Virusul AH1N1 revine în România: 12 cazuri diagnosticate până în prezent

Până în prezent, 12 cazuri de gripă, majoritatea cu virus AH1N1, au fost diagnosticate la nivel naţional, a declarat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila. El a precizat că circulaţia virusului este redusă în România, numărul de infecţii respiratorii fiind mai mic decât în aceeaşi perioadă a lui 2015.

‘Din fericire, în România circulaţia virusului gripal este redusă. Chiar numărul de infecţii respiratorii este mai mic decât cele înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut. Până în momentul de faţă, la nivel naţional, au fost diagnosticate 12 cazuri de gripă, marea majoritatea AH1N1. Este virusul care circulă pe continentul european în măsura cea mai mare şi care în Ucraina a produs un număr mai mare de îmbolnăviri. Noi nu avem nimic în plus de făcut faţă de situaţia de săptămâna trecută. În continuare recomandăm măsurile de prevenţie specifice, respectiv vaccinarea să continue, ea poate continua şi în cursul acestei luni din cauza contextului epidemiologic din România’, a explicat Rafila.

Medicul a recomandat vaccinare mai ales în cazul persoanelor care călătoresc în Ucraina, vaccinul conţinând exact antigenele necesare pentru prevenirea infecţiei cu virusul AH1N1.

‘Pentru cei care urmează să călătorească în Ucraina bineînţeles că vaccinarea este în continuare indicată, vaccinul conţinând exact antigenele necesare pentru prevenirea infecţiei cu virusul AH1N1. Evoluţia procesului epidemic este imprevizibilă şi nu putem să ştim de la un an la altul cum urmează să evolueze. Virusul AH1N1 a fost inclus practic, începând din anul 2009, în formula vaccinului sezonier în fiecare an’, a afirmat Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, imunitatea pe care o determină virusul AH1N1 nu este de lungă durată, fapt care a permis continuarea circulaţiei acestuia.

‘Acest lucru ne demonstrează că imunitatea pe care o determină acest virus, fie că este după vaccin sau după boală, nu este de lungă durată şi acest fapt a permis continuarea circulaţiei acestui virus. Un virus circulă unul sau două sezoane, după care dispare şi apare după o perioadă de timp. În cazul virusului AH1N1 el a continuat să circule şi să producă îmbolnăviri. Personal, nu cred că o să fie o epidemie dramatică’, a spus microbiologul. AGERPRES

Cele mai citite

Related Articles