Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: ciorbă de picioare de porc, carne de porc aromată înăbușită și cremă de cafea cu rom

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se consolidează, în compania unei mâncăruri bune și a unui vin de calitate.

Prânzul de duminică: ciorbă de picioare de porc, carne de porc aromată înăbușită și cremă de cafea cu rom

Articol editat de Radio Resita, 9 iunie 2024, 07:00

Ciorbă de picioare de porc este felul dintâi al mesei. Se folosesc la preparare:
– 4 picioare de porc
– două foi de dafin
– 10 boabe de piper negru
– 500 de ml de lapte proaspăt
– 80 de gr de unt
– două linguri de făină
– o lingură de boia
– sare, piper negru proaspăt măcinat și chili, după gust

Picioarele de porc curățate, se pun într-o oală cu apă împreună cu foile de dafin și piperul negru. Fierbeți până când carnea devine moale.
Zeama se strecoară apoi într-o altă oală, iar carnea se dezosează și se toacă. Puneți oala cu zeamă pe aragaz, adăugați carnea și turnați laptele cald.
Se încălzește uleiul separat și se face un rântaș din făină și boia. Dresătura se diluează cu puțină zeamă din ciorbă și apoi se pune în ciorbă. La final, se reglează gustul cu sare, și piper negru măcinat.
Serviți ciorba de picioare de porc cu pastă de usturoi, oțet, chili și hrean, după preferință.

Carne de porc aromată înăbușită este felul principal. Se folosesc la preparare:
– 400 de gr de faclă sau ceafă de porc
– o ceapă mare
– 7 căței de usturoi
– 50 de ml de ulei vegetal
– 200 de ml de vin alb aromat
– 400 de ml de apă
– un cub de concentrat de vită
– o linguriță de rozmarin
– o lingură de cimbrișor
– o jumătate de linguriță de boia de ardei
– tot o jumătate de linguriță de boia afumată
– un ardei cayenne uscat
– piper negru și sare, după gust
– două foi de dafin

Curățați carnea de excesul de piele și grăsime. Masați-o cu piper negru și lăsați-o la temperatura camerei până este gata de utilizare.
Tăiați grosier ceapa și usturoiul și căliți-le în ulei până se înmoaie, aproximativ 10 minute la foc moderat.
Se toarnă vinul și se fierbe fără capac timp de două minute pentru a se evapora alcoolul, apoi se ia de pe foc și se pasează.
Se pune sosul pe foc și se adaugă foile de dafin, rozmarinul, cimbrișorul, piperul negru, boiaua, ardeiul cayenne, apa și cubul concentrat mărunțit. După ce lichidul dă în clocot, se pune carnea și se fierbe timp de o oră. Verificați frăgezimea cărnii de porc și dacă este necesar, continuați gătitul până când este suficient de moale și fragedă. Adăugați apă caldă în funcție de consistența dorită a sosului.
Serviți preparatul cald cu cartofi sau orez.

Dulcele de duminică este o cremă de cafea cu rom. Sunt necesare:
– 4 linguri de granule de cafea instant
– 25 de ml de rom
– 600 de ml de lapte proaspăt
– coajă rasă de portocală
– o lingură cu vârf de amidon de porumb
– o păstaie de vanilie
– 3 ouă mari
– 120 de gr de zahăr
– un vârf de sare fină.

Amestecați zahărul, sarea și coaja de portocală. Turnați laptele într-o oală și puneți-o pe aragaz. Adăugați coaja de portocală, vanilia și romul.
Bateți ouăle cu cafeaua și amidonul până devin pufoase și netede. Se toarnă încet în lapte și se fierb timp de 10 minute, la foc mic. Amestecați constant.
Crema de cafea ar trebui să fie mai lichidă, nu prea groasă, pentru că se va întări suficient.
Crema de casă se toarnă în boluri și se pune la frigider să se răcească.
Puteți servi crema de ciocolată cu cafea cu biscuiți sau fructe.

Poftă bună, să vă bucurați și să savurați Prânzul de Duminică! 

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 10 octombrie 2025, 09:28

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie

În fiecare vineri, vă invit să redescoperiți savoarea mâncărurilor din pește și fructe de mare, alimente esențiale pentru o viață...

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 octombrie 2025, 05:40

Peameal Bacon – delicatesa canadiană

Bine v-am regăsit pe frecvențele Radio Reșița, la rubrica „Rețetă din America”, unde în fiecare zi de marți descoperim gusturi autentice...

Peameal Bacon – delicatesa canadiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar