Prezenţa la urne a fost mai mare în mediul urban decât în cel rural!

Cei 464 de viitori deputaţi şi senatori au fost votaţi de aproape 40% dintre românii cu drept de voţ cu aproximativ 2% mai puţin decât în anul 2012. Este cea mai slabă participare la un scrutin legislativ de după 1989, dar acum prezenţa la urne a fost mai mare în mediul urban decât în cel rural, după cum ne spune Petruţa Obrejan care a citit statisticile electorale oficiale.

 Din cele peste 18.263.000 de alegători înscrişi în listele electorale permanente, au decis să vină ieri la voţ potrivit datelor oferite de BEC cu puţin peste 7 milioane. Numărul votanţilor a fost mai mare în mediul urban decât în cel rural. Cei mai activi s-au dovedit a fi alegătorii cu vârste între 45 şi 64 de ani, atât bărbaţi cât şi femei, în timp ce tinerii între 18 şi 24 de ani au manifestat un interes mai redus pentru alegerea viitorilor parlamentari. Potrivit datelor publicate de BEC urna mobilă a fost solicitată în peste 53.000 de cazuri la nivelul întregii ţări.

Cei mai dornici să-şi exercite dreptul de vot s-au dovedit a fi alegătorii din judeţele Olţ Teleorman şi Dolj, unde s-a înregistrat o prezenţă la urne de până la 47,16%. La polul opus s-au remarcat alegătorii din judeţul Maramureş unde la închiderea urnelor au votat doar 31,62%. În capitală au aplicat ştampila cu menţiunea ‘votat’ doar 41,61%, bucureştenii din sectorul1 fiind de departe cei mai interesati în alegerea viitorului parlamenţ în timp ce locuitorii sectoarelor 5 şi 3 nu au trecut de 38%./fcostea

Cele mai citite

Related Articles