Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din Orientul Mijlociu

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Pentru astăzi vă invit în bucătăria din Iordania.

Rețetă din Orientul Mijlociu

Articol editat de Valentina Adam, 25 octombrie 2023, 06:00

Cu locația sa strategică în Orientul Mijlociu, Iordania s-a aflat de secole la răscrucea drumurilor. De-a lungul istoriei, armenii, sirienii, palestinienii, beduinii nomazi din Peninsula Arabică și chiar misterioșii nabateeni au țesut o tapiserie bogată de culturi care se reflectă în bucătăria iordaniană. Explorarea mâncărurilor pe care o oferă Iordania, o țară  extrem de ospitalieră, este o oportunitate nu numai de a gusta aromele diverse, ci și de a înțelege istoria și locul Iordaniei în regiune. De la bucătăria levantină din nord, cu produse esențiale, cum ar fi maqlubah (orez și pui înăbușit sau miel) până la mâncărurile beduine din sud, cum ar fi mansaf (un platou de orez și miel gătite în iaurt) și zarb (carne la grătar prăjită într-o groapă), sunt preparatele care nu trebuie ratate.

Mâncarea populară iordaniană locală este formată din orez, iaurt, miel, măsline și o gamă largă de ierburi și condimente. Produsele de patiserie coapte sunt foarte populare în Iordania, în special mâncărurile dulci, cum ar fi baklava. Deoarece Iordania este poziționată în Levant, are multe influențe și din mâncărurile nord-africane, persane și mediteraneene. De la cine savuroase și delicioase la deserturi, există o mulțime de opțiuni alimentare pentru toate papilele gustative. La majoritatea restaurantelor din Iordania, este posibil ca vizitatorii să găsească un număr mare de preparate mezze. Acest stil de a mânca este popular în Iordania și constă în aperitive calde și aperitive reci. O cină mezze este o modalitate excelentă de a gusta mâncarea populară iordaniană.

Rețeta de astăzi are în centrul ei carnea de pui.

Folosim:
– 4 bucăți de piept de pui
– câte o linguriță de scorțișoară, chimen, coriandru, boia și piper negru
– două foi de dafin
– o jumătate de ceapă
– ulei de măsline și sare.

Într-un robot de bucătărie amestecăm condimentele, foile de dafin și ceapa. Frunza de dafin trebuie să se descompună complet. Rezultatul va fi o pastă minunată. Pentru mai multă bogăție turnați și puțin ulei de măsline. Este aproape o cerință pentru carnea albă. Ungem bucățile de carne și le lăsăm la marinat cam trei ore.
După aceea o gătim la foc mediu spre mare până când este gata.

Rezultatul final? Un piept de pui bogat în arome care surprind spiritul gastronomic al Iordaniei. Se servește cu legume proaspete.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.  

Daniel Babun
(afar.com;touristjordan.comglobaltableadventure.com)

Spaghetti Frittata
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 iunie 2025, 07:00

Spaghetti Frittata

Sâmbăta este ziua perfectă pentru a găti ceva sănătos, echilibrat și plin de vitamine, iar astăzi vă propunem o rețetă simplă și...

Spaghetti Frittata
Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 iunie 2025, 07:00

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de vineri vă propun o rețetă delicioasă și sănătoasă, în care peștele –...

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 26 iunie 2025, 07:00

Flan parizian de ciocolată 

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de joi pătrundem în lumea dulce a deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem...

Flan parizian de ciocolată 
Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 iunie 2025, 07:55

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir

Duminica este despre tihnă, familie și bucuria de a savura împreună o masă delicioasă. Ne-am gândit să vă oferim o idee completă de meniu...

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 iunie 2025, 07:00

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă

Masa perfectă de duminică începe cu dragoste, continuă cu savoare și se încheie cu dulceață La Radio Reșița, duminica este ziua dedicată...

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă