Ascultă Radio România Reșița Live

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.
Dieta mediteraneană deține recordul pentru cel mai sănătos stil de alimentație dintre cele peste 40 de regimuri alimentare răspândite în întreaga lume.

Pisto Manchego

Articol editat de Radio Resita, 28 decembrie 2024, 09:00 / actualizat: 29 decembrie 2024, 9:54

Pisto Manchego este un fel de mâncare de legume din bucătăria spaniolă simplu, ușor și sățios. În esență, felul de mâncare este o versiune a unei tocane de legume. Potrivit legendei, mâncarea  aparține țăranilor spanioli din regiunea La Mancha, de unde și numele de Pisto Manchego.
Puteti servi pisto-ul singur, cu felii de pâine proaspătă sau ca o garnitură sau ca un aperitiv cald sau rece. Sunt populare și combinațiile de pisto cu ouă prăjite, cartofi prăjiți, carne și pește. Felul de mâncare se dovedește foarte gustos, ușor și deloc dificil de preparat.

Se iau următoarele:
– câte 250 de gr de dovlecel și de vinete
– 500 de gr de roșii
– câte 150 de gr de ardei verde și roșu dulce
– 200 de gr de ceapă galbenă
– 4 căței de usturoi
– o ceașcă de ulei de măsline
– o linguriță de boia de ardei
– sare, zahăr, piper negru sau roșu măcinat, după gust
– o lingură de pastă de tomate, dacă este necesar.

Curățați și tăiați cățeii de usturoi în bucăți mici. Tăiați și legumele în cuburi mici sau medii.
Pentru a face felul de mâncare mai colorat, puteți adăuga dovlecel galben sau Zucchini și ceapă roșie în loc de ceapă galbenă.
Încinge-ți ulei de măsline într-o cratiță la foc mediu. Adăugați ceapa și usturoiul și amestecând ocazional, prăjiți timp de 7 sau 8 minute până când se înmoaie.
Se adaugă ardeiul gras tocat și se prajește încă 8 minute.
Puneți dovlecelul și bucățile de vinete. Amestecând din când în când, prăjiți încă 15 minute.
Puteți acoperi tigaia în acest moment dacă preferați să păstrați mai mult din sucul de legume și să aveți o tocană ceva mai puțin groasă.

La final, se adaugă roșiile tocate, boiaua măcinată, sare, zahăr și piper măcinat, după gust.
Dacă roșiile nu sunt prea coapte sau nu au un gust bogat, adăugați și o lingură de pastă de tomate.
Amestecând, prăjiți încă 15 minute. Gustați și dacă este necesar, mai presărați puțină sare și piper după gust.

Pentru a servi ca un fel de mâncare independent, Pisto Manchego poate fi completat cu ouă prăjite. În acest caz, cu 5 minute înainte de sfârșitul gătitului, faceți o adâncitură în amestecul de legume, turnați cu grijă oul, acoperiți tigaia cu un capac și gătiți încă 5 minute sau până la gradul dorit de pregătire a gălbenușului.
Bucurați-vă de ceea ce puneți pe masă. Poftă bună! 

Daniel Babun

Foto: www.foodover50.com

Etichete:
Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 iunie 2025, 08:00

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este o mică sărbătoare, un moment de consolidare a relațiilor, în compania unei...

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Spaghetti Frittata
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 iunie 2025, 07:00

Spaghetti Frittata

Sâmbăta este ziua perfectă pentru a găti ceva sănătos, echilibrat și plin de vitamine, iar astăzi vă propunem o rețetă simplă și...

Spaghetti Frittata
Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 iunie 2025, 07:00

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de vineri vă propun o rețetă delicioasă și sănătoasă, în care peștele –...

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 26 iunie 2025, 07:00

Flan parizian de ciocolată 

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de joi pătrundem în lumea dulce a deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem...

Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 iunie 2025, 07:55

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir

Duminica este despre tihnă, familie și bucuria de a savura împreună o masă delicioasă. Ne-am gândit să vă oferim o idee completă de meniu...

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir