Ascultă Radio România Reșița Live

[AUDIO-FOTO] Băcănia Lugojeană – Raiul producătorilor tradiţionali din Banat; prima prăvălie cu produse direct de la producători

Viața e frumoasă când ai grijă de tine și de cei din jurul tău, când sădești semințe de speranță, credință și iubire, când îți faci treaba bine indiferent care este ea şi când alegi să trăiești conștient de efectul acțiunilor tale.

[AUDIO-FOTO] Băcănia Lugojeană – Raiul producătorilor tradiţionali din Banat; prima prăvălie cu produse direct de la producători

Articol editat de Gerhard Chwoika, 24 septembrie 2021, 17:00 / actualizat: 25 septembrie 2021, 10:13

„Băcănia Lugojeană” s-a născut din această stare și a pornit în direcția unui stil de viață sănătos din toate punctele de vedere, adică hrană pentru trup, minte și suflet.

În cadrul emisiunii „Oameni şi Locuri” aflăm povestea lui Claudiu Fedeleş şi a proiectul său „Băcănia Lugojeană” pe care îl realizează alături de partenerul său de afaceri, jurnalistul Daniel Groza, este vorba despre un altfel de început cu spectru larg în sectorul industriei alimentare, gastronomiei şi al produselor tradiţionale, realizate strict după reţetele de altădată ale bunicilor noştri:

Claudiu Fedeleş

„Băcănia Lugojeană” este o locație foarte potrivită pentru un altfel de început. Se află în centrul municipiului Lugoj în zona Podului de Fier pe strada Nicolae Bălcescu în cadrul Centrului comercial „Luca”. Este o prăvălie tradițională românească, care păstrează în galantare câteva sute de produse realizate după reţete de altădată.

În primul magazin cu produse tradiţionale direct de la producători se găsesc: carne şi mezeluri de Recaş, pâine şi produse de panificaţie de Chizătău, lapte şi lactate de Bucovăţ, iaurturi şi brânzeturi de Sârbova, miere de Boteni, zacuscă de fasole şi salate de ciuperci de Bocşa după reţete tradiţionale din Wolfsberg, dar şi conserve de legume de Scăiuş.

Inedit este că în această băcănie, pe lângă produsele de larg consum, de ieri şi de azi, găsești sfaturi culinare şi de nutriție, cultură, istorie, ești încurajat să experimentezi, să deguști, găsești varietăți extrem de rare din bucătăria bunicii, dar și produse ce nu pot fi descrise.

Povestea Băcăniei Lugojene o puteţi afla sâmbătă, 25 septembrie în emisiunea “Oameni şi Locuri” de la 15:20, doar aici pe 105,6 FM!

Sursa foto: facebook Băcănia Lugojeană

Tenisul de masă – un sport cu tradiţie în Reşiţa pentru un pasionat pe măsură: Ilarie Buşe
Oameni și locuri vineri, 14 iunie 2024, 17:00

Tenisul de masă – un sport cu tradiţie în Reşiţa pentru un pasionat pe măsură: Ilarie Buşe

Tenisul de masă este un sport în care doi sau patru jucători lovesc o minge ușoară de la unii la alții cu ajutorul unor palete, în timp ce...

Tenisul de masă – un sport cu tradiţie în Reşiţa pentru un pasionat pe măsură: Ilarie Buşe
Bucătăria nu este o treabă uşoară, dar pasiunea pentru gătit şi călătorii a transformat hobby-ul Lăcrămioarei Pintilie – fata care a adus Cuţitul de aur la Reşiţa într-o meserie
Oameni și locuri vineri, 7 iunie 2024, 17:00

Bucătăria nu este o treabă uşoară, dar pasiunea pentru gătit şi călătorii a transformat hobby-ul Lăcrămioarei Pintilie – fata care a adus Cuţitul de aur la Reşiţa într-o meserie

Un vechi proverb spune că “mâncăm pentru a trăi şi nu trăim pentru a mânca“,cu toate acestea, sunt atâtea situaţii şi locuri în care...

Bucătăria nu este o treabă uşoară, dar pasiunea pentru gătit şi călătorii a transformat hobby-ul Lăcrămioarei Pintilie – fata care a adus Cuţitul de aur la Reşiţa într-o meserie
Istoria milenară a stațiunii Băile Herculane, cuprinsă într-un muzeu virtual de ultimă generaţie, unic în România
Oameni și locuri vineri, 31 mai 2024, 17:00

Istoria milenară a stațiunii Băile Herculane, cuprinsă într-un muzeu virtual de ultimă generaţie, unic în România

Băile Herculane sau Aqua Herculis – un oraş cu o istorie de peste 2 mii de ani, este cea mai veche stațiune turistică din țară, printre...

Istoria milenară a stațiunii Băile Herculane, cuprinsă într-un muzeu virtual de ultimă generaţie, unic în România
Mesagerul UCMR – publicaţia care, timp de câţiva ani, a consemnat o parte importantă din istoria industrială a Reşiţei
Oameni și locuri vineri, 24 mai 2024, 17:00

Mesagerul UCMR – publicaţia care, timp de câţiva ani, a consemnat o parte importantă din istoria industrială a Reşiţei

Dacă Ziua Culturii Naţionale este marcată anual la data la care se comemorează naşterea poetului Mihai Eminescu, iar motivul pentru care a fost...

Mesagerul UCMR – publicaţia care, timp de câţiva ani, a consemnat o parte importantă din istoria industrială a Reşiţei
Oameni și locuri vineri, 17 mai 2024, 17:00

Casa Binelui şi Constantin Gruescu într-o colecție inedită de gânduri, experiențe, amintiri cu prof. univ. dr. Martin Olaru

Sunt personalități ale locului, care au marcat acest frumos Banat Montan de-a lungul vieții atât de mult, încât rămân înscrise în...

Casa Binelui şi Constantin Gruescu într-o colecție inedită de gânduri, experiențe, amintiri cu prof. univ. dr. Martin Olaru
Oameni și locuri vineri, 10 mai 2024, 17:00

O artizană din Reşiţa, a transformat încondeierea ouălor de Paşti într-o artă

Încondeierea ouălor reprezintă un obicei străvechi în tradiția românească. Oul este purtătorul unor semnificații profunde legate de...

O artizană din Reşiţa, a transformat încondeierea ouălor de Paşti într-o artă
Oameni și locuri vineri, 26 aprilie 2024, 17:00

Încondeierea ouălor de Paște, o nemuritoare tradiție românească de veacuri

În această perioadă gândul ne poartă spre ţinuturile unde pregătirile de Paşti au o cu totul altă conotaţie faţă de oricare alt loc:...

Încondeierea ouălor de Paște, o nemuritoare tradiție românească de veacuri
Oameni și locuri vineri, 19 aprilie 2024, 17:00

Românca ce a transformat iubirea de ţară într-un meşteşug, meşteşugul într-o artă şi arta într-un mod de viaţă, trăieşte şi munceşte la Reşiţa

„Într-o țară așa de frumoasă, cu un trecut așa de glorios, în mijlocul unui popor atât de deștept, cum să nu fie o adevărată religie...

Românca ce a transformat iubirea de ţară într-un meşteşug, meşteşugul într-o artă şi arta într-un mod de viaţă, trăieşte şi munceşte la Reşiţa