Ascultă Radio România Reșița Live

[AUDIO-FOTO] Băcănia Lugojeană – Raiul producătorilor tradiţionali din Banat; prima prăvălie cu produse direct de la producători

Viața e frumoasă când ai grijă de tine și de cei din jurul tău, când sădești semințe de speranță, credință și iubire, când îți faci treaba bine indiferent care este ea şi când alegi să trăiești conștient de efectul acțiunilor tale.

[AUDIO-FOTO] Băcănia Lugojeană – Raiul producătorilor tradiţionali din Banat; prima prăvălie cu produse direct de la producători

Articol editat de Gerhard Chwoika, 24 septembrie 2021, 17:00 / actualizat: 25 septembrie 2021, 10:13

„Băcănia Lugojeană” s-a născut din această stare și a pornit în direcția unui stil de viață sănătos din toate punctele de vedere, adică hrană pentru trup, minte și suflet.

În cadrul emisiunii „Oameni şi Locuri” aflăm povestea lui Claudiu Fedeleş şi a proiectul său „Băcănia Lugojeană” pe care îl realizează alături de partenerul său de afaceri, jurnalistul Daniel Groza, este vorba despre un altfel de început cu spectru larg în sectorul industriei alimentare, gastronomiei şi al produselor tradiţionale, realizate strict după reţetele de altădată ale bunicilor noştri:

Claudiu Fedeleş

„Băcănia Lugojeană” este o locație foarte potrivită pentru un altfel de început. Se află în centrul municipiului Lugoj în zona Podului de Fier pe strada Nicolae Bălcescu în cadrul Centrului comercial „Luca”. Este o prăvălie tradițională românească, care păstrează în galantare câteva sute de produse realizate după reţete de altădată.

În primul magazin cu produse tradiţionale direct de la producători se găsesc: carne şi mezeluri de Recaş, pâine şi produse de panificaţie de Chizătău, lapte şi lactate de Bucovăţ, iaurturi şi brânzeturi de Sârbova, miere de Boteni, zacuscă de fasole şi salate de ciuperci de Bocşa după reţete tradiţionale din Wolfsberg, dar şi conserve de legume de Scăiuş.

Inedit este că în această băcănie, pe lângă produsele de larg consum, de ieri şi de azi, găsești sfaturi culinare şi de nutriție, cultură, istorie, ești încurajat să experimentezi, să deguști, găsești varietăți extrem de rare din bucătăria bunicii, dar și produse ce nu pot fi descrise.

Povestea Băcăniei Lugojene o puteţi afla sâmbătă, 25 septembrie în emisiunea “Oameni şi Locuri” de la 15:20, doar aici pe 105,6 FM!

Sursa foto: facebook Băcănia Lugojeană

Bucovina – tărâm de poveste pentru călătorul însetat de artă, tradiţie, credinţă şi istorie
Oameni și locuri vineri, 22 august 2025, 15:30

Bucovina – tărâm de poveste pentru călătorul însetat de artă, tradiţie, credinţă şi istorie

Bucovina – regiune istorică între România și Ucraina Bucovina, fost ducat în perioada Imperiului Austriac, este o regiune istorică cu o...

Bucovina – tărâm de poveste pentru călătorul însetat de artă, tradiţie, credinţă şi istorie
Comunitatea For Life – zeci de proiecte care aduc școala de calitate în toată țara
Oameni și locuri luni, 11 august 2025, 17:19

Comunitatea For Life – zeci de proiecte care aduc școala de calitate în toată țara

Comunitatea For Life, inițiată de profesorul universitar de matematică Ovidiu Bădescu în timpul pandemiei la Reșița, este acum o forță...

Comunitatea For Life – zeci de proiecte care aduc școala de calitate în toată țara
Puiu Ciasc – glasul Reșiței care unește cântecul cu sufletul pământului românesc
Oameni și locuri vineri, 25 iulie 2025, 16:39

Puiu Ciasc – glasul Reșiței care unește cântecul cu sufletul pământului românesc

Puiu Ciasc este una dintre figurile discrete dar autentice ale Banatului, un om care îmbină cu firesc pasiunea pentru muzică, dragostea pentru...

Puiu Ciasc – glasul Reșiței care unește cântecul cu sufletul pământului românesc
Istoria pâinii, de la focul preistoric la brutăria modernă – o călătorie în timp cu dr. ist. Livia Magina, directorul Muzeului Banatului Montan
Oameni și locuri vineri, 18 iulie 2025, 17:00

Istoria pâinii, de la focul preistoric la brutăria modernă – o călătorie în timp cu dr. ist. Livia Magina, directorul Muzeului Banatului Montan

Pâinea, unul dintre cele mai vechi și mai răspândite alimente din lume, are o istorie care se întinde pe parcursul a mii de ani. De la primele...

Istoria pâinii, de la focul preistoric la brutăria modernă – o călătorie în timp cu dr. ist. Livia Magina, directorul Muzeului Banatului Montan
Oameni și locuri vineri, 11 iulie 2025, 17:00

De la agitația Capitalei la liniștea Semenicului: Atrași de „Woodstock-ul montan”, familia Beatrice și Eugen Popescu a lăsat Bucureștiul pentru Banatul de Munte

Chiar și în secolul XXI, România păstrează zone în care timpul pare că s-a oprit, iar civilizația modernă nu a schimbat prea mult stilul de...

De la agitația Capitalei la liniștea Semenicului: Atrași de „Woodstock-ul montan”, familia Beatrice și Eugen Popescu a lăsat Bucureștiul pentru Banatul de Munte
Oameni și locuri vineri, 4 iulie 2025, 17:00

Talent reșițean între artă și tehnică: Prietenul lui Werner Hirschvogel construiește motoare și cântă la instrumente muzicale

De la motoare la muzică: Un reșițean talentat îmbină arta cu tehnica La Reșița, pasiunea pentru artă și dedicarea față de cultură au fost...

Talent reșițean între artă și tehnică: Prietenul lui Werner Hirschvogel construiește motoare și cântă la instrumente muzicale
Oameni și locuri vineri, 27 iunie 2025, 17:00

Lavandia – Povestea unei studente la medicină care a transformat pasiunea pentru lavandă într-un colț de rai mov în inima Banatului de Munte

Miriana Amalia Păuță nu este doar o tânără dedicată studiului medicinei, ci și sufletul din spatele Lavandia – o plantație de lavandă...

Lavandia – Povestea unei studente la medicină care a transformat pasiunea pentru lavandă într-un colț de rai mov în inima Banatului de Munte
Oameni și locuri vineri, 20 iunie 2025, 17:00

Patrimoniul uitat al Banatului: Ziduri, palisade, morminte. După 700 de ani, Caransebeșul medieval revine la viaţă

Cetatea medievală a Caransebeșului, un punct strategic și comercial important în Evul Mediu, este atestată documentar încă din anul 1290,...

Patrimoniul uitat al Banatului: Ziduri, palisade, morminte. După 700 de ani, Caransebeșul medieval revine la viaţă