Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: ciorbă de picioare de porc, carne de porc aromată înăbușită și cremă de cafea cu rom

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se consolidează, în compania unei mâncăruri bune și a unui vin de calitate.

Prânzul de duminică: ciorbă de picioare de porc, carne de porc aromată înăbușită și cremă de cafea cu rom

Articol editat de Radio Resita, 9 iunie 2024, 07:00

Ciorbă de picioare de porc este felul dintâi al mesei. Se folosesc la preparare:
– 4 picioare de porc
– două foi de dafin
– 10 boabe de piper negru
– 500 de ml de lapte proaspăt
– 80 de gr de unt
– două linguri de făină
– o lingură de boia
– sare, piper negru proaspăt măcinat și chili, după gust

Picioarele de porc curățate, se pun într-o oală cu apă împreună cu foile de dafin și piperul negru. Fierbeți până când carnea devine moale.
Zeama se strecoară apoi într-o altă oală, iar carnea se dezosează și se toacă. Puneți oala cu zeamă pe aragaz, adăugați carnea și turnați laptele cald.
Se încălzește uleiul separat și se face un rântaș din făină și boia. Dresătura se diluează cu puțină zeamă din ciorbă și apoi se pune în ciorbă. La final, se reglează gustul cu sare, și piper negru măcinat.
Serviți ciorba de picioare de porc cu pastă de usturoi, oțet, chili și hrean, după preferință.

Carne de porc aromată înăbușită este felul principal. Se folosesc la preparare:
– 400 de gr de faclă sau ceafă de porc
– o ceapă mare
– 7 căței de usturoi
– 50 de ml de ulei vegetal
– 200 de ml de vin alb aromat
– 400 de ml de apă
– un cub de concentrat de vită
– o linguriță de rozmarin
– o lingură de cimbrișor
– o jumătate de linguriță de boia de ardei
– tot o jumătate de linguriță de boia afumată
– un ardei cayenne uscat
– piper negru și sare, după gust
– două foi de dafin

Curățați carnea de excesul de piele și grăsime. Masați-o cu piper negru și lăsați-o la temperatura camerei până este gata de utilizare.
Tăiați grosier ceapa și usturoiul și căliți-le în ulei până se înmoaie, aproximativ 10 minute la foc moderat.
Se toarnă vinul și se fierbe fără capac timp de două minute pentru a se evapora alcoolul, apoi se ia de pe foc și se pasează.
Se pune sosul pe foc și se adaugă foile de dafin, rozmarinul, cimbrișorul, piperul negru, boiaua, ardeiul cayenne, apa și cubul concentrat mărunțit. După ce lichidul dă în clocot, se pune carnea și se fierbe timp de o oră. Verificați frăgezimea cărnii de porc și dacă este necesar, continuați gătitul până când este suficient de moale și fragedă. Adăugați apă caldă în funcție de consistența dorită a sosului.
Serviți preparatul cald cu cartofi sau orez.

Dulcele de duminică este o cremă de cafea cu rom. Sunt necesare:
– 4 linguri de granule de cafea instant
– 25 de ml de rom
– 600 de ml de lapte proaspăt
– coajă rasă de portocală
– o lingură cu vârf de amidon de porumb
– o păstaie de vanilie
– 3 ouă mari
– 120 de gr de zahăr
– un vârf de sare fină.

Amestecați zahărul, sarea și coaja de portocală. Turnați laptele într-o oală și puneți-o pe aragaz. Adăugați coaja de portocală, vanilia și romul.
Bateți ouăle cu cafeaua și amidonul până devin pufoase și netede. Se toarnă încet în lapte și se fierb timp de 10 minute, la foc mic. Amestecați constant.
Crema de cafea ar trebui să fie mai lichidă, nu prea groasă, pentru că se va întări suficient.
Crema de casă se toarnă în boluri și se pune la frigider să se răcească.
Puteți servi crema de ciocolată cu cafea cu biscuiți sau fructe.

Poftă bună, să vă bucurați și să savurați Prânzul de Duminică! 

Crudaiola de roșii cu sos de hamsii, busuioc și crutoane
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 iunie 2024, 09:41

Crudaiola de roșii cu sos de hamsii, busuioc și crutoane

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Crudaiola de roșii cu sos de hamsii, busuioc și crutoane
Pește marinat (rețetă clasică)
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 21 iunie 2024, 07:00

Pește marinat (rețetă clasică)

Pește marinat este propunerea de astăzi.Mâncărurile clasice rămân întotdeauna populare. Acest lucru se poate spune și despre rețeta clasică...

Pește marinat (rețetă clasică)
Guacamole
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 18 iunie 2024, 07:41

Guacamole

Americile au o mare varietate culturală și gastronomică, deoarece fiecare zonă a știut să dea nota sa unică mâncărurilor. Unele regiuni au...

Guacamole
Rețete din Sarajevo
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 17 iunie 2024, 07:35

Rețete din Sarajevo

Ca de obicei, în fiecare zi de luni poposim într-o bucătărie dintr-o țară europeană.Bucătăriile de pe Bătrânul Continent au preparte...

Rețete din Sarajevo
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 iunie 2024, 11:54

Prânzul de duminică: ciorbă de pui a la grec, cordon haiducesc și salată de fructe cu frișcă

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: ciorbă de pui a la grec, cordon haiducesc și salată de fructe cu frișcă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 8 iunie 2024, 09:16

Spaghetti Frittata

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Spaghetti Frittata
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 7 iunie 2024, 09:08

Pește umplut cu crabi și cu sos de cremă de lămâie

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Pește umplut cu crabi și cu sos de cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 6 iunie 2024, 09:05

Flan parizian de ciocolată

 În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Timp de două săptămâni, în fiecare joi,...

Flan parizian de ciocolată