Transportatorii Federaţiei COTAR protestează şi astăzi la minister

56

La Ministerul Transporturilor urmează să înceapă, în mai puţin de o oră, negocieri cu reprezentanţii federaţiei COTAR a companiilor de transport persoane. Acestea se opun propunerii de modificare a criteriilor de atribuire a licenţelor la cursele cu autocare între judeţe. Au început, de ieri, un protest în faţa ministerului, pe care intenţionează să-l reia astăzi.

Potrivit preşedintelui Federaţiei Transportatorilor Autorizaţi, Vasile Ştefănescu, ar trebui menţinut punctajul acordat pe criteriul vechimii.

Vasile Ştefănescu: Am participat în 2013 la această atribuire pe şase ani. S-au câştigat nişte trasee. De un an şi jumătate avem adrese trimise la minister, întrebându-i şi rugându-i dacă se vor face modificări la criteriile de atribuire, să comandăm din timp aceste autobuze. Nimeni nu ne-a spus absolut nimic.

Ministrul transporturilor, Lucian Şova, a precizat, încă de ieri, că nu va renunţa la modificarea criteriilor de atribuire, pentru că piaţa trebuie liberalizată. El a explicat că, prin sistemul actual, s-a ajuns la monopolul unor firme care, de mai bine de 15 ani, deţin controlul rutelor între judeţe.

Lucian Şova: Astăzi, în România, o firmă autorizată dacă doreşte să facă transport de la Bucureşti la Madrid, într-o perioadă rezonabilă, nu mai mult de o lună de zile, capătă autorizările, dar dacă doreşte să facă transport de la Bucureşti la Buzău nu a putut să facă acest lucru de peste 15 ani, dacă n-a fost în grupul celor 325 de firme.

foto economica.net