Ascultă Radio România Reșița Live

[AUDIO-FOTO] Din cămara de la Gărâna, în marile supermarket-uri din România. Singurul producător din vestul ţării cu 8 produse atestate tradiţional

Cu toții ne dorim să trăim cât mai sănătos, cât mai liniștit, cât mai aproape de natura din care provin ingredientele pentru hrana noastră. Cu pasiunea pentru lucrurile simple şi cu vacanțele petrecute la bunici, ne este mai uşor să prețuim viața satului, atunci când gătim bucate delicioase familiei și oaspeților cu ingrediente naturale din zona montană. Rețetele descoperite şi folosite odinioară pentru produsele devenite între timp tradiţionale sunt simple și provin de la bunici și prietenii lor de altădată, din satele de munte de la poale de Semenic: Văliug, Gărâna, Brebu Nou, Crivaia, Slatina Timiş.

[AUDIO-FOTO] Din cămara de la Gărâna, în marile supermarket-uri din România. Singurul producător din vestul ţării cu 8 produse atestate tradiţional

Articol editat de Gerhard Chwoika, 1 aprilie 2022, 17:00 / actualizat: 1 aprilie 2022, 21:51

Aflăm aici povestea produselor din Banatul de Munte, atent selectate şi pregătite manual în gospodăria lui Mircea Freisz din Bocşa, care, în decursul a 60 de ani de viaţă, a transformat o pasiune din copilărie într-o profitabilă afacere de familie, recunoscută astăzi la nivel naţional şi internaţional:

Mircea Freisz

Amintirea copilăriei fericite a rămas mult timp aprinsă în sufletul lui Mircea. „Prima dată când am plecat cu bunicul meu după ciuperci a fost la vârsta de şapte ani. Era prea mare provocarea de a găsi specia comestibilă”, povesteşte Mircea Freisz.

După ce a lucrat peste 30 de ani într-o fabrică de armament din Reşiţa disponibilizarea l-a pus într-o situaţie dificilă. De aici şi până la pasiunea din copilărie a fost doar un pas. Şi astfel, acest hobby a ajuns să-i devină sursa sigură de venit. Cu ajutorul soţiei, Mircea a ajuns să-şi deschidă propria fermă de ciuperci. „Mi-am dat seama că trebuia să fac ceva pentru a-mi întreţine familia. Având rude în străinătate am vizitat în Gemania mai multe ferme de ciuperci, iar cu sprijinul familiei am pus la Bocşa bazele uneia mai mici. Acest lucru se întâmpla prin anul 2005. Şi astfel am început să cultiv ciuperci Pleurotus, cunoscute în popor sub numele de bureţi de fag”.

Pentru că afacerea s-a dezvoltat prin prisma cererii mari de produse făcute în propria gospodărie, Mircea Freisz a descoperit şi alte modalităţi prin care se pot face bani din produsele care cresc liniştite în natură. Un bun exemplu ar fi salata de bureţi de fag, făcută după o reţetă tradiţională a pemilor din Gărâna. „Am luat reţeta chiar de la doamna Clara de la Gărâna (n.r. o figură de cult a aşezării montane cărăşene) şi spre fericirea mea am şi înregistrat-o tradiţional. Este o salată specifică acestei zone şi este făcută doar cu ingrediente naturale”, a povestit Mircea Freisz pentru Radio Reşiţa. „Cu ajutorul acestei salate delicioase, am obţinut mai multe locuri întâi la numeroasele târguri organizate în ţară şi am participat alături de specialiştii Direcţiei Judeţene pentru Agricultură de şase ori la Gruene Woche de la Berlin – cel mai mare târg agricol din lume. Noi avem mai multe produse specifice acestei zone, dar eu am împrumutat într-un fel sau altul şi o reţetă specifică italienilor, este vorba de sos Bolognese, în care carnea am înlocuit-o cu ciuperca”.

Şi între timp Mircea Freisz şi-a atestat tradiţional toate cele 8 produse ale sale, este vorba de: salata de bureţi tradiţională ca la Bocşa, făcută după reţeta doamnei Clara de la Gărâna şi salata dulce-acrişor mixtă, zacusca de ciuperci, zacusca de fasole, zacusca de dovlecel verzui şi fraged, dulceaţa de ardei iute şi pasta Bolognese cu ciuperci, numărându-se astfel printre singurii din vestul ţării. 

Cărăşenii şi nu numai au astfel la dispoziţie, în această perioadă a Postului Paştilor, ocazia să profite din plin de produse de sezon specifice de la ţară, din gospodăria de la Bocşa, iar Mircea Freisz spune că nu s-a oprit încă din creaţia sa pentru că este pe cale îşi ateste şi cel de-al nouălea produs.

