EXCLUSIV: Detalii despre scutul antirachetă de la Deveselu

scut deveselu

Corespondentul Radio România Actualităţi la Washington, este primul jurnalist român care a avut acces în centrul de comandă al sistemului de apărare antirachetă de la Deveselu, construit în SUA.

Curtea de Conturi din Statele Unite ridică noi îngrijorări în legătură cu amplasarea scutului antirachetă în Europa. Mai precis, instituţia consideră că pot exista întârzieri la punerea în practică a proiectului. Agenţia de Apărare Antirachetă din Statele Unite precizează însă pentru Radio România că sistemul din ţara noastră va fi funcţional anul viitor, la termenul plănuit.

Curtea de Conturi din Statele Unite consideră, pe baza documentelor primite de la Pentagon şi a unor discuţii cu oficialităţi americane din apărare, că vor exista întârzieri la următoarele două faze ale proiectului de amplasare a scutului antirachetă în Europa. E vorba de etapele care vizează elementele din România şi Polonia.

Întârzierile tehnice de până acum au redus capabilităţile pe care Agenţia de Apărare Antirachetă intenţionează să le trimită şi ridică semne de întrebare legate de modul în care aceste capabilităţi vor funcţiona, se arată în raportul Curţii de Conturi publicat la sfârşitul săptămânii trecute. Potrivit documentului, auditul a fost făcut în perioada octombrie 2012 – martie 2014.

În ceea ce priveşte România, în raport scrie că sistemul care va fi instalat la Deveselu va avea o versiune preliminară a programului de funcţionare a sistemului de arme şi că versiunea finală va fi livrată în cadrul unei îmbunătăţiri în 2017.

“Agenţia de Apărare Antirachetă plănuieşte să realizeze construcţia de bază a sistemului înainte ca testele de zbor să demonstreze că aceasta funcţionează cum trebuie cu sistemul actualizat şi cu interceptorii”, se arată în raport.

Purtătorul de cuvânt al agenţiei, Richard Lehner, a declarat însă pentru Radio România că sistemul de la Deveselu rămâne programat să fie operaţional anul viitor. El a subliniat că sistemul Aegis şi-a dovedit capabilităţile timp de câteva decenii, iar centrul de comandă şi sistemul de lansare, în forma adaptată pentru uscat, sunt aproape identice cu varianta de pe navele de război. În această primăvară vor fi făcute teste suplimentare care vor dovedi capabilităţile sistemului terestru, mai spune Richard Lehner.

Cele mai citite

Related Articles