Rețetă din bucătăria americană: Friptură de coaste

În a doua zi a săptămânii vizităm gastronomic câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală.  Pentru astăzi m-am oprit în bucătăria statului Colorado. Mâncarea este drumul către satisfacția sufletească, este motto-ul după care se ghidează localnicii.
Cu mâncăruri celebre, de la cele prăjite până la cele proaspete și organice, mâncarea din Colorado este la fel de diversă ca și peisajul său. Opțiunile sunt practic nesfârșite în ceea ce privește opțiunile de luat masa, așa că nu este surprinzător faptul că restaurantele, barurile și rulotele cu mâncare fast-food sunt la fel de variate.
Bucătăria din Colorado se remarcă prin combinația sa unică de arome tradiționale din sud-vest, carne de vânat și produse de la altitudine.
Elanul, bizonul și căprioară sunt acum adesea înlocuite cu carnea de vită sau porc. Colorado împărtășește tradițiile culinare cu vecinii săi din sud, în special cu New Mexico, datorită locației sale geografice. Ardeiul iute și tomatele sunt renumite și apreciate. Clima statului și soiurile care pot fi cultivate sunt influențate de altitudinea mare a Colorado. Anumite fructe, cum ar fi piersicile Palisade, sunt deosebit de dulci și suculente datorită zilelor calde și a nopților răcoroase. Acest lucru are ca rezultat arome intense și concentrate. Popoarele indigene, cum ar fi Apașii, au avut un impact semnificativ asupra tradițiilor culinare din Colorado. Ingrediente precum porumbul, fasolea, dovleceii, fructele de pădure și carnea de vânat, au fost constante în alimentația lor și continuă să fie componente importante ale bucătăriei statului. În general, bucătăria din Colorado se caracterizează prin amestecul său de culturi, accent pus pe ingredientele din surse locale și adaptarea la altitudinea mare a statului. În consecință, cultura culinară a statului este la fel de diversă și dinamică precum statul însuși.

Din bucătăria statului Colorado am ales Friptură de coaste. Căutați coaste cu un capac frumos de grăsime, deoarece aceasta va „unge” carnea de vită în timp ce se prăjește. Marmorarea pe întreaga bucată de carne oferă, de asemenea, o aromă uimitoare.
Pentru acest preparat ne trebuie :
– coaste de vită cu carne și grăsime
– trei lingurițe de piper cu coajă de lămâie
– trei lingurițe de boia
– o lingură de sare cu usturoi
– o linguriță de rozmarin uscat, zdrobit
– jumătate de linguriță de piper cayenne
– două căni de supă de vită
Preîncălzim cuptorul la 170 de grade Celsius. Într-un bol mic amestecăm condimentele. Punem friptura într-o tigaie, cu partea cu seu în sus și coastele jos și frecăm cu amestecul de condimente. Introducem friptura în cuptor. În funcție de calitatea cărnii și grosimea ei va sta la procesat termic aproximativ două ore și jumătate. Scoatem friptura din cuptor și o învelim în folie termică aproximativ 15 minute  înainte de a o porționa.
Între timp, turnăm în tigaia în care am fript carnea supa de vită și o aducem la fierbere pentru deglasarea deliciilor cărnoase de pe fundul tigăii.  Acest sos se adaugă peste bucățile de carne. Pentru servire pregătim un piure de cartofi.  Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Cele mai citite

Related Articles