Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta din Orientul Mijlociu: Mansaf 

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Vă propun pentru astăzi să descoperim un preparat din mâncarea tradițională iordaniană. Preparatul face din timpul dedicat mesei o experiență minunată, plină de arome și povești.

Rețeta din Orientul Mijlociu: Mansaf 

Articol editat de Radio Resita, 17 mai 2023, 06:00

Mâncarea iordaniană se bazează în mare măsură pe ingrediente proaspete, adesea tocate mărunt. Adaugăm o doză de condimente subtile: sumac, tahini și bakleh. Se găsesc în hipermarket-uri.

Cele mai multe feluri de mâncare din carne vin cu salate care izbucnesc cu propria lor aromă, iar mesele iau de obicei prefața unui tip de autoservire.

Bucătăria iordaniană este plină de rețete delicioase, iar mansaf este în fruntea acestei liste. Mansaf este un fel de mâncare tradițional făcut prin stratificarea pâinii, orezului și bucăților fragede de miel servite împreună cu un sos special de iaurt.

Mansaf este un fel de mâncare minunat de delicios și cu un gust distinctiv.

Mâncărurile din carne și orez sunt foarte populare în Orientul Mijlociu, cum ar fi mandi, kabsa și maqluba. Mansaf este felul de mâncare național al Iordaniei. Cu toate acestea este foarte popular în toată regiunea Orientului Mijlociu și Levant. Este o masă de sărbătoare care se servește la multe adunări de familie. Astăzi vă voi spune cum l-am preparat acasă.

Rețeta

Carnea, în mod tradițional cea de miel, este gătită într-un sos de iaurt. Acest sos de neuitat se numește Jameed, care este un produs lactat fermentat realizat din lapte de oaie sau de capră. Are un gust și un miros foarte distinctiv. În Iordania, Jameed este fermentat, sărat și strecurat și apoi rulat în bile. Bilele se usucă și se întăresc. Așa conservau iordanienii laptele fără refrigerare, până când voiau să-l folosească.

Am umplut o oală adâncă cu apă, am adus-o la fierbere și am adăugat carnea. Carnea am fiert-o cinci minute, apoi am scos bucățile de carne. În aceeași oala am topit două linguri de unt clarificat în care am călit ușor ceapa. Am adăugat condimentele și carnea pe care am rumenit-o cam cinci minute.  

Se acoperă cu apă fierbinte și se aduce la fiert. Am redus focul la minim și am lăsat la fiert până când s-a gatit. Acest lucru a dura aproximativ puțin peste o oră.

Într-o altă oală am mai topit untul clarificat și apoi am adăugat orezul. Orezul se amestecă până când boabele sunt acoperite cu unt. Am pus și o jumătate de lingură de cardamon, am turnat apă fierbinte. Se acoperă și se fierbe până când este gata.

După ce s-a terminat de gătit carnea am preparat sosul Jameed.

Se face în felul următor. Într-un castron se adaugă iaurt gras și se presară amidon de porumb. Se amestecă folosind un tel. Se toarnă supă concentrată de legume și se amestecă bine. Se pune și o cană și jumătate de bulion de carne.

Într-o oală la foc mediu se topește unt clarificat, apoi se călește usturoiul pentru 30 de secunde. Se toarnă amestecul Jameed, se amestecă bine și se aduce la fierbere.

Am adăugat carnea. Se asezonează cu sare și piper după gust și mai rămâne pe foc mediu spre mic zece minute. Într-un platou mare se așează pâinea. Deasupra se toarnă sos Jameed și se întinde orezul. Peste orez se pune carnea de miel, iar deasupra ei puțin sos Jameed și pătrunjel tocat.

Poftă bună și să gătiți cu dragoste! (Daniel Babun)

(insidethetravellab-com, amiraspantry-com)

Foto: wikipedia

Etichete:
Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă