[AUDIO-FOTO] Povestea globurilor de sticlă cu foiţă de aur şi argint, care pleacă în toată România direct dintr-o fabrică din Banat

Globuri cu foiţă de aur şi argint, Moşi de Crăciun, îngeraşi şi oameni de zăpadă din sticlă de Murano, dar şi ornamente și stele pentru pomul de iarnă, precum și alte decorațiuni sunt produsele decorative menite să ne transpună ambientul casei în atmosfera de sărbătoare.

În cele ce urmează vă prezentăm povestea ornamentelor de Crăciun din sticlă de Murano, confecţionate manual de sticlarii unei fabrici cu tradiţie în Banat, istorisită de Lavinia Câmpan – reprezentantul acesteia:

Lavinia Câmpan

O fabrică din Arad care produce de 21 de ani bijuterii din sticlă de Murano, care se vând în special la export, face în luna decembrie a fiecărui an decoraţiuni de Crăciun şi globuri cu foiţă de aur şi argint, doar pentru piaţa internă, cererea acestor podoabe fiind foarte mare în această perioadă.

Cu excepţia lunii decembrie, în tot restul anului fabrica confecţionează bijuterii, care ajung în special la clienţi din Italia, dar şi din restul Europei. Bijuteriile sunt distribuite şi în România prin intermediul unor magazine sau prin comenzi online, aşa cum se pot obţine şi podoabele de Crăciun.

Reprezentantul fabricii, Lavinia Câmpan a mărturisit pentru Radio Reşiţa că, se lucrează la „foc continuu” şi asta la propriu, în condiţiile în care baghetele de sticlă de Murano, aduse din Italia sunt topite la 1.000 de grade Celsius pentru a da forma decoraţiunilor speciale pentru sărbătorile de iarnă.

„Durează în jur de 25 de minute pentru a crea un Moş Crăciun sau un om de zăpadă. Munca este migăloasă, dar extrem de precisă. Totul se face manual şi o clipă de neatenţie poate compromite lucrarea”. „Anul acesta”, a spus Lavinia Câmpan – reprezentantul fabricii, „culoarea preferată este auriul, iar majoritatea produselor sunt făcute pe comandă, pentru că sunt de sezon. La cererea clienţilor, globurile şi decoraţiunile pot fi şi personalizate. Pe lângă globuri, la mare căutare mai sunt decoraţiunile în formă de Moş Crăciun, îngeraşi sau oameni de zăpadă, dar şi candelele. Preţurile globurilor şi figurinelor pornesc de la 22 de lei şi pot ajunge la 50 de lei, în funcţie de mărime şi model”.

Pentru pasionații de podoabe de Crăciun, fabrica de globuri din Arad este un adevărat tărâm al făgăduinței. Lucrate manual și suflate cu aur de 24 de karate sau argint de marcă, globurile și figurinele de iarnă capătă formă în atelierele fabricii. E nevoie de experiența de ani de zile, pentru ca ornamentele speciale să prindă viață. Meşterii sticlari sunt formaţi în ateliere din Italia, practic ei vin gata învăţaţi şi aplică tot ce şi-au însuşit, a mai subliniat Lavinia Câmpan.

Povestea ornamentelor de Crăciun o puteţi afla sâmbătă, 24 decembrie în emisiunea “Oameni şi Locuri”, doar aici pe 105.6 FM de la 15:15, dar şi joi, 29 decembrie de la 21:15.

Păstraţi frecvenţa!

Sursa foto: Lavinia Câmpan

Cele mai citite

Related Articles