Un jurnalist reşiţean, pasionat de grădinărit a readus la viaţă una dintre cele şapte minuni ale lumii pe unul din blocurile turn din oraşul de pe Bârzava

Pe măsură ce se construieşte tot mai mult, iar spaţiile verzi dispar unul după celălalt, există tendinţa de a transforma cumva griul în verde, fie prin simple terenuri acoperite cu iarbă sau prin realizarea de grădini cu flori sau legume pe blocuri, clădiri de birouri, mall-uri sau restaurante.

În ultimii ani, clădirile cu faţada verde, cu pereţi interiori îmbrăcaţi în vegetaţie sau cu grădini amenajate pe acoperişuri sau terase au devenit din ce în ce mai populare, peste tot în lume. Astfel de mici paradisuri urbane verzi există acum şi în România şi chiar pe unul dintre blocurile turn de pe Bulevardul Republicii din Reşiţa.

Povestea grădinii suspendate din urbea de pe Bârzava o puteţi afla de la un concitadin, coleg de breaslă; este vorba despre cunoscutul jurnalist Vali Popovici, care împreună cu vecinii de bloc a transferat “Grădinile Semiramidei” de odinioară Reşiţa, şi deşi este modest şi nu recunoaşte, este un exemplu viu pentru un viitor integral verde:

Conform ro.wikipedia.org, “Grădinile suspendate ale Semiramidei” sau “Grădinile suspendate din Babilon”, au fost construite de regele Nabucodonosor al II-lea (605-562 î.Hr.) pentru Amythis – una dintre soțiile sale. Grădinile figurau în antichitate printre cele Șapte minuni ale lumii antice.

Sursa: wikipedia.org

După o veche legendă, răspândită în special de scriitorii greci, ar avea o origine mult anterioară: ele ar fi fost construite de regele Ninus, întemeietorul orașelor Ninive și Babilon, pentru soția sa Semiramida. După informațiile istoricului Diodor din Sicilia, uriașele grădini ocupau o suprafață de 15.000 mp și se ridicau în patru terase până la 77 metri înălțime unde erau plantați arbori din mai multe specii, unii dintre ei fiind înalți de până la 24 metri. Erau udați de pompe cilindrice, al căror secret nu se cunoaște încă. Sub terase, sprijinite pe mai multe coloane, se găseau camere răcoroase ale familiei regale. După unele relatări, se pare că vestitele grădini au fost dărâmate de perși, în timpul ocupării Babilonului, tot atunci fiind dărâmat și Turnul Babel.

Povestea jurnalistului pasionat de antichitate şi grădinărit o puteţi afla sâmbătă, 27 mai în emisiunea “Oameni şi Locuri” doar aici pe 105.6 FM, de la 15:15, dar şi joi, 1 iunie de la 21:15.

De același autor

Related Articles