Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din Orientul Mijlociu: Cilbir

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.
Influențate de o istorie bogată a schimburilor comerciale și culturale, rețetele din Orientul Mijlociu sunt renumite pentru arome îndrăznețe, mirodenii și ingrediente proaspete.
Orientul Mijlociu este alcătuit din toate țările situate în apropierea sau de-a lungul Peninsulei Arabe, inclusiv Libanul, Israelul, Egiptul, Marocul și Iranul. Mâncarea de aici este un mix de arome și metode de gătit.

Rețetă din Orientul Mijlociu: Cilbir

Articol editat de Radio Resita, 16 octombrie 2024, 07:05

Cu ouă turcești, Cilbir, vă invit să vă delectați.
Aceste ouă turcești au fost o surpriză delicioasă când le-am preparat. Am făcut ouă în multe feluri așa că vă puteți imagina încântarea mea de a găsi o nouă modalitate de a pregăti ouăle. Nu m-aș fi gândit niciodată să asortez iaurtul cu ouă poșate, unt picant și ardei roșu, până nu am descoperit această rețetă.

Ingrediente cu care se lucrează:

Pentru iaurt tartinabil:
– o cană de iaurt turcesc sau grecesc, la temperatura camerei
– un cățel de usturoi
– piper negru proaspăt măcinat și sare după gust (opțional)
– un praf de piper Cayenne
– două linguri bune de mărar proaspăt tocat mărunt sau după gust

Pentru unt de Alep:
– jumătate de pachet de unt nesărat
– o lingură de fulgi de ardei de Alep sau alt soi de ardei iute
– jumătate de linguriță de boia afumată
– o linguriță de chimen măcinat.

Pentru ulei de Jalapeno (opțional):
– o lingură de pătrunjel proaspăt tocat
– o alta de ardei Jalapeno tăiat cubulețe
– două linguri de ulei de măsline
– un praf de sare.

Ouă poșate se procesează cu :
– o lingură de oțet alb sau cât este nevoie
– un praf de sare de mare
– 4 ouă mari.

Pentru a face iaurt tartinabil procedați în felul următor:
Puneți iaurtul într-un castron mediu, radeți usturoi și amestecați pentru a se combina. Asezonați cu piper negru, sare și piper Cayenne. Adăugați mărarul și amestecați bine. Lăsați deoparte la temperatura camerei.

Pentru prepara unt de Alep, topiți untul într-o cratiță la foc mediu și încălziți până când bulele încep să se spargă. Adăugați fulgi de Chili, boia de ardei și chimen. Se amestecă până când culoarea este uniformă. Opriți focul și lăsăți condimentele să se infuzeze.

Pentru a procesa ulei de Jalapeno măcinați pătrunjelul și Jalapeno împreună într-un mojar. Stropiți cu ulei de măsline și asezonați cu sare. Se amestecă pentru a se combina.

Acum urmează ouăle poșate. Umpleți o cratiță de 2 până la 3 litri de apă și aduceți la fierbere. Reduceți căldura la mediu spre mic, adăugați oțet și păstrați apa la fiert ușor. Spargeți un ou într-un castron mic, apoi introduceți ușor oul în apă țînând bolul chiar deasupra suprafeței apei. Repetați cu ouăle rămase. Gătiți până când albușurile sunt tari și gălbenușurile s-au îngroșat, dar nu sunt întărite, până în 3 minute. Scoateți cu o paletă strecurător, uscați pe un prosop de bucătărie și așezați-le pe o farfurie caldă.

Puneți amestecul de iaurt pe farfurii de servire. Folosiți dosul unei linguri pentru a întinde iaurtul. Stropiți cu puțin ulei de Jalapeno. Acoperiți ouăle cu până la două linguri de unt de Alep. Presărați sare de mare deasupra.
Ouăle ochi vor funcționa și în această rețetă, dacă preferați. Serviți cu pâine prăjită.
Bucurați-vă și descoperiți noi gusturi și arome!

Daniel Babun

Etichete:
Topkapî cu pui – rețetă din fastuoasa bucătărie otomană
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 11 iunie 2025, 07:44

Topkapî cu pui – rețetă din fastuoasa bucătărie otomană

Topkapî cu pui – rafinament și gust oriental În fiecare miercuri, la Radio Reșița, pătrundem în tărâmul mirodeniilor orientale, al...

Topkapî cu pui – rețetă din fastuoasa bucătărie otomană
Tocană de pulpe de porc cu chiftele – rețetă tradițională din Quebec
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 10 iunie 2025, 07:40

Tocană de pulpe de porc cu chiftele – rețetă tradițională din Quebec

Călătorie culinară în America de Nord – Tocană de porc ca în Quebec În fiecare marți, la Radio Reșița explorăm rețetele savuroase ale...

Tocană de pulpe de porc cu chiftele – rețetă tradițională din Quebec
Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă