[AUDIO-FOTO] O figură celebră a înotului reşiţean, a păşit în rândul artiştilor plastici. Anca Andrei în postura (de)constructorului de viori

Familia instrumentelor cu coarde europene este formată din vioară, violă, violoncel și contrabas. Această familie s-a dezvoltat treptat la sfârșitul Renașterii cu contribuția a numeroși lutieri, derivând parțial din lira de braţ și rebeca, maturizate în nordul Italiei în prima jumătate a secolului al XVI-lea.

Nu intenţionăm să vorbim despre instrumentele muzicale şi nici despre teoria muzicii, ci despre faţeta culturală a unui fost sportiv de performanţă. Este vorba despre legenda înotului reşiţean, Anca Andrei, primul sportiv de sex feminin care a reprezentat România la Jocurile Olimpice de Vară de la Mexico City în 1968. Anca Andrei, trăieşte de peste 5 decenii în Bremen/ Germania şi revine anual în ţară şi în oraşul său natal. Şi dacă în vara anului 2021 am dezvăluit latura sportivă a acesteia şi doar am anticipat o eventuală premieră culturală în oraşul de pe Bârzava, ei bine acum suntem în măsură să dezvoltăm acest aspect şi o vedem pe Anca Andrei prin spectrul celor 7 culori care construiesc lumina, în postura unui plastician consacrat care deconstruieşte viorile experimentale ale tatălui său, Gheorghe Andrei, un “magician” al secolului trecut, care a ştiut cum să îmbine hobby-ul cu arta:

Sursa foto: Petre Dalea

Întreaga poveste a sportivului artist o puteţi afla sâmbătă, 16 iulie în emisiunea “Oameni şi Locuri”, doar aici pe 105.6 FM, de la 15:15, dar şi marţi, 19 iulie de la 22:15!

Cele mai citite

Related Articles