Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta din Orientul Mijlociu: Clatite cu spanac

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Vă propun pentru astăzi să gustăm un preparat din Anatolia Centrală. Ce vă spun în continuare, e drept puțin, este considerat ceva magnific și a fost prezent pe mese de secole, Manti. Este un preparat asemănător cu ravioli.  Aventura lui Manti care ajunge în Anatolia s-a născut de fapt în Asia Centrală. Manti a fost adus în Anatolia de călăreții mongoli nomazi în secolul al XIII-lea. Este o armonie perfectă de aluat, carne tocată și iaurt. Nu ar fi greșit să spun că este unul dintre cele mai populare gusturi din bucătăria turcească. Familiile din Anatolia se adună pentru a pregăti această masă, rulează aluatul împreună și îl umplu cu mâinile pe rând. Această mod de pregătire, care are nevoie de mâini pricepute, aduce oamenii împreună de aproximativ 1000 de ani. Deci, ce este manti? Este un fel de ravioli făcut prin punerea în bucăți mici de aluat carne tocată amestecată cu diverse condimente și fierberea acestora în apă. În unele locuri întâi se prăjește și apoi se fierbe Manti care își ia numele de la cuvântul mantu, care înseamnă găluște.  Manti a fost unul dintre felurile de mâncare preferate ale sultanilor otomani. Se servește turnând unt topit cu iaurt, usturoi și ardei iute. V-am dat o idee și puteți să vă faceți Manti cu ce arome doriți.

Rețeta din Orientul Mijlociu: Clatite cu spanac

Articol editat de Radio Resita, 30 august 2023, 07:00

Eu nu vă voi spune mai multe despre Manti, dar vă invit să gustați Clatite cu spanac din Anatolia Centrală. Ne trebuie:
– 5 căni de făină
– o linguriță de sare
– apă caldă

Pentru umplutura interioară luăm:
– 400 de gr de spanac
– un ou
– o linguriță de boia
– câte o linguriță și jumătate de sare și piper.
Mai rezervăm unt pentru a lubrifia partea pe care o întoarcem în timp ce gătim aluatul.
În Anatolia Centrală se face cu diverse umpluturi, cu spanac, brânză, ouă, carne tocată de miel și altele. Eu am preferat cu spanac.
Frământăm aluatul și îl lăsăm să se odihnească o jumătate de ora.
Pentru umplutura noastră spălăm și tocăm fin spanacul și îl punem în strecurătoare să se scurgă.
Spargem un ou într-un castron. Adăugăm spanacul bine scurs, sare, piper și amestecăm cu cel mai bun și complex instrument din bucătărie, mâinile noastre.
Rupem bucăți de mărimea unei mandarine, înfăinăm blatul de întins și facem cercuri subțiri de aluat. Punem o tigaie cu fund gros pe foc, turnăm ulei și lăsăm la încins. Așezăm, să spun așa, mortarul de ou și spanac în mijlocul acestor clătite din Anatolia Centrală. Sigilăm marginile aluatului și îl punem
în tigaia noastră frumos încălzită. Gătim până prinde o crustă aurie după care întoarcem invers. Ungem cu unt partea întoarsă. Când s-a prăjit și pe cealaltă parte luăm clătita și o așezăm într-un recipient tapetat cu hîrtie absorbantă. Continuăm până se epuizează tot aluatul. Se consumă calde cu ayran rece. Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Spaghetti Frittata
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 iunie 2025, 07:00

Spaghetti Frittata

Sâmbăta este ziua perfectă pentru a găti ceva sănătos, echilibrat și plin de vitamine, iar astăzi vă propunem o rețetă simplă și...

Spaghetti Frittata
Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 iunie 2025, 07:00

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de vineri vă propun o rețetă delicioasă și sănătoasă, în care peștele –...

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 26 iunie 2025, 07:00

Flan parizian de ciocolată 

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de joi pătrundem în lumea dulce a deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem...

Flan parizian de ciocolată 
Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 iunie 2025, 07:55

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir

Duminica este despre tihnă, familie și bucuria de a savura împreună o masă delicioasă. Ne-am gândit să vă oferim o idee completă de meniu...

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 iunie 2025, 07:00

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă

Masa perfectă de duminică începe cu dragoste, continuă cu savoare și se încheie cu dulceață La Radio Reșița, duminica este ziua dedicată...

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă