[VIDEO] Maraton religios: Şase ore la coadă pentru 30 de secunde la racla Sfintei Parascheva

Maraton religios: Şase ore la coadă pentru 30 de secunde la racla Sfintei Parascheva
Câteva mii de pelerini din toate colţurile ţării au ajuns luni la Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva. Potrivit estimărilor „Adevărul”, în cursul zilei de luni, fiecare credincios a avut un timp mediu de 30 de secunde pentru a se ruga la racla Sfintei, unii dintre ei aşteptând la rând şi şase ore.
Credincioşi din toate colţurile ţării au poposit luni la Iaşi pentru a participa la manifestările religioase prilejuite de Sărbătoarea Cuvioasei Parascheva. Deşi sărbătoarea oficială este pe 14 octombrie, când în faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi va avea loc şi o slujbă, primii pelerini au început să vină la Iaşi încă de la finele săptămânii trecute, maximul fiind atins în cursul zilei de luni când, după estimările corespondentului „Adevărul”, calculate în funcţie de datele furnizare de autorităţi, aproximativ 10.000 de persoane s-au aşezat la coada din preajma Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pentru a se închina la moaştele Cuvioasei Parascheva.

30 de secunde de rugăciune

Reporterii „Adevărul” au monitorizat câţi pelerini ajung să se închine la moaşte timp de o oră. Calculul a pornit de la timpul efectiv petrecut de fiecare credincios în faţa raclei. A reieşit că, în intervalul de aproximativ 30 de secunde, şase pelerini aveau timp să se roage la Sfânta Parascheva sau să îşi atingă bunurile personale de racla acesteia. Raportat la aceste date, reiese că, într-o oră, în jur de 700-750 de persoane aveau timp efectiv să treacă pentru se ruga la moaşte. Interpelaţi despre acest aspect, reprezentanţii Jandarmeriei au precizat că nu pot oferi cifre exacte cu privire la numărul de persoane care au aşteptat la coadă. Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în schimb, estimau luni după-amiază, în jurul orei 17.00, că aproximativ 10.000 de oameni ar fi trecut pe la raclă, după cum ne-a declarat preotul Marian Timofte, purtătorul de cuvânt al insituţiei bisericeşti.

„Mă rog pe copiii mei”

Mariana Neagu, de 65 de ani, a ajuns luni la Iaşi după un drum de aproximativ trei ore. Femeia a venit de la Galaţi pentru a se ruga la moaştele Sfintei Parascheva şi spune că a mai făcut pelerinajul şi în urmă cu trei ani, atunci când Cuvioasa ar fi ajutat-o în problemele de familie pe care le avea. „M-a ajutat Dumnezeu să ajung şi anul acesta la Cuvioasă. Am venit de dimineaţă şi voi sta până mâine, la o rudă. M-am rugat la Sfânta Parascheva să îmi dea sănătate mie dar şi celor doi copii pe care îi am. Simt o mare bucurie că am reuşit să ajung şi să îi cer ajutorul Cuvioasei”, ne-a spus femeia, care a venit cu un microbuz, din Galaţi. Un alt pelerin, Dinu Mihalcea, de 49 de ani, a aşteptat 4 ore pentru a ajunge la raclă. „Pentru sănătate în primul rând m-am rugat. În ultimii cinci ani am venit de fiecare dată şi Sfânta m-a ajutat să fiu sănătos”, ne-a spus bărbatul venit din Suceava.

Citeste mai multe pe adevarul.ro.

https://www.youtube.com/watch?v=ClYYvqrHCy8

De același autor

Related Articles