Ascultă Radio România Reșița Live

[AUDIO-FOTO] Din cămara de la Gărâna, în marile supermarket-uri din România. Singurul producător din vestul ţării cu 8 produse atestate tradiţional

Cu toții ne dorim să trăim cât mai sănătos, cât mai liniștit, cât mai aproape de natura din care provin ingredientele pentru hrana noastră. Cu pasiunea pentru lucrurile simple şi cu vacanțele petrecute la bunici, ne este mai uşor să prețuim viața satului, atunci când gătim bucate delicioase familiei și oaspeților cu ingrediente naturale din zona montană. Rețetele descoperite şi folosite odinioară pentru produsele devenite între timp tradiţionale sunt simple și provin de la bunici și prietenii lor de altădată, din satele de munte de la poale de Semenic: Văliug, Gărâna, Brebu Nou, Crivaia, Slatina Timiş.

[AUDIO-FOTO] Din cămara de la Gărâna, în marile supermarket-uri din România. Singurul producător din vestul ţării cu 8 produse atestate tradiţional

Articol editat de Gerhard Chwoika, 1 aprilie 2022, 17:00 / actualizat: 1 aprilie 2022, 21:51

Aflăm aici povestea produselor din Banatul de Munte, atent selectate şi pregătite manual în gospodăria lui Mircea Freisz din Bocşa, care, în decursul a 60 de ani de viaţă, a transformat o pasiune din copilărie într-o profitabilă afacere de familie, recunoscută astăzi la nivel naţional şi internaţional:

Mircea Freisz

Amintirea copilăriei fericite a rămas mult timp aprinsă în sufletul lui Mircea. „Prima dată când am plecat cu bunicul meu după ciuperci a fost la vârsta de şapte ani. Era prea mare provocarea de a găsi specia comestibilă”, povesteşte Mircea Freisz.

După ce a lucrat peste 30 de ani într-o fabrică de armament din Reşiţa disponibilizarea l-a pus într-o situaţie dificilă. De aici şi până la pasiunea din copilărie a fost doar un pas. Şi astfel, acest hobby a ajuns să-i devină sursa sigură de venit. Cu ajutorul soţiei, Mircea a ajuns să-şi deschidă propria fermă de ciuperci. „Mi-am dat seama că trebuia să fac ceva pentru a-mi întreţine familia. Având rude în străinătate am vizitat în Gemania mai multe ferme de ciuperci, iar cu sprijinul familiei am pus la Bocşa bazele uneia mai mici. Acest lucru se întâmpla prin anul 2005. Şi astfel am început să cultiv ciuperci Pleurotus, cunoscute în popor sub numele de bureţi de fag”.

Pentru că afacerea s-a dezvoltat prin prisma cererii mari de produse făcute în propria gospodărie, Mircea Freisz a descoperit şi alte modalităţi prin care se pot face bani din produsele care cresc liniştite în natură. Un bun exemplu ar fi salata de bureţi de fag, făcută după o reţetă tradiţională a pemilor din Gărâna. „Am luat reţeta chiar de la doamna Clara de la Gărâna (n.r. o figură de cult a aşezării montane cărăşene) şi spre fericirea mea am şi înregistrat-o tradiţional. Este o salată specifică acestei zone şi este făcută doar cu ingrediente naturale”, a povestit Mircea Freisz pentru Radio Reşiţa. „Cu ajutorul acestei salate delicioase, am obţinut mai multe locuri întâi la numeroasele târguri organizate în ţară şi am participat alături de specialiştii Direcţiei Judeţene pentru Agricultură de şase ori la Gruene Woche de la Berlin – cel mai mare târg agricol din lume. Noi avem mai multe produse specifice acestei zone, dar eu am împrumutat într-un fel sau altul şi o reţetă specifică italienilor, este vorba de sos Bolognese, în care carnea am înlocuit-o cu ciuperca”.

Şi între timp Mircea Freisz şi-a atestat tradiţional toate cele 8 produse ale sale, este vorba de: salata de bureţi tradiţională ca la Bocşa, făcută după reţeta doamnei Clara de la Gărâna şi salata dulce-acrişor mixtă, zacusca de ciuperci, zacusca de fasole, zacusca de dovlecel verzui şi fraged, dulceaţa de ardei iute şi pasta Bolognese cu ciuperci, numărându-se astfel printre singurii din vestul ţării. 

Cărăşenii şi nu numai au astfel la dispoziţie, în această perioadă a Postului Paştilor, ocazia să profite din plin de produse de sezon specifice de la ţară, din gospodăria de la Bocşa, iar Mircea Freisz spune că nu s-a oprit încă din creaţia sa pentru că este pe cale îşi ateste şi cel de-al nouălea produs.