Întreaga poveste a produselor tradiţionale de la Gărâna a pasionatului de gastronomie de la Bocşa, care a transformat o pasiune din copilărie într-o afacere de succes o puteţi afla sâmbătă, 2 aprilie, în emisiunea „Oameni şi Locuri” de la 15:15 în „Interferenţe pe frecvenţe”.

Căminul pentru Persoane Vârstnice din Reșița – un „campus universitar al vieții” în viziunea lui Mihai Buzică, fost președinte și actual beneficiar
Oameni și locuri joi, 9 octombrie 2025, 17:00

Căminul pentru Persoane Vârstnice din Reșița – un „campus universitar al vieții” în viziunea lui Mihai Buzică, fost președinte și actual beneficiar

Fost sportiv și fost președinte al Căminului pentru Persoane Vârstnice din Reșița înainte de 1990, Mihai Buzică s-a reîntors, după mai bine...

Căminul pentru Persoane Vârstnice din Reșița – un „campus universitar al vieții” în viziunea lui Mihai Buzică, fost președinte și actual beneficiar
Preotul şi stupul de albine: Povestea unui absolvent de teologie devenit apicultor expert
Oameni și locuri joi, 2 octombrie 2025, 17:00

Preotul şi stupul de albine: Povestea unui absolvent de teologie devenit apicultor expert

Omul Domnului, păstor peste 80 de familii de albine. Află aici povestea absolventului de teologie ajuns expert într-ale albinăritului Tânărul...

Preotul şi stupul de albine: Povestea unui absolvent de teologie devenit apicultor expert
Șezătorile și clăcile din Banatul de Munte – tradiții vii readuse la viaţă în Zorlenţul Mare
Oameni și locuri vineri, 26 septembrie 2025, 17:00

Șezătorile și clăcile din Banatul de Munte – tradiții vii readuse la viaţă în Zorlenţul Mare

Banatul de Munte, un spațiu al tradițiilor comunitare Banatul de Munte păstrează un patrimoniu cultural bogat, unde viața satului a fost și...

Șezătorile și clăcile din Banatul de Munte – tradiții vii readuse la viaţă în Zorlenţul Mare
Ferma Vlator – Echitaţie, Hipoterapie și Turism Ecvestru în inima Banatului de Munte
Oameni și locuri vineri, 19 septembrie 2025, 17:00

Ferma Vlator – Echitaţie, Hipoterapie și Turism Ecvestru în inima Banatului de Munte

Ferma Vlator nu este doar un loc pentru animale și natură, ci o adevărată poveste de familie, creată pentru a aduce relaxare, sprijin și...

Ferma Vlator – Echitaţie, Hipoterapie și Turism Ecvestru în inima Banatului de Munte
Oameni și locuri vineri, 12 septembrie 2025, 17:00

Palatul Cultural din Reșița – simbol arhitectural și centru al tradițiilor vii din Banatul de Munte

Palatul Cultural din Reșița este o adevărată bijuterie arhitecturală și totodată singura clădire cu influențe brâncovenești din...

Palatul Cultural din Reșița – simbol arhitectural și centru al tradițiilor vii din Banatul de Munte
Oameni și locuri vineri, 29 august 2025, 17:00

Povestiri din paradisul pierdut al Dunării de altădată: Michael Românu – istorisiri şi legende

Ada-Kaleh – insula legendară de pe Dunăre, acoperită de ape, dar vie în amintiri A fost odată o insulă pe Dunăre, cunoscută sub numele de...

Povestiri din paradisul pierdut al Dunării de altădată: Michael Românu – istorisiri şi legende
Oameni și locuri vineri, 22 august 2025, 15:30

Bucovina – tărâm de poveste pentru călătorul însetat de artă, tradiţie, credinţă şi istorie

Bucovina – regiune istorică între România și Ucraina Bucovina, fost ducat în perioada Imperiului Austriac, este o regiune istorică cu o...

Bucovina – tărâm de poveste pentru călătorul însetat de artă, tradiţie, credinţă şi istorie
Oameni și locuri luni, 11 august 2025, 17:19

Comunitatea For Life – zeci de proiecte care aduc școala de calitate în toată țara

Comunitatea For Life, inițiată de profesorul universitar de matematică Ovidiu Bădescu în timpul pandemiei la Reșița, este acum o forță...

Comunitatea For Life – zeci de proiecte care aduc școala de calitate în toată țara