[AUDIO] Bastilia de Banat – cea mai veche unitate de învăţământ din Reşiţa îşi toarce firul istoriei, depănând amintiri

Bastilia este cunoscută în istorie ca o fortăreață construită în Paris, dar avem una şi în Banatul Montan, la Reşiţa unde, sub această denumire funcţionează de peste 145 de ani cea mai veche şcoală din oraş, Şcoala de piatră, fostul Liceu Nr. 1, fostul Liceul industrial Nr. 5 şi astăzi cel mai “tânăr” colegiu naţional din sfera unităţilor educaţionale din Caraş-Severin, unitate care poartă numele a doi corifei ai culturii române, Corneliu Diaconovici şi Alexander Tietz.

Astăzi vă prezentăm povestea Bastiliei aşa cum nu aţi mai auzit-o niciodată, tălmăcită sau răstălmăcită de însuşi dumneavoastră, absolvenţii acestui edificiu-simbol al vechii vetre de foc sau al oraşului cu poeţi, cum metaforic ne place să îi spunem Reşiţei, care a dat judeţului, ţării şi lumii personalităţi de seamă, toate formate acasă, în sânul celei mai vechi unităţi de învăţământ din urbea de la poale de Semenic.

Întreaga poveste a Bastiliei o puteţi afla sâmbătă, 8 octombrie în emisiunea “Oameni şi Locuri”, doar aici pe 105.6 FM, de la 15:15, dar şi joi, 13 octombrie de la 21:15! Păstraţi frecvenţa!

Sursa foto: facebook Adina Ghinaci

De același autor

Related Articles