[AUDIO-FOTO] Mircea Freisz păstrează tradiţiile alimentare din Banatul de altădată. Opt produse de Post sunt disponibile în cămara producătorului bocşean

Cărăşenii şi nu numai au la dispoziţie, în această perioadă a Postului Crăciunului, produse de sezon specifice din gospodăria lui Mircea Freisz din Bocşa care are atestate la ora actuală, 8 produse tradiţionale, numărându-se printre singurii din vestul ţării. Pentru Radio Reşiţa producătorul cărăşean a mărturisit:

Am 8 produse atestate tradiţional. Sunt influenţate din Banatul de Munte şi Banatul de şes. Una dintre reţetele mele cu tradiţie îndelungată şi cunoscută de reşiţeni este salata de bureţi tradiţională. O am în două variante: salată de bureţi tradiţională ca la Bocşa, este după reţeta doamnei Clara de la Gărâna, cum făceau pemii în butoaie de lemn şi vindeau la kilogram pe vremuri pe strada Văliugului în acele cânţi de lapte din tablă şi cea de-a doua salată dulce acrişor mixtă. Este tot ca şi salata tradiţională de la Gărâna, dar are un gust mai dulce acrişor şi are în plus 10% champinion şi paprika roşu dulce. Salata de bureţi pe care o fac eu este din bureţii de fag.

O altă reţetă de-a mea este zacusca de ciuperci. Are influenţă tot din zona Gărâna pentru că pemii de acolo, toamna, se aprovizionau de pe copacii de la poalele Munţilor Semenic şi făceau această zacuscă.

Cea de-a patra reţetă a mea este zacusca de fasole. Se aseamnă foarte mult cu o fasole bătută cum se face la noi în Banat, dar este mai colorată şi conţine suc de roşii şi paprika roşu dulce. Este foarte gustoasă, pot să spun că o ştiu de la străbunica mea. Când eram copil de 5-6 ani o făcea la căldare, la cazanul covăsit cum se spunea pe vremuri.

Cea de-a 5-a reţetă a mea este zacusca de dovlecel din zucchini şi nu din acel dovlecel alb şi aspru ci din acei dovlecei verzui şi fragezi care are un gust dulceag şi este foarte căutată în hypermarket-urile unde sunt eu la ora actuală de peste 8 ani de zile.

O altă reţetă ar fi dulceaţa de ardei iute. Mulţi de la noi din Banat şi din Reşiţa facem această dulceaţă, dar fiecare are secretele lui. Eu nu pun oţet ci pun lămâie, am şi fost întrebat de cumpărătorii din piaţa volantă din Timişoara unde acest produs este foarte căutat şi apreciat.

Nu în ultimul rând am o reţetă pentru persoanele care nu mănâncă produse din carne, defapt toate cele 8 produse ale mele sunt de Post. Această reţetă are influenţe de afară din Italia, din Tirolul de Sud pentru că lucrez şi afară; este vorba de Bolognese, pastă pentru ciuperci, adică în loc de carne am pus ciuperci. Este vorba despre un sos care se încălzeşte în tigaia de teflon şi se pune direct pe paste.

Aceste o produse ale mele sunt atestate tradiţional. Fiecare produs are un număr de atestare unic pe ţară. Fiecare reţetă are în spatele ei un dosar care a fost cules din zonă, din Banatul de Şes comuna Tomnatic, din Banatul de Munte de la Gărâna, de la poalele Muntelui Semenic, din Văliug, din Bocşa de la străbunica mea şi aceste reţete, pot dovedi, nu conţin conservanţi, fix de coagulare şi coloranţi. Analizele produselor sunt făcute la Bucureşti la Institutul de de Cercetare Alimentară.

În ultimii 4-5 ani, de când am trecut pe produse tradiţionale, produc numai într-o perioadă de 6 luni. La ora actuală în afară de salata nu mai fac nimic, deoarece materia primă pentru aceste produse o iau de la oamenii din zonă din Timiş din Belinţ, din Mehedinţi, din Vâlcea chiar am adus vinete şi în perioada de iarnă din noiembrie, decembrie până prin martie fac numai salată pentru că materia primă o achiziţionez de la Urseni de la un prieten foarte bun pe care eu l-am învăţat să cultive ciuperci. Eu ciuperci nu mai cultiv la ora actuală pentru că este foarte mult de lucru şi fac doar procesare şi ceapa, morcovii şi paprika roşu dulce pentru reţeta dulce-acrişor le iau de la producătorii care sunt atestaţi din piaţa volantă din Timişoara.

Produsele mele sunt de Post sută la sută, pentru persoanele care nu consumă carne şi pentru vegetarieni. Lucrez cu ulei de floarea soarelui presat la rece. Am un coleg care îmi aduce din comuna Gherteniş. Dau un exemplu pentru gospodine sau pentru necunoscători: folosesc un litru de ulei la 60-80 kg legume amestecate, mă refer la ceapă, la vinete, la paprika roşu dulce, adică toate ingredientele ce vin puse în zacuscă.

Produsele mele pot fi găsite la Reşiţa într-o locaţie din Piaţa Sud şi la Timişoara în mai multe supermarket-uri cunoscute. Produsele mele au un preţ pentru că sunt făcute manual, la cazan, cu lingura de lemn, 4-5 ore până până la eliminarea apei, ca să ţină doi ani de zile. Dau garanţie. Se face o sterilizare, se scot afară din acel recipient cu apă fierbinte cu oţet, aşa calde se şterg şi se lasă până a doua zi dimineaţa acoperite cu o pătură. Deci este exact sistemul folosit de bunica şi străbunica mea pe vremuri, reactualizat de mine. Asta înseamnă că produsele mele au un preţ mai mare faţă de cele ale unor firme concurente, care fac pe bandă.

Produsele mele pot fi comandate şi online pentru că trimit în întreaga ţară şi am şi licenţă de export. Am contract cu o firmă de curierat rapid şi expediez doar comenzile care sunt de peste 10-12 borcane. Cei care vor să mă contacteze mă găsesc la 0787671667. Acum sunt acasă până în 1-2 Decembrie când voi pleca în Germania să o ajut peste sărbători pe sora mea în bucătărie la restaurantul pe care îl deţine în Augsburg. Consumatorii însă mă pot găsi şi îmi pot vedea produsele accesând pagina biogardena@.com Sunt şi imagini cu mine şi produsele mele la târgurile de la Bucureşti şi Berlin, dar şi de peste tot unde am fost.

          

Cele mai citite

Related Articles