Întreaga poveste a produselor tradiţionale de la Gărâna a pasionatului de gastronomie de la Bocşa, care a transformat o pasiune din copilărie într-o afacere de succes o puteţi afla sâmbătă, 2 aprilie, în emisiunea „Oameni şi Locuri” de la 15:15 în „Interferenţe pe frecvenţe”.

Povestiri din paradisul pierdut al Dunării de altădată: Michael Românu – istorisiri şi legende
Oameni și locuri vineri, 29 august 2025, 17:00

Povestiri din paradisul pierdut al Dunării de altădată: Michael Românu – istorisiri şi legende

Ada-Kaleh – insula legendară de pe Dunăre, acoperită de ape, dar vie în amintiri A fost odată o insulă pe Dunăre, cunoscută sub numele de...

Povestiri din paradisul pierdut al Dunării de altădată: Michael Românu – istorisiri şi legende
Bucovina – tărâm de poveste pentru călătorul însetat de artă, tradiţie, credinţă şi istorie
Oameni și locuri vineri, 22 august 2025, 15:30

Bucovina – tărâm de poveste pentru călătorul însetat de artă, tradiţie, credinţă şi istorie

Bucovina – regiune istorică între România și Ucraina Bucovina, fost ducat în perioada Imperiului Austriac, este o regiune istorică cu o...

Bucovina – tărâm de poveste pentru călătorul însetat de artă, tradiţie, credinţă şi istorie
Comunitatea For Life – zeci de proiecte care aduc școala de calitate în toată țara
Oameni și locuri luni, 11 august 2025, 17:19

Comunitatea For Life – zeci de proiecte care aduc școala de calitate în toată țara

Comunitatea For Life, inițiată de profesorul universitar de matematică Ovidiu Bădescu în timpul pandemiei la Reșița, este acum o forță...

Comunitatea For Life – zeci de proiecte care aduc școala de calitate în toată țara
Puiu Ciasc – glasul Reșiței care unește cântecul cu sufletul pământului românesc
Oameni și locuri vineri, 25 iulie 2025, 16:39

Puiu Ciasc – glasul Reșiței care unește cântecul cu sufletul pământului românesc

Puiu Ciasc este una dintre figurile discrete dar autentice ale Banatului, un om care îmbină cu firesc pasiunea pentru muzică, dragostea pentru...

Puiu Ciasc – glasul Reșiței care unește cântecul cu sufletul pământului românesc
Oameni și locuri vineri, 18 iulie 2025, 17:00

Istoria pâinii, de la focul preistoric la brutăria modernă – o călătorie în timp cu dr. ist. Livia Magina, directorul Muzeului Banatului Montan

Pâinea, unul dintre cele mai vechi și mai răspândite alimente din lume, are o istorie care se întinde pe parcursul a mii de ani. De la primele...

Istoria pâinii, de la focul preistoric la brutăria modernă – o călătorie în timp cu dr. ist. Livia Magina, directorul Muzeului Banatului Montan
Oameni și locuri vineri, 11 iulie 2025, 17:00

De la agitația Capitalei la liniștea Semenicului: Atrași de „Woodstock-ul montan”, familia Beatrice și Eugen Popescu a lăsat Bucureștiul pentru Banatul de Munte

Chiar și în secolul XXI, România păstrează zone în care timpul pare că s-a oprit, iar civilizația modernă nu a schimbat prea mult stilul de...

De la agitația Capitalei la liniștea Semenicului: Atrași de „Woodstock-ul montan”, familia Beatrice și Eugen Popescu a lăsat Bucureștiul pentru Banatul de Munte
Oameni și locuri vineri, 4 iulie 2025, 17:00

Talent reșițean între artă și tehnică: Prietenul lui Werner Hirschvogel construiește motoare și cântă la instrumente muzicale

De la motoare la muzică: Un reșițean talentat îmbină arta cu tehnica La Reșița, pasiunea pentru artă și dedicarea față de cultură au fost...

Talent reșițean între artă și tehnică: Prietenul lui Werner Hirschvogel construiește motoare și cântă la instrumente muzicale
Oameni și locuri vineri, 27 iunie 2025, 17:00

Lavandia – Povestea unei studente la medicină care a transformat pasiunea pentru lavandă într-un colț de rai mov în inima Banatului de Munte

Miriana Amalia Păuță nu este doar o tânără dedicată studiului medicinei, ci și sufletul din spatele Lavandia – o plantație de lavandă...

Lavandia – Povestea unei studente la medicină care a transformat pasiunea pentru lavandă într-un colț de rai mov în inima Banatului de Munte