Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se consolidează, în compania unor mâncăruri bune și a unui vin de calitate.

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

Articol editat de Radio Resita, 5 ianuarie 2025, 07:08

Debutăm masa cu Supă cremă de Champignon cu usturoi.
Este un prim fel încalzitor, sățios și ușor, care nu va pune probleme în bucătărie și va încânta întreagă familie cu gustul său. Pentru a prepara această supă crema de ciuperci veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
– 600 de gr de ciuperci Champignons
– 300 de gr de cartofi
– 4 căței de usturoi
– două linguri de ulei vegetal
– două linguri de unt
– o lingură cu vârf de făină de grâu
– un litru de bulion de vită sau de pui
– 150 de gr de smântână
– sare și piper negru proaspăt măcinat
– două lingurițe de ierburi uscate provensale
– un sfert de legătură de pătrunjel (pentru servire)
– opțional două linguri de sos de soia.

Într-o cratiță se încălzește o lingură de ulei vegetal și se adaugă ciupercile tăiate în bucăți mici.
Amestecând, prăjiți ciupercile la foc iute timp de 10-15 minute până când sucul eliberat s-a evaporat aproape complet și bucățile de ciuperci se întunecă și devin moi.
Adăugați untul și cățeii de usturoi tocați grosier. Se prăjește amestecul timp de 3 minute până când usturoiul începe să-și elibereze aroma.
Împrăștiați în cratiță făina de grâu într-un strat subțire pe suprafața ciupercilor. Amestecând, prăjiți încă două minute.
Adăugați cartofii tăiați în cuburi mici.
Se toarnă bulionul și se aduce amestecul la fierbere. Gustul se reglează cu sare, piper negru și ierburi provensale.
Gătiți la foc mediu timp de 20 de minute până când cartofii sunt fierți.
Se stinge focul și se pasează ingredientele cu un blender de imersie.
Mai adaugă puțin piper măcinat, sare și/sau puțin sos de soia (opțional).
Presărați supa cu pătrunjel tocat mărunt.
Supa delicată, cremoasă, de Champignon cu usturoi este gata.

Ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă este felul principal.
Ficatul, după părerea mea, este o sursă de fantezie pentru oricine trudește în bucătărie. La urma urmei, există atât de multe rețete de ficat că este greu să alegi dintre ele. Se folosesc următoarele:
– 500 de gr de ficat de pui
– o ceapa
– 2 morcovi
– două linguri de smântână
– un pahar de apa
– câte o lingură de ulei de măsline extravirgin, de unt și de făină
– după gust sare, piper negru proaspăt râșnit, usturoi granulat și mărar uscat.

Tăiați ceapa în inele subțiri. Se rad morcovii pe răzătoarea fină. Se încălzește bine tigaia uscată, se adaugă untul și se toarnă ulei de măsline. Transferați legumele pregătite în tigaie. Se fierbe la foc mic, acoperit, până când ingredientele sunt fragede, aproximativ 10 minute. Spălați ficatul și dacă este necesar, îl tăiem în bucăți mici. Transferați ficatul în legumele înăbușite și presărați sare după gust. Se gătește totul, împreună, până când ficatul este aproape finalizat, între 10 și 15 minute.
Se adaugă apoi făina, piperul negru, mărarul uscat și usturoiul. Se amestecă și se ține pe foc aproximativ 5 minute. Turnați apă fiartă în tigaie și adăugați smântână. Se amestecă și se fierbe încă 10 minute până când sosul se îngroașă. După timpul specificat, sosul va deveni mai omogen. Opriți focul și lăsați acoperit 10-15 minute pentru a obține un gust mai bogat.
Ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă este gata. Se poate servi ca atare sau alături de o garnitură de cartofi.

Vă propun să încheiați masa cu fructe proaspete.
Bucurați-vă de prânzul de duminică alături de cine-l serviți!

Daniel Babun

Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 07:00

Sandvișuri calde cu ton

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Sandvișuri calde cu ton
Pilaf cu fructe de mare
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 ianuarie 2025, 06:00

Pilaf cu fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Pilaf cu fructe de mare
Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego