Sonia Kugler – asistenta medicală din Caraş-Severin, pasionată de confecţionarea costumelor şi a măştilor de Făşang

Alungarea iernii şi întâmpinarea primăverii este un obicei străvechi, comun, deopotrivă comunității românești și maghiare, cu influențe din localităţile în care se desfășoară. Împrumutat de la sașii transilvăneni, acest obicei se consumă în fiecare an în perioada cuprinsă între Bobotează și Miercurea Cenușii, zi ce marchează începutul Postului Paştelui la creștinii catolici.

Cunoscut sub numele de „Fărşang” în maghiară şi de „Fasching” în germană, acest obicei aduce în prim plan masca, un simbol al unei identități și realități diferite.

În cadrul carnavalului, cum mai este denumită această perioadă, oamenii se deghizează cu tot felul de măști ce dezvăluie o realitate în care firescul lucrurilor lasă loc exagerărilor și grotescului și aşa costumaţi pornesc pe ulițe. Trecerea anotimpului geros, îngroparea şi alungarea simbolică a iernii, precum și întâmpinarea primăverii se desfășoară cu multă veselie, zgomot, cu oameni îmbrăcați în costume colorate, purtând măști care simbolizează tot felul de personaje, despre care se crede că sperie și alungă frigul și stihiile iernii.

Sonia Kugler din cartierul Celnic al oraşului Anina este asistent medical şi lucrează într-un domeniu în care ai nevoie de echilibru, armonie și creativitate, de grijă pentru păstrarea proporțiilor, de capacitatea de a vedea frumosul acolo unde pare greu de găsit. În timp însă a descoperit o “ancoră” în pasiunea pentru croitorie, hobby pe care, după cum însuşi mărturiseşte, a moştenit-o de la mătuşa ei, Ştefania Hammer sau Tante Ştefi, fostă garderobieră şi croitoreasă a Teatrului de Stat, astăzi Teatrul de Vest, din Reşiţa, iar această pasiune i-a transformat casa într-un veritabil atelier de creaţie, dar nu într-unul oricare pentru că pe lângă pasiunea de a coase şi a meşterii rescrie în fiecare an, alături de familia ei, povestea tradiţiei costumelor multicolore şi a măştilor de Făşang:

Întreaga poveste a costumelor de Făşang din cartierul Celnic o puteţi afla sâmbătă, 3 februarie 2024 în emisiunea “Oameni şi Locuri”, doar aici pe 105.6 FM, de la 15:15, dar şi miercuri, 7 februarie 2024 de la 16:15!

Păstraţi frecvenţa!

Sursa foto: Sonia Kugler

2 COMENTARII

  1. Felicitări pentru inițiativa și pentru păstrarea cu atât de multă dăruire a tradiției!A fost o mare plăcere să vă ascult interviul ,mult succes !

  2. Super ce ma bucur ca cineva din familie nu uita frumoasa tradiție este ff frumos și plăcut ca ar fi păcat sa se oprească tradiția Bravo Sonia .te iubim

Comentariile sunt închise.

De același autor

Related Articles