România, ultima din UE în clasamentul calităţii vieţii cetăţenilor

România a urcat şapte poziţii şi ocupă locul 44 în clasamentul „Indicele de progres social 2018”, fiind depăşită de toate celelalte state membre ale Uniunii Europene.

Indicele de progres social (Social Progress Index – SPI), realizat de organizaţia nonprofit Social Progress Imperative cu sprijinul Deloitte, măsoară calitatea vieţii şi bunăstarea socială a cetăţenilor din 146 de ţări, analizând trei dimensiuni principale, pe 12 coordonate, cărora le atribuie câte un punctaj.

Cele trei dimensiuni sunt nevoile de bază ale omului

  • (hrana şi îngrijirea medicală, apa şi salubritatea, locuirea, siguranţa personală)
  • fundamentele bunăstării (acces la educaţie de bază, acces la comunicaţii şi informaţii, sănătate şi bunăstare, calitatea mediului)
  • oportunitatea (drepturi personale, libertate personală şi de alegere, incluziune, acces la educaţie avansată).

Atunci când vorbim de bunăstarea unei ţări ne raportăm, de obicei, la indicatorul PIB pe cap de locuitor, însă acesta nu reflectă complet şi fidel calitatea vieţii de zi cu zi a cetăţenilor.

Există ţări care, potrivit Indicelui de Progres Social, se plasează pe un loc superior celui ocupat conform PIB pe cap de locuitor.

Analizând sistematic relaţia dintre dezvoltarea economică, măsurată prin PIB per capita, şi dezvoltarea socială, conform IPŞ observăm în ce măsură nivelul de bogăţie a unei ţări se regăseşte în bunăstarea fiecărui cetăţean.

Raportul semnalează că statele sunt mai puţin performante decât ar rezulta conform PIB-ului mediu pe cap de locuitor. Creşterea PIB maschează problemele reale pe care le întâmpină societăţile, precum şi oamenii obişnuiţi.

133 ţări (91% dintre cele măsurate) şi-au îmbunătăţit poziţia în ultimii patru ani şi doar şase ţări au scor mai scăzut faţă de 2014: Brazilia, Mauritania, Thailanda, Turcia, SUA şi Yemen.

În acest an, pe primele locuri în clasament sunt Norvegia, Islanda şi Elveţia, iar pe ultimele Afganistan, Ciad şi Republica Centrafricană. Cele 146 de ţări se înscriu în şase categorii, conform scorului înregistrat.

Statele membre ale Uniunii Europene, cu excepţia Bulgariei şi a României, se găsesc în primele două categorii, având un nivel ridicat al calităţii vieţii.

Dintre statele din regiunea Europei Centrale şi de Esţ cel mai bun loc este ocupat de Slovenia (22), fiind urmată de Cehia (26), Estonia (27), Lituania (31), Polonia (32), Slovacia (35), Ungaria (36), Croaţia (37), Letonia (39), Bulgaria (40) şi România (44).

România performează mai slab decât cele 15 state cu un PIB pe cap de locuitor similar la următoarele capitole: servicii de apă şi canal, servicii de salubritate, accesul la servicii medicale de calitate, accesul la educaţie avansată, speranţa de viaţă a persoanelor de peste 60 de ani sau incluziunea socială.