Preşedintele României a fost exclus din procedura de numire a magistraţilor

Comisia parlamentară specială privind legile justiţiei şi-a continuat dezbaterile asupra proiectului de lege privind statutul judecătorilor şi procurorilor. La lucrări au participat şi reprezentanţii PNL, care au decis să susţină toate amendamentele propuse de asociaţiile profesionale.

Deciziile privind numirea şi revocarea din funcţie a procurorilor şefi, prevederi care au stârnit numeroase controverse, urmează să fie dezbătute în această dimineaţă.

Membrii Comisiei speciale au stabilit că judecătorii şi procurorii pot accede în magistratură doar pe bază de concurs. Periodic aceştia vor fi supuşi unei evaluări profesionale, iar odată la 5 ani, unei evaluări psihologice şi medicale. În cadrul dezbaterilor a fost adoptat şi amendamentul propus de Uniunea Naţională a Judecătorilor şi însuşit de parlamentarii puterii, potrivit căruia preşedintele ţării nu mai poate refuza numirea în funcţie a judecătorilor şi procurorilor simpli.

Noul texţ care modifică legislaţia în vigoare, a fost criticat de PNL şi USR. Senatorul Uniunii, George Dirca, a subliniat că amendamentul nu respectă decizii ale Curţii Constituţionale.

Dacă preşedintele României nu ar avea niciun drept