Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta din Orientul Mijlociu: Mansaf 

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Vă propun pentru astăzi să descoperim un preparat din mâncarea tradițională iordaniană. Preparatul face din timpul dedicat mesei o experiență minunată, plină de arome și povești.

Rețeta din Orientul Mijlociu: Mansaf 

Articol editat de Radio Resita, 17 mai 2023, 06:00

Mâncarea iordaniană se bazează în mare măsură pe ingrediente proaspete, adesea tocate mărunt. Adaugăm o doză de condimente subtile: sumac, tahini și bakleh. Se găsesc în hipermarket-uri.

Cele mai multe feluri de mâncare din carne vin cu salate care izbucnesc cu propria lor aromă, iar mesele iau de obicei prefața unui tip de autoservire.

Bucătăria iordaniană este plină de rețete delicioase, iar mansaf este în fruntea acestei liste. Mansaf este un fel de mâncare tradițional făcut prin stratificarea pâinii, orezului și bucăților fragede de miel servite împreună cu un sos special de iaurt.

Mansaf este un fel de mâncare minunat de delicios și cu un gust distinctiv.

Mâncărurile din carne și orez sunt foarte populare în Orientul Mijlociu, cum ar fi mandi, kabsa și maqluba. Mansaf este felul de mâncare național al Iordaniei. Cu toate acestea este foarte popular în toată regiunea Orientului Mijlociu și Levant. Este o masă de sărbătoare care se servește la multe adunări de familie. Astăzi vă voi spune cum l-am preparat acasă.

Rețeta

Carnea, în mod tradițional cea de miel, este gătită într-un sos de iaurt. Acest sos de neuitat se numește Jameed, care este un produs lactat fermentat realizat din lapte de oaie sau de capră. Are un gust și un miros foarte distinctiv. În Iordania, Jameed este fermentat, sărat și strecurat și apoi rulat în bile. Bilele se usucă și se întăresc. Așa conservau iordanienii laptele fără refrigerare, până când voiau să-l folosească.

Am umplut o oală adâncă cu apă, am adus-o la fierbere și am adăugat carnea. Carnea am fiert-o cinci minute, apoi am scos bucățile de carne. În aceeași oala am topit două linguri de unt clarificat în care am călit ușor ceapa. Am adăugat condimentele și carnea pe care am rumenit-o cam cinci minute.  

Se acoperă cu apă fierbinte și se aduce la fiert. Am redus focul la minim și am lăsat la fiert până când s-a gatit. Acest lucru a dura aproximativ puțin peste o oră.

Într-o altă oală am mai topit untul clarificat și apoi am adăugat orezul. Orezul se amestecă până când boabele sunt acoperite cu unt. Am pus și o jumătate de lingură de cardamon, am turnat apă fierbinte. Se acoperă și se fierbe până când este gata.

După ce s-a terminat de gătit carnea am preparat sosul Jameed.

Se face în felul următor. Într-un castron se adaugă iaurt gras și se presară amidon de porumb. Se amestecă folosind un tel. Se toarnă supă concentrată de legume și se amestecă bine. Se pune și o cană și jumătate de bulion de carne.

Într-o oală la foc mediu se topește unt clarificat, apoi se călește usturoiul pentru 30 de secunde. Se toarnă amestecul Jameed, se amestecă bine și se aduce la fierbere.

Am adăugat carnea. Se asezonează cu sare și piper după gust și mai rămâne pe foc mediu spre mic zece minute. Într-un platou mare se așează pâinea. Deasupra se toarnă sos Jameed și se întinde orezul. Peste orez se pune carnea de miel, iar deasupra ei puțin sos Jameed și pătrunjel tocat.

Poftă bună și să gătiți cu dragoste! (Daniel Babun)

(insidethetravellab-com, amiraspantry-com)

Foto: wikipedia

Etichete:
Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 10 noiembrie 2025, 06:00

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc

Bucătăria montană europeană – prima oprire: Bulgaria În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene autentice, cu savoarea cărora ne...

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc
Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 08:13

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, mai echilibrat și cu mai multă inspirație din țările riverane Mării...

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 octombrie 2025, 08:09

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână

Ca în fiecare zi de vineri, vă aducem o rețetă inspirată din bucătăriile lumii marine, în care regăsim pești de apă dulce, sărată sau...

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească