Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta din Orientul Mijlociu: Clatite cu spanac

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Vă propun pentru astăzi să gustăm un preparat din Anatolia Centrală. Ce vă spun în continuare, e drept puțin, este considerat ceva magnific și a fost prezent pe mese de secole, Manti. Este un preparat asemănător cu ravioli.  Aventura lui Manti care ajunge în Anatolia s-a născut de fapt în Asia Centrală. Manti a fost adus în Anatolia de călăreții mongoli nomazi în secolul al XIII-lea. Este o armonie perfectă de aluat, carne tocată și iaurt. Nu ar fi greșit să spun că este unul dintre cele mai populare gusturi din bucătăria turcească. Familiile din Anatolia se adună pentru a pregăti această masă, rulează aluatul împreună și îl umplu cu mâinile pe rând. Această mod de pregătire, care are nevoie de mâini pricepute, aduce oamenii împreună de aproximativ 1000 de ani. Deci, ce este manti? Este un fel de ravioli făcut prin punerea în bucăți mici de aluat carne tocată amestecată cu diverse condimente și fierberea acestora în apă. În unele locuri întâi se prăjește și apoi se fierbe Manti care își ia numele de la cuvântul mantu, care înseamnă găluște.  Manti a fost unul dintre felurile de mâncare preferate ale sultanilor otomani. Se servește turnând unt topit cu iaurt, usturoi și ardei iute. V-am dat o idee și puteți să vă faceți Manti cu ce arome doriți.

Rețeta din Orientul Mijlociu: Clatite cu spanac

Articol editat de Radio Resita, 30 august 2023, 07:00

Eu nu vă voi spune mai multe despre Manti, dar vă invit să gustați Clatite cu spanac din Anatolia Centrală. Ne trebuie:
– 5 căni de făină
– o linguriță de sare
– apă caldă

Pentru umplutura interioară luăm:
– 400 de gr de spanac
– un ou
– o linguriță de boia
– câte o linguriță și jumătate de sare și piper.
Mai rezervăm unt pentru a lubrifia partea pe care o întoarcem în timp ce gătim aluatul.
În Anatolia Centrală se face cu diverse umpluturi, cu spanac, brânză, ouă, carne tocată de miel și altele. Eu am preferat cu spanac.
Frământăm aluatul și îl lăsăm să se odihnească o jumătate de ora.
Pentru umplutura noastră spălăm și tocăm fin spanacul și îl punem în strecurătoare să se scurgă.
Spargem un ou într-un castron. Adăugăm spanacul bine scurs, sare, piper și amestecăm cu cel mai bun și complex instrument din bucătărie, mâinile noastre.
Rupem bucăți de mărimea unei mandarine, înfăinăm blatul de întins și facem cercuri subțiri de aluat. Punem o tigaie cu fund gros pe foc, turnăm ulei și lăsăm la încins. Așezăm, să spun așa, mortarul de ou și spanac în mijlocul acestor clătite din Anatolia Centrală. Sigilăm marginile aluatului și îl punem
în tigaia noastră frumos încălzită. Gătim până prinde o crustă aurie după care întoarcem invers. Ungem cu unt partea întoarsă. Când s-a prăjit și pe cealaltă parte luăm clătita și o așezăm într-un recipient tapetat cu hîrtie absorbantă. Continuăm până se epuizează tot aluatul. Se consumă calde cu ayran rece. Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie