[FOTO] Între profesie şi pasiune: Un octogenar din Reşiţa s-a „logodit” pe viaţă cu locomotiva cu abur pe care a muncit

Locomotivele cu abur rămân vii pentru cei pasionaţi mai ales că în Reşiţa, Muzeul Locomotivelor cu abur în aer liber, obiectiv unic în Europa, găzduieşte ultimele 16 exponate din diverse perioade, cea mai importantă fiind locomotiva care  poartă numele oraşului, una dintre  cele trei exemplare special concepute pentru zona sud-estică a Europei, proiectată de John Haswell, inginer şi designer de locomotive, foarte cunoscut în epocă.

Însă pe un mare iubitor de locomotive cu abur l-am întâlnit zilele trecute, într-o zi însorită de primăvară pe una din băncile muzeului din cartierul Triaj. Este vorba de Feri Szabo care şi-a dedicat cei mai mulţi ani din viaţă unei singure locomotive, pe care vine să o revadă, ori de câte ori, simte nevoia. Ea stă cuminte şi îl aşteaptă nemişcată de peste 50 de ani pe şinele ruginite din triajul reşiţean.

Astăzi aveţi prilejul să ascultaţi povestea inedită a reşiţeanului, îndrăgostit platonic de „logodnica” sa, locomotiva CFU cu numărul 29, a doua din dreapta de pe ultimul rând al Muzeului de Locomotive în aer liber din cartierul Triaj al urbei de pe Bârzava:

Cei interesaţi de poveştile locomotivelor cu abur din muzeul în aer liber de la Reşiţa, le pot afla în după-amiaza de sâmbătă, 13 mai, istorisite de Feri Szabo în cadrul proiectului naţional „Noaptea Muzeelor”.

Povestea eternului îndrăgostit de locomotiva CFU29 o puteţi afla sâmbătă, 13 mai în emisiunea “Oameni şi Locuri” doar aici pe 105.6 FM, de la 15:15, dar şi joi, 18 mai de la 21:15.

Cele mai citite

Related Articles