu apă fierbinte și se aduce la fiert. Am redus focul la minim și am lăsat la fiert până când s-a gatit. Acest lucru a dura aproximativ puțin peste o oră.

Într-o altă oală am mai topit untul clarificat și apoi am adăugat orezul. Orezul se amestecă până când boabele sunt acoperite cu unt. Am pus și o jumătate de lingură de cardamon, am turnat apă fierbinte. Se acoperă și se fierbe până când este gata.

După ce s-a terminat de gătit carnea am preparat sosul Jameed.

Se face în felul următor. Într-un castron se adaugă iaurt gras și se presară amidon de porumb. Se amestecă folosind un tel. Se toarnă supă concentrată de legume și se amestecă bine. Se pune și o cană și jumătate de bulion de carne.

Într-o oală la foc mediu se topește unt clarificat, apoi se călește usturoiul pentru 30 de secunde. Se toarnă amestecul Jameed, se amestecă bine și se aduce la fierbere.

Am adăugat carnea. Se asezonează cu sare și piper după gust și mai rămâne pe foc mediu spre mic zece minute. Într-un platou mare se așează pâinea. Deasupra se toarnă sos Jameed și se întinde orezul. Peste orez se pune carnea de miel, iar deasupra ei puțin sos Jameed și pătrunjel tocat.

Poftă bună și să gătiți cu dragoste! (Daniel Babun)

(insidethetravellab-com, amiraspantry-com)

Foto: wikipedia

De același autor

Related Articles