Un proiect de lege privind prelungirea mandatelor aleșilor locali ar urma să fie finalizat cel târziu mâine, pentru a intra săptămâna viitoare în dezbaterea Parlamentului.

Proiectul ar trebui adoptat rapid după decizia recentă a Curții Constituționale, pentru că altfel mandatele primarilor ar intra în ilegalitate după 21 iunie.

PSD și PNL sunt de acord în ceea ce privește necesitatea acestui act normativ, însă divergențele se mențin în legătură cu cine stabilește data viitorului scrutin, Parlamentul sau Guvernul. Alina Bordeiaşu urmărește subiectul și are detalii în radiojurnal.


Reporter: Până la finalul acestei săptămâni se va contura un proiect legislativ pentru prelungirea mandatelor aleșilor locali, așa cum au solicitat judecătorii Curții Constituționale – spunea președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

El menționa că a avut deja întâlniri cu toți liderii de partide pentru redactarea acestui document, ce ar trebui să cuprindă și data pentru organizarea alegerilor.

Președintele PNL, premierul Ludovic Orban, spunea că i s-a părut neclară decizia Curții cu privire la cine stabilește data alegerilor locale.

Pentru a fi siguri, așteptăm motivarea magistraților – preciza Ludovic Orban. Reamintim că judecătorii Curții Constituționale au decis cu majoritate de voturi că ordonanța de urgență a Guvernului prin care au fost prelungite mandatele aleșilor locali este neconstituțională; la fel și legea prin care Parlamentul și-a însușit atribuția de a stabili data alegerilor locale.

romania-actualitati.ro