Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din Orientul Mijlociu: Cilbir

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.
Influențate de o istorie bogată a schimburilor comerciale și culturale, rețetele din Orientul Mijlociu sunt renumite pentru arome îndrăznețe, mirodenii și ingrediente proaspete.
Orientul Mijlociu este alcătuit din toate țările situate în apropierea sau de-a lungul Peninsulei Arabe, inclusiv Libanul, Israelul, Egiptul, Marocul și Iranul. Mâncarea de aici este un mix de arome și metode de gătit.

Rețetă din Orientul Mijlociu: Cilbir

Articol editat de Radio Resita, 16 octombrie 2024, 07:05

Cu ouă turcești, Cilbir, vă invit să vă delectați.
Aceste ouă turcești au fost o surpriză delicioasă când le-am preparat. Am făcut ouă în multe feluri așa că vă puteți imagina încântarea mea de a găsi o nouă modalitate de a pregăti ouăle. Nu m-aș fi gândit niciodată să asortez iaurtul cu ouă poșate, unt picant și ardei roșu, până nu am descoperit această rețetă.

Ingrediente cu care se lucrează:

Pentru iaurt tartinabil:
– o cană de iaurt turcesc sau grecesc, la temperatura camerei
– un cățel de usturoi
– piper negru proaspăt măcinat și sare după gust (opțional)
– un praf de piper Cayenne
– două linguri bune de mărar proaspăt tocat mărunt sau după gust

Pentru unt de Alep:
– jumătate de pachet de unt nesărat
– o lingură de fulgi de ardei de Alep sau alt soi de ardei iute
– jumătate de linguriță de boia afumată
– o linguriță de chimen măcinat.

Pentru ulei de Jalapeno (opțional):
– o lingură de pătrunjel proaspăt tocat
– o alta de ardei Jalapeno tăiat cubulețe
– două linguri de ulei de măsline
– un praf de sare.

Ouă poșate se procesează cu :
– o lingură de oțet alb sau cât este nevoie
– un praf de sare de mare
– 4 ouă mari.

Pentru a face iaurt tartinabil procedați în felul următor:
Puneți iaurtul într-un castron mediu, radeți usturoi și amestecați pentru a se combina. Asezonați cu piper negru, sare și piper Cayenne. Adăugați mărarul și amestecați bine. Lăsați deoparte la temperatura camerei.

Pentru prepara unt de Alep, topiți untul într-o cratiță la foc mediu și încălziți până când bulele încep să se spargă. Adăugați fulgi de Chili, boia de ardei și chimen. Se amestecă până când culoarea este uniformă. Opriți focul și lăsăți condimentele să se infuzeze.

Pentru a procesa ulei de Jalapeno măcinați pătrunjelul și Jalapeno împreună într-un mojar. Stropiți cu ulei de măsline și asezonați cu sare. Se amestecă pentru a se combina.

Acum urmează ouăle poșate. Umpleți o cratiță de 2 până la 3 litri de apă și aduceți la fierbere. Reduceți căldura la mediu spre mic, adăugați oțet și păstrați apa la fiert ușor. Spargeți un ou într-un castron mic, apoi introduceți ușor oul în apă țînând bolul chiar deasupra suprafeței apei. Repetați cu ouăle rămase. Gătiți până când albușurile sunt tari și gălbenușurile s-au îngroșat, dar nu sunt întărite, până în 3 minute. Scoateți cu o paletă strecurător, uscați pe un prosop de bucătărie și așezați-le pe o farfurie caldă.

Puneți amestecul de iaurt pe farfurii de servire. Folosiți dosul unei linguri pentru a întinde iaurtul. Stropiți cu puțin ulei de Jalapeno. Acoperiți ouăle cu până la două linguri de unt de Alep. Presărați sare de mare deasupra.
Ouăle ochi vor funcționa și în această rețetă, dacă preferați. Serviți cu pâine prăjită.
Bucurați-vă și descoperiți noi gusturi și arome!

Daniel Babun

Etichete:
Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 26 iunie 2025, 07:00

Flan parizian de ciocolată 

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de joi pătrundem în lumea dulce a deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem...

Flan parizian de ciocolată 
Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 iunie 2025, 07:55

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir

Duminica este despre tihnă, familie și bucuria de a savura împreună o masă delicioasă. Ne-am gândit să vă oferim o idee completă de meniu...

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 iunie 2025, 07:00

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă

Masa perfectă de duminică începe cu dragoste, continuă cu savoare și se încheie cu dulceață La Radio Reșița, duminica este ziua dedicată...

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 14 iunie 2025, 07:00

Cartofi cu Grana Padano – rețetă mediteraneană simplă și delicioasă inspirată din Toscana

Sâmbăta cu gust – rețete sănătoase din bucătăria mediteraneană Sâmbăta, la Radio Reșița, este ziua dedicată alimentației echilibrate,...

Cartofi cu Grana Padano – rețetă mediteraneană simplă și delicioasă inspirată din Toscana
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 13 iunie 2025, 07:00

Midii cu Sauvignon Blanc – rețeta clasică belgiană

Vinerea, savurează marea – midii cu vin alb și arome simple, dar rafinate În fiecare vineri, la Radio Reșița, îți aducem în farfurie gustul...

Midii cu Sauvignon Blanc – rețeta clasică belgiană