Sânzienele şi ia românească: Peste 1800 de obiecte tradiţionale şi mai bine de 125 de ii sunt păstrate de decenii în colecţia Muzeului Banatului Montan din Reşiţa

Nu este o zi mai buna dedicată iei decât cea de Sânziene, în care tradiția și iubirea se împletesc atât de frumos pentru că însăși ia este o împletire a tot ce înseamnă România.

Străbunii, munții, râurile, obiceiurile sunt simboluri autentice care ne definesc pe noi ca români, iar ia este cea mai importantă piesă a costumului popular, fiind purtată atât în zi de sărbătoare cât și la treburile câmpului.

Ia românească, conform istoricilor, ar fi fost purtată pentru prima oară în perioada culturii Cucuteni, una din cele mai vechi civilizații din Europa, răspândită pe teritoriul de astăzi al Moldovei, nord-estul Munteniei, sud-estul Transilvaniei și Basarabia, iar modelele cusute pe ie și coloristica acesteia nu sunt făcute la întâmplare, ci creează o poveste a persoanei care o poartă, de la vârstă până la clasa socială.

Povestea iei româneşti într-o zi de Sânziene, o puteţi afla, istorisită cu răbdare de cercetătorul dr. ist. Livia Magina, director interimar al Muzeului Banatului Montan din Reşiţa:

Povestea iei româneşti într-o zi de Sânziene o puteţi afla sâmbătă, 24 iunie în emisiunea “Oameni şi Locuri” doar aici pe 105.6 FM, de la 15:15, dar şi joi, 29 iunie de la 21:15.

De același autor

Related Articles