Un nou protest în toate spitalele din România organizat de Federaţia Solidaritatea Sanitară

Federaţia Solidaritatea Sanitară pregăteşte pentru un nou protest. Liderii sindicali sunt în continuare nemulţumiţi pentru că Guvernul nu le acordă o majorare suficientă angajaţilor din sănătate pentru a asigura o indexare a veniturilor salariale cu inflaţia. Din această cauză cadrele medicale vor protesta joi, 29 februarie în fiecare spital din ţară între orele 12.00-12.30.

Pentru o jumătate de oră îşi vor întrerupe activitatea pentru a participa la acţiunea ce au numit-o repetiţia pentru grevă. Ultimul protest în stradă dinaintea grevei generale, va avea loc în Piaţa Victorie în data de 11 martie, de Ziua Naţională a personalului medical.

„Există un adevăr pe care mulți se străduiesc să-l ascundă: nivelul creșterii cheltuielilor salariale propus de Guvern pentru angajații din Sănătate este prea mic pentru a acoperi atâtea suferințe salariale.

Este cu mult prea mic pentru a acoperi inflația, adică pentru a asigura un drept fundamental: indexarea veniturilor salariale cu inflația.

Este prea puțin pentru a acoperi dramatica rămânere în urmă a recompenselor pentru asumarea riscurilor specifice diferitelor condiții de muncă, pentru munca în ture sau gărzi și pentru lucrul în zilele în care restul cetățenilor au liber.

Federația „Solidaritatea Sanitară” a știut de la început că creșterea cu 15% a CHELTUIELILOR CU SALARIILE DE BAZĂ este prea puțin.

Am spus acest lucru guvernanților în cadrul „consultărilor” și am declanșat protestele pentru a determina o creștere semnificativă a veniturilor salariale, nivelul minim de referință fiind cel puțin cel echivalent indexării acestora cu inflația.

De unde am știut?! Este simplu: din calculele făcute. Nu te poți duce la o întâlnire cu Guvernul fără să știi de ce este nevoie, riscând să depinzi astfel de intențiile și dorințele lor.

Noi credem că ar fi fost în interesul tuturor angajaților din sănătate ca alții să nu fi spus DA la oferta Guvernului, achiesând la ceva ce ar consfinți o scădere a veniturilor reale ale angajaților din sănătate. (Dacă ne înșelăm doar beneficiarii (angajații din sănătate) pot stabili, după ce vor constata care sunt efectele creșterilor salariale.) În felul acesta protestele ar fi avut o șansă mai bună la a determina creșteri salariale reale. Aceasta este însă acum o abordare contra-factuală, fiind de preferat concentrarea pe ceea ce se poate face mai departe.

Noi considerăm în continuare ca fiind firească o acțiune de protest comună, menită să determine o creștere a veniturilor salariale reale. Dacă ea nu este posibilă, noi desfășurăm în continuare proteste. În toate variantele ținta o constituie Guvernul.

De ce protestăm? Pentru a apăra dreptul angajaților din sănătate la indexarea veniturilor salariale cu inflația. Pentru a ajunge la creșteri ale salariilor nominale care să determine creșteri salariale reale, peste nivelul inflației.

Invităm toți angajații din sănătate care împărtășesc perspectiva noastră să ne sprijine, participând la protestele ce se desfășoară de acum înainte la nivel național!

Cele mai citite

Related Articles