Rețetă din Orientul Mijlociu

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Pentru astăzi vă invit în bucătăria din Iordania.

Cu locația sa strategică în Orientul Mijlociu, Iordania s-a aflat de secole la răscrucea drumurilor. De-a lungul istoriei, armenii, sirienii, palestinienii, beduinii nomazi din Peninsula Arabică și chiar misterioșii nabateeni au țesut o tapiserie bogată de culturi care se reflectă în bucătăria iordaniană. Explorarea mâncărurilor pe care o oferă Iordania, o țară  extrem de ospitalieră, este o oportunitate nu numai de a gusta aromele diverse, ci și de a înțelege istoria și locul Iordaniei în regiune. De la bucătăria levantină din nord, cu produse esențiale, cum ar fi maqlubah (orez și pui înăbușit sau miel) până la mâncărurile beduine din sud, cum ar fi mansaf (un platou de orez și miel gătite în iaurt) și zarb (carne la grătar prăjită într-o groapă), sunt preparatele care nu trebuie ratate.

Mâncarea populară iordaniană locală este formată din orez, iaurt, miel, măsline și o gamă largă de ierburi și condimente. Produsele de patiserie coapte sunt foarte populare în Iordania, în special mâncărurile dulci, cum ar fi baklava. Deoarece Iordania este poziționată în Levant, are multe influențe și din mâncărurile nord-africane, persane și mediteraneene. De la cine savuroase și delicioase la deserturi, există o mulțime de opțiuni alimentare pentru toate papilele gustative. La majoritatea restaurantelor din Iordania, este posibil ca vizitatorii să găsească un număr mare de preparate mezze. Acest stil de a mânca este popular în Iordania și constă în aperitive calde și aperitive reci. O cină mezze este o modalitate excelentă de a gusta mâncarea populară iordaniană.

Rețeta de astăzi are în centrul ei carnea de pui.

Folosim:
– 4 bucăți de piept de pui
– câte o linguriță de scorțișoară, chimen, coriandru, boia și piper negru
– două foi de dafin
– o jumătate de ceapă
– ulei de măsline și sare.

Într-un robot de bucătărie amestecăm condimentele, foile de dafin și ceapa. Frunza de dafin trebuie să se descompună complet. Rezultatul va fi o pastă minunată. Pentru mai multă bogăție turnați și puțin ulei de măsline. Este aproape o cerință pentru carnea albă. Ungem bucățile de carne și le lăsăm la marinat cam trei ore.
După aceea o gătim la foc mediu spre mare până când este gata.

Rezultatul final? Un piept de pui bogat în arome care surprind spiritul gastronomic al Iordaniei. Se servește cu legume proaspete.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.  

Daniel Babun
(afar.com;touristjordan.comglobaltableadventure.com)

De același autor

Related Articles