Keshi Yena

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și poposim într-o bucătărie din câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală.
Oameni din Țările de Jos,  Spania, Africa, Indonezia, India, Venezuela și Portugalia fac parte din cele peste 40 de naționalități care trăiesc în Curaçao. Fiecare grup a adus tradiții culinare unice, abilități de gătit și condimente, creând o bucătărie vibrantă.

Gastronomia din Caraibe este la fel de colorată ca și cultura sa.
Curaçao este una dintre cele mai frumoase insule din lume.
Frumusețea naturală este de netăgăduit, dar ceea ce face Curaçao cu adevărat unică sunt aromele și savorile de pe întreaga insulă.
Cultura alimentară din Curaçao este diversă, deoarece insula este cunoscută ca una dintre cele mai diverse din Caraibe. Cu peste 50 de naționalități care trăiesc acolo, se găsesc mâncăruri tradiționale delicioase, cum ar fi cele tradiționale creole, curry de capră înăbușită, făină de porumb fiartă și până la mâncăruri internaționale pizza și sushi. De la mâncăruri locale proaspete, până la vinuri și băuturi spirtoase produse local, pe placul tuturor.

Există multe dintre mâncărurile și băuturile preferate (uneori neașteptate) ale insulei care merită încercate, dacă ajungeți acolo și vă bucurați de soarele și plajele din Curaçao.
Carnea de iguană este folosită în tocane și supe. Preparatul național din Curaçao este supa de iguană numită „Sopi di Yuana. Carnea se prăjește lent cu ceapă și condimente și se servește peste orez alb. Deasupra se așează  o felie de lime.
Tocana de vita sau de capra sunt preparate savuroase care conțin bucăți de carne marinata și fiartă cu diverse combinații de ceapă și condimente.

Din Curaçao m-am oprit la Keshi Yena. Folosim ca ingrediente:
– un pui fiert, dezosat și tocat mai grosier
– două ouă
– două roșii din conservă fără pieliță și mărunțite
– două linguri de pastă de tomate
– un pumn de măsline verzi feliate
– o lingură și jumătate de capere întregi
– pătrunjel tocat
– un ardei iute habanero tocat
– un sfert de cană de stafide
– puțin ulei vegetal
– trei cepe tăiate felii
– brânză Edam feliată
– o lingură de usturoi tocat
– un ardei gras tocat cuburi
– o lingură cu vârf de sos Worcestershire
– o lingură de muștar
– sare și piper proaspăt râșnit.

Keshi Yena sau brânză umplută este un fel principal de mâncare foarte popular în Curaçao. Este posibil ca numele de Keshi Yena să provină de la sclavii Indiilor de Vest olandeze care au umplut coji de brânză Edam sau Gouda aruncate de stăpâni pentru a face o masă îndestulătoare.

Așezați toată brânza Edam pe o masă și folosiți un cuțit subțire și foarte ascuțit pentru a o felia.
Tapetați baza unei tăvi de copt pătrate cu feliile de brânză.
Rumenițiîntr-o tigaie cu puțin ulei carnea de pui.
Puneți ceapa, usturoiul, ardeiul gras și chili habanero. Se călește în ulei timp de aproximativ șase minute sau până se înmoaie.
Adăugați măslinele feliate, pasta de roșii, roșiile conservate și tocate, pătrunjelul și caperele.
Se amestecă muștarul și sosul Worcestershire. Se amestecă puiul mărunțit.
Puneți capacul pe tigaie și gătiți timp de aproximativ douăzeci de minute. Din când în când se amestecă pentru a preveni arderea. Presărați sare și piper după gust.

Odată ce umplutura de pui este gătită, lăsăți-o să se răcească. Bateți două ouă într-un castron separat și le turnați pe umplutură și amestecăți bine.
Turnați umplutura pe feliile de brânză din tavă de copt. Răspândiți-o uniform. Cu feliile rămase de Edam se acoperă umplutura de pui.
Tava se introduce în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius timp de patruzeci de minute sau până când blatul de brânză topită devine maro auriu.

Serviți fierbinte cu tortilla sau pâine prăjită. Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(kurabotanica-com; nationalfoods-org)

Cele mai citite

Related Articles