Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă cu pește sau fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc pești de apă dulce, sărată sau fructe de mare.

Rețetă cu pește sau fructe de mare

Articol editat de Valentina Adam, 17 martie 2023, 13:14 / actualizat: 22 martie 2023, 21:41

Una dintre marile bucurii pentru mine este să gătesc. Îmi place să amestec arome, texturi și să adaug câte un ingredient neașteptat la mâncare ori de câte ori pot și-mi permite gustul final. Cu toate acestea ador să gătesc și preparate clasice.

Pentru această vineri m-am gândit la o tocană clasică spaniolă  cu fructe de mare, cunoscută în Spania drept Zarzuela de Pescado y Mariscos. Acest preparat este unul dintre cele mai emblematice feluri de mâncare de pe coasta Mediterană a Spaniei.

Să începem prin a aduna ingredientele de care avem nevoie, adică scoici, creveți decorticați și cod, toate cât se pot de proaspete. Mai avem treabă cu ulei de măsline, ceapă tăiată cubulețe, usturoi tocat, fenicul feliat, boia afumată, cimbru, fulgi de ardei iute roșu, passata de roșii, bulion de pui, vin alb, bulion de pui, șofran, sare și piper. Nu am făcut cu ingredientele marine congelate, așa că nu vă pot spune dacă este bună. Probabil că se încadrează în standardele de bun gust.

Se pot folosi două, trei tipuri de scoici. Începeți procesul clătind bine scoici. Curățați și decortați creveții. Ștergem bine codul și creveții cu prosoape de hârtie pentru a fi uscate bine. Asezonăm codul și creveții cu sare de mare și piper negru proaspăt măcinat.

Punem o tigaie la foc mediu spre mare. Adaugăm uleiul de masline în tigaie și când se încalzește punem ceapa tăiată cubulețe, usturoiul și feniculul feliat. Sotăm timp de aproximativ 3 minute. Punem în tigaie boia afumată, cimbru și fulgii de ardei iute roșu. Turnăm un pahar de vin alb pentru a degaja fundul tigăii. Adaugăm roșiile, bulionul de pui, șofranul sau cardamon și reglăm gustul cu sare de mare și piper negru.

Aduceți amestecul la fierbere și reduceți focul. Adăugați codul, creveții și scoicile în tigaie. Acoperim tigaia și continuăm să gătim timp de 4-5 minute sau până când scoicile s-au deschis. Nu v-am dat reper în mililitri la ingredientele lichide pentru că fiecare face tocana în funcție de densitatea dorită.

Se ornează cu pătrunjel tocat fin și se servește cu pâine proaspătă, caldă care umple bucătăria, alături de tocana cu fructe de mare, de mirosuri și arome dătătoare de poftă de mâncare.

Să aveți parte numai de bine!

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 08:13

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, mai echilibrat și cu mai multă inspirație din țările riverane Mării...

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 octombrie 2025, 08:09

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână

Ca în fiecare zi de vineri, vă aducem o rețetă inspirată din bucătăriile lumii marine, în care regăsim pești de apă dulce, sărată sau...

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale