România se confruntă cu probleme privind absorbţia fondurilor europene

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, îşi exprimă îngrijorarea privind startul lent al României în implementarea proiectelor europene pentru perioada 2014-2020.

România primeşte a treia alocare ca mărime, după Polonia şi Italia, pentru dezvoltare urbană durabilă, Guvernul României hotărând că 20% din totalul fondurilor europene alocate în actuala perioadă de guvernare să fie administrate direct de către aleşii locali.

Comisarul pentru politică regională Corina Creţu declară că până în prezent România are o rată de absorbţie de 0% a fondurilor europene din actualul exerciţiu bugetar, dar spune că autorităţile de la Bucureşti depun eforturi susţinute în acest sens. Totodată, executivul comunitar va sprijini România, dar şi celelalte state care se confruntă cu probleme în absorbţia fondurilor europene. Comisarul Corina Creţu aminteşte că în perioada 2007-2013, prin politica de coeziune, României i-au fost alocate 22,4 miliarde de euro din care s-au absorbit până în prezent peste 85,8% – Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european şi Fondul de coeziune. În ceea ce priveşte Programul operaţional regional pentru perioada 2007-2013, rata de absorbţie la data de 27 iulie era de 92,36%, incluzând prefinanţarea şi plăţile în curs efectuate, însă nedecontate încă de către Comisia Europeană, dintr-o contribuţie totală a UE de 3966 de miliarde de euro, prin Fondul european de dezvoltare regională.

Sursa: RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI

De același autor

Related Articles