Primul parc terapeutic din Europa, dedicat persoanelor cu dizabilităţi, va fi construit în România

Începând cu vara anului 2018, Plaja 3 Papuci din Constanţa va deveni prima plajă din Europa amenajată special pentru persoanele cu dizabilităţi. Proiectul unic în Europa, iniţiat de psihologul Adrian Gemănaru și desemnat câştigător la World Autism Festival 2017, din Canada, pentru caracterul social, se va întinde pe o suprafaţă de 22.000 de metri pătraţi de plajă şi va cuprinde mai multe zone terapeutice, atât pentru persoanele cu dizabilităţi, cât şi pentru turiştii care vor să ajute oamenii aflați în proces de recuperare.
 
Începând cu data de 29 august 2017, vor fi amenajate primele zone din cele 16 disponibile incluzând:
·       Pictură pe sticlă. Pe plajă va fi amplasat un panou vertical de sticlă, pe care se poate picta prin diferite metode: cu pensula, buretele sau cu degetele.
·       Padurea de bambus. Va fi instalat un instrument muzical gigant, cu o suprafaţă de peste 20 mp, o pădure de bambus, prin intermediul căreia copiii îşi vor putea crea propriile melodii prin lovirea beţelor de bambus.
·       Cascada pe plajă. Va fi instalată pe plajă o cascadă în mărime naturală, iar copiii vor avea sarcina de a găsi cele mai bune soluţii pentru ca apa să reuşească să treacă peste toate obstacolele naturale.
·       Curcubeul. Perdele colorate din texturi diferite vor fi dispuse în zona de stimulare tactilă.
,,Va fi proiectul cu cel mai mare impact adresat persoanelor cu nevoi speciale din România din ultimii ani, echipamentele terapeutice sunt inspirate după cele din Statele Unite, unde deja există acest concept interesant de parc terapeutic.Pentru vara 2018, estimăm că peste 200.000 de persoane cu dizabilitati şi însoţitori ai acestora vor veni să se bucure de această zonă specială de relaxare.Peste 200 de voluntari din 10 ţări din întreaga lume vor asigura buna desfăşurare a evenimentelor pe timpul sezonului estival, iar atât intrarea, cât şi toate facilităţile acestui sector de plajă, vor fi gratuite. Până la sfârşitul lunii octombrie, ne propunem să finalizăm cu succes campania de strângere de fonduri, urmând ca ulterior să înceapă selecţia voluntarilor implicaţi în proiect. Ne mai despart aproximativ 65.000 euro pentru ca acest vis să devină realitate”, a declarat psihologul Adrian Gemănaru, inițiatorul proiectului.
Parcul Terapeutic „Plaja Dizabilităţi” va cuprinde zone de șezlonguri, cearșafuri, spații pentru terapie prin sport și muzică (meloterapie), cort spiritual, rampe de acces, scenă pentru evenimente, grădină senzorială de relaxare, punct de hidratare, locuri de joacă, ponton mobil pentru sărituri în apă, zonă de stimulare auditivă, vizuală și tactilă, alee senzorială, atelier de olărit, spaţiu pentru terapie canină cu ajutorul câinelui de terapie, scaune mobile plutitoare pentru persoanele cu dizabilități, vestiare, duşuri, toalete, cort de prim-ajutor etc.
Sursă: SanatateTV.ro

De același autor

Related Articles