Ascultă Radio România Reșița Live

Sânzienele şi ia românească: 1800 de obiecte tradiţionale şi 125 de cămăşi de borangic, păstrate de decenii în colecţia Muzeului Banatului Montan din Reşiţa

Nu este o zi mai bună dedicată iei decât cea de Sânziene, în care tradiția și iubirea se împletesc atât de frumos pentru că însăși ia este o împletire a tot ce înseamnă România.

Sânzienele şi ia românească: 1800 de obiecte tradiţionale şi 125 de cămăşi de borangic, păstrate de decenii în colecţia Muzeului Banatului Montan din Reşiţa

Articol editat de Gerhard Chwoika, 21 iunie 2024, 17:00

Străbunii, munții, râurile, obiceiurile sunt simboluri autentice care ne definesc pe noi ca români, iar ia este cea mai importantă piesă a costumului popular, fiind purtată atât în zi de sărbătoare cât și la treburile câmpului.

Ia românească, conform istoricilor, ar fi fost purtată pentru prima oară în perioada culturii Cucuteni, una din cele mai vechi civilizații din Europa, răspândită pe teritoriul de astăzi al Moldovei, nord-estul Munteniei, sud-estul Transilvaniei și Basarabia, iar modelele cusute pe ie și coloristica acesteia nu sunt făcute la întâmplare, ci creează o poveste a persoanei care o poartă, de la vârstă până la clasa socială.

Povestea iei româneşti într-o zi de Sânziene, o puteţi afla, istorisită cu răbdare de cercetătorul dr. ist. Livia Magina, director interimar al Muzeului Banatului Montan din Reşiţa:

Povestea iei româneşti într-o zi de Sânziene o puteţi afla sâmbătă, 22 iunie în emisiunea “Oameni şi Locuri” doar aici pe 105.6 FM, de la 15:15.

Bucătăria nu este o treabă uşoară, dar pasiunea pentru gătit şi călătorii a transformat hobby-ul Lăcrămioarei Pintilie – fata care a adus Cuţitul de aur la Reşiţa într-o meserie
Oameni și locuri vineri, 7 iunie 2024, 17:00

Bucătăria nu este o treabă uşoară, dar pasiunea pentru gătit şi călătorii a transformat hobby-ul Lăcrămioarei Pintilie – fata care a adus Cuţitul de aur la Reşiţa într-o meserie

Un vechi proverb spune că “mâncăm pentru a trăi şi nu trăim pentru a mânca“,cu toate acestea, sunt atâtea situaţii şi locuri în care...

Bucătăria nu este o treabă uşoară, dar pasiunea pentru gătit şi călătorii a transformat hobby-ul Lăcrămioarei Pintilie – fata care a adus Cuţitul de aur la Reşiţa într-o meserie
Istoria milenară a stațiunii Băile Herculane, cuprinsă într-un muzeu virtual de ultimă generaţie, unic în România
Oameni și locuri vineri, 31 mai 2024, 17:00

Istoria milenară a stațiunii Băile Herculane, cuprinsă într-un muzeu virtual de ultimă generaţie, unic în România

Băile Herculane sau Aqua Herculis – un oraş cu o istorie de peste 2 mii de ani, este cea mai veche stațiune turistică din țară, printre...

Istoria milenară a stațiunii Băile Herculane, cuprinsă într-un muzeu virtual de ultimă generaţie, unic în România
Mesagerul UCMR – publicaţia care, timp de câţiva ani, a consemnat o parte importantă din istoria industrială a Reşiţei
Oameni și locuri vineri, 24 mai 2024, 17:00

Mesagerul UCMR – publicaţia care, timp de câţiva ani, a consemnat o parte importantă din istoria industrială a Reşiţei

Dacă Ziua Culturii Naţionale este marcată anual la data la care se comemorează naşterea poetului Mihai Eminescu, iar motivul pentru care a fost...

Mesagerul UCMR – publicaţia care, timp de câţiva ani, a consemnat o parte importantă din istoria industrială a Reşiţei
Casa Binelui şi Constantin Gruescu într-o colecție inedită de gânduri, experiențe, amintiri cu prof. univ. dr. Martin Olaru
Oameni și locuri vineri, 17 mai 2024, 17:00

Casa Binelui şi Constantin Gruescu într-o colecție inedită de gânduri, experiențe, amintiri cu prof. univ. dr. Martin Olaru

Sunt personalități ale locului, care au marcat acest frumos Banat Montan de-a lungul vieții atât de mult, încât rămân înscrise în...

Casa Binelui şi Constantin Gruescu într-o colecție inedită de gânduri, experiențe, amintiri cu prof. univ. dr. Martin Olaru
Oameni și locuri vineri, 10 mai 2024, 17:00

O artizană din Reşiţa, a transformat încondeierea ouălor de Paşti într-o artă

Încondeierea ouălor reprezintă un obicei străvechi în tradiția românească. Oul este purtătorul unor semnificații profunde legate de...

O artizană din Reşiţa, a transformat încondeierea ouălor de Paşti într-o artă
Oameni și locuri vineri, 26 aprilie 2024, 17:00

Încondeierea ouălor de Paște, o nemuritoare tradiție românească de veacuri

În această perioadă gândul ne poartă spre ţinuturile unde pregătirile de Paşti au o cu totul altă conotaţie faţă de oricare alt loc:...

Încondeierea ouălor de Paște, o nemuritoare tradiție românească de veacuri
Oameni și locuri vineri, 19 aprilie 2024, 17:00

Românca ce a transformat iubirea de ţară într-un meşteşug, meşteşugul într-o artă şi arta într-un mod de viaţă, trăieşte şi munceşte la Reşiţa

„Într-o țară așa de frumoasă, cu un trecut așa de glorios, în mijlocul unui popor atât de deștept, cum să nu fie o adevărată religie...

Românca ce a transformat iubirea de ţară într-un meşteşug, meşteşugul într-o artă şi arta într-un mod de viaţă, trăieşte şi munceşte la Reşiţa
Oameni și locuri vineri, 12 aprilie 2024, 17:00

Camioanele româneşti de altădată, readuse la viaţă de colecţionarul de autovehicule de mare tonaj din Banat în povestea maşinilor care au construit România

Adevăratul muzeu al Uzinelor Steagul Roşu nu este la Braşov, ci la Iabalcea în Caraş-Severin, pentru că aici trăieşte sufletul care dă o...

Camioanele româneşti de altădată, readuse la viaţă de colecţionarul de autovehicule de mare tonaj din Banat în povestea maşinilor care au construit România