Ascultă Radio România Reșița Live

Khan Plov

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.
Influențate de o istorie bogată a schimburilor comerciale și culturale, rețetele din Orientul Mijlociu sunt renumite pentru arome îndrăznețe, mirodenii și ingrediente proaspete.
Orientul Mijlociu este alcătuit din toate țările situate în apropierea sau de-a lungul Peninsulei Arabe, inclusiv Libanul, Israelul, Egiptul, Marocul și Iranul. Mâncarea de aici este un mix de arome și metode de gătit.

Khan Plov

Articol editat de Radio Resita, 17 iulie 2024, 09:00

Khan Plov sau Pilaf de pui într-o crustă Lavash este rețeta de astăzi. După cum bine știți Lavash este lipia turcească.
La fel ca alt pilaf de orez din regiune, acesta este stropit cu apă infuzată cu șofran pentru a crea pete de orez galben parfumat. Întregul pilaf este învelit în Lavash saturat cu unt pentru a crea o carcasă crocantă, maro-aurie, care este subțire. Orice formă de Lavash se pretează, doar tăiați bucățile după cum este necesar în benzi, dreptunghiuri sau ovale pentru a se potrivi cu vasul.

Ingrediente:
– un kg de pulpe de pui dezosate și fără piele
– sare kușer de preferință
– piper negru proaspăt măcinat
– un sfert de cană de migdale tăiate
– jumătate de cană de fistic crud, decojit
– 15 fire de șofran
– două căni de orez basmati alb de bună calitate
– un pachet de unt nesărat, topit
– 4 căței mari de usturoi, feliați subtiri
– o ceapă galbenă medie, tocată
– două căni de fructe deshidratate amestecate, cum ar fi stafide aurii, caise, prune fără sâmburi și vișine, toate tăiate mărunt
– trei felii de lămâie sau portocală confiată tocată mărunt
– o lingură de semințe de chimen negru
– lipii Lavash după necesități.

Asezonați generos puiul cu sare și piper. Într-o oală medie cu apă clocotită, adăugați cu grijă carnea și o blanșati până când este ușor fiartă, aproximativ 8 minute. Scoateți bucățile cu ajutorul cleștilor și lăsați să se odihnească până se răcesc suficient pentru a fi manipulate. Rupeți-le sau tăiați-le în bucăți mici. Rezervați bulionul pentru o altă utilizare, dacă doriți.

Încălziți o tigaie mare cu fundul gros la foc mediu. Adăugați fisticul și migdalele și gătiți, amestecând din când în când, până când sunt prăjite, aproximativ 3 minute. Transferați într-un castron și rezervați.
Înmuiați șofranul într-un sfert de cană de apă fierbinte într-un castron mic și puneți deoparte.

Aduceți o oală mare cu apă la fiert la foc mare. Se condimentează cu 3 linguri de sare kosher și se adaugă orezul. Gătiți până devine al dente, aproximativ 15 minute, după care îl scurgeți. Se condimentează orezul cu mai multă sare după gust și se amestecă.

Într-o tigaie mare, adăugați două linguri de unt topit la foc mediu spre mare. Puneți usturoiul și gătiți, amestecând des, până se prăjește ușor, cam două minute. Adăugați ceapa și gătiți până se înmoaie, aproximativ 4 minute. Plasați carnea de pui și jumătate din apa cu șofran și gătiți, amestecând din când în când, până când cea mai mare parte a lichidului s-a evaporat.

Combinați carnea de pui cu orezul. Se amestecă apa cu șofran rămasă, fructele uscate, lămâia sau portocala confiată și semințele de chimen negru. Se pune deoparte.
Întindeți câte o bucată de Lavash pe o foaie de copt, apoi ungeți o parte foarte generos cu unt topit. Puneți Lavash-ul în oala pregătită, cu partea unsă cu unt în jos și un capăt al Lavash-ului să atingă centrul vasului (restul ar trebui să ajungă în sus deasupra marginii exterioare). Ungeți generos partea expusă a lavashului cu unt topit. Repetați cu mai mult lavash, suprapunând ușor bucățile, până când toată oala este acoperită și toată lavashul este uns pe ambele părți.

Adăugați amestecul de orez în centrul lavashului, apoi acoperiți orezul, tăind orice surplus. Puneți o ultimă bucată de Lavash acoperit cu unt deasupra. Acoperiți oala și coaceți timp de 40- 50 de minute sau până când blatul devine crocant și auriu.

Scoateți oala. Puneți o farfurie mare de servire deasupra și răsturnați cu atenție, dar rapid, pentru a îndepărta pilaf-ul acoperit cu lavash. Trebuie să stea la odihnă 10 minute. Tăiați blatul și serviți.
Bucurați-vă și descoperiți noi gusturi și arome!

Daniel Babun

(saveur.com)

Etichete:
Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 08:13

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, mai echilibrat și cu mai multă inspirație din țările riverane Mării...

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 octombrie 2025, 08:09

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână

Ca în fiecare zi de vineri, vă aducem o rețetă inspirată din bucătăriile lumii marine, în care regăsim pești de apă dulce, sărată sau...

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale