Rețetă din bucătăria americană: Gallo

În a doua zi a săptămânii vizităm gastronomic câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală.  Pentru astăzi m-am oprit în bucătăria din Nicaragua. Gastronomia aceste țări a evoluat de-a lungul timpului, de la începuturile sale din vremurile precolumbiene, trecând prin cucerirea spaniolă și până în zilele noastre.
Baza principală a tuturor alimentelor din Nicaragua este porumbul și derivatele sale. Aceste ingrediente se repetă atât în mâncarea tipică din Nicaragua, cât și în restul țărilor din America Centrală și o parte a Mexicului.
Se estimează că la nivel național există 1.060 de preparate, băuturi, deserturi și pâini, multe dintre ele cu denumire de origine. Mâncarea nicaraguană folosește atât produse proprii, cât și multe ingrediente din diverse părți ale lumii: usturoi, roșii, orez, făină, scorțișoară. Fructele și mirodeniile care caracterizează regiunea sunt papaya, jocote, mango, cassava, tamarind, diferite tipuri de ierburi aromate și în special oregano.
Cărnurile sunt foarte utilizate. Din vacă se prepară mâncăruri folosind totul, inclusiv stomacul. De la taur, în plus, se gătesc testiculele, picioarele și sângele, acesta din urmă pentru a face așa-numita moronga.
Este obișnuit și consumul de carne de pește și pui, la fel ca și fructele și legumele.
În zona Pacificului, pe lângă porumb, se mănâncă orez și fasole prăjită, carne de vită, pui și porc, pește și crustacee, dar în cantități mai mici. Se consumă produsele lactate precum brânza, smântâna din lapte și quesillo.
În Nicaragua, mâncarea este bogată în arome, un exemplu în acest sens, printre altele, sunt fritangas, care sunt tarabe de mâncare stradală unde se găsește friptură de vită, gallopinto, roșii prăjite, brânză prăjită, tacos, enchiladas.
Pe coasta Caraibelor, există o influență afro-caraibiană, bazată pe lapte de cocos și crustacee care oferă arome deosebite scoase în evidență de ardei iute.
Pe lângă orezul și fasolea tradițională, produsele marine sunt gustate pe scară largă pe coasta Caraibelor.

Din gastronomia nicaraguană vă invit să gustați Gallo pinto sau tradus mot-a-mot cocoș pătat. Acest preparat este considerat un simbol național.
Folosim:
– orez
– fasole
– ceapă
– piper
– sare
– usturoi
– o frunză de dafin
– ulei.

Se fierbe fasolea în apă cu sare, un cățel de usturoi și o frunză de dafin. Odată fierte acestea sunt rezervate.
Tăiați mărunt ceapa și o căliți. După ce este translucidă, adăugați orezul și amestecați.
Puneți apă cel puțin dublu față de orez și gătiți la foc iute.
Când apa fierbe, reduceți focul și acoperiți. Este nevoie de aproximativ 20 de minute pentru a se face.
Odată ce apa s-a evaporat complet, lăsați orezul să se odihnească cel puțin cinci minute.
Într-o tigaie cu ulei se caleste încă o ceapă tăiată în prealabil, apoi se adauga orezul și puțin din bulionul de la fasole.
Se amestecă totul bine și se lasă în tigaie la foc mic aproximativ 10 minute, amestecând din când în când.
Gallo pinto nicaraguan trebuie servit fierbinte, ca o garnitură sau ca fel principal alături de ouă prajite și brânză.
Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

De același autor

Related Articles