Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din bucătăria americană: Gallo

În a doua zi a săptămânii vizităm gastronomic câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală.  Pentru astăzi m-am oprit în bucătăria din Nicaragua. Gastronomia aceste țări a evoluat de-a lungul timpului, de la începuturile sale din vremurile precolumbiene, trecând prin cucerirea spaniolă și până în zilele noastre.
Baza principală a tuturor alimentelor din Nicaragua este porumbul și derivatele sale. Aceste ingrediente se repetă atât în mâncarea tipică din Nicaragua, cât și în restul țărilor din America Centrală și o parte a Mexicului.
Se estimează că la nivel național există 1.060 de preparate, băuturi, deserturi și pâini, multe dintre ele cu denumire de origine. Mâncarea nicaraguană folosește atât produse proprii, cât și multe ingrediente din diverse părți ale lumii: usturoi, roșii, orez, făină, scorțișoară. Fructele și mirodeniile care caracterizează regiunea sunt papaya, jocote, mango, cassava, tamarind, diferite tipuri de ierburi aromate și în special oregano.
Cărnurile sunt foarte utilizate. Din vacă se prepară mâncăruri folosind totul, inclusiv stomacul. De la taur, în plus, se gătesc testiculele, picioarele și sângele, acesta din urmă pentru a face așa-numita moronga.
Este obișnuit și consumul de carne de pește și pui, la fel ca și fructele și legumele.
În zona Pacificului, pe lângă porumb, se mănâncă orez și fasole prăjită, carne de vită, pui și porc, pește și crustacee, dar în cantități mai mici. Se consumă produsele lactate precum brânza, smântâna din lapte și quesillo.
În Nicaragua, mâncarea este bogată în arome, un exemplu în acest sens, printre altele, sunt fritangas, care sunt tarabe de mâncare stradală unde se găsește friptură de vită, gallopinto, roșii prăjite, brânză prăjită, tacos, enchiladas.
Pe coasta Caraibelor, există o influență afro-caraibiană, bazată pe lapte de cocos și crustacee care oferă arome deosebite scoase în evidență de ardei iute.
Pe lângă orezul și fasolea tradițională, produsele marine sunt gustate pe scară largă pe coasta Caraibelor.

Rețetă din bucătăria americană: Gallo

Articol editat de Radio Resita, 22 august 2023, 12:00

Din gastronomia nicaraguană vă invit să gustați Gallo pinto sau tradus mot-a-mot cocoș pătat. Acest preparat este considerat un simbol național.
Folosim:
– orez
– fasole
– ceapă
– piper
– sare
– usturoi
– o frunză de dafin
– ulei.

Se fierbe fasolea în apă cu sare, un cățel de usturoi și o frunză de dafin. Odată fierte acestea sunt rezervate.
Tăiați mărunt ceapa și o căliți. După ce este translucidă, adăugați orezul și amestecați.
Puneți apă cel puțin dublu față de orez și gătiți la foc iute.
Când apa fierbe, reduceți focul și acoperiți. Este nevoie de aproximativ 20 de minute pentru a se face.
Odată ce apa s-a evaporat complet, lăsați orezul să se odihnească cel puțin cinci minute.
Într-o tigaie cu ulei se caleste încă o ceapă tăiată în prealabil, apoi se adauga orezul și puțin din bulionul de la fasole.
Se amestecă totul bine și se lasă în tigaie la foc mic aproximativ 10 minute, amestecând din când în când.
Gallo pinto nicaraguan trebuie servit fierbinte, ca o garnitură sau ca fel principal alături de ouă prajite și brânză.
Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei
Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 iunie 2025, 08:00

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este o mică sărbătoare, un moment de consolidare a relațiilor, în compania unei...

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Spaghetti Frittata
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 iunie 2025, 07:00

Spaghetti Frittata

Sâmbăta este ziua perfectă pentru a găti ceva sănătos, echilibrat și plin de vitamine, iar astăzi vă propunem o rețetă simplă și...

Spaghetti Frittata
Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 iunie 2025, 07:00

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de vineri vă propun o rețetă delicioasă și sănătoasă, în care peștele –...

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 26 iunie 2025, 07:00

Flan parizian de ciocolată 

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de joi pătrundem în lumea dulce a deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem...

Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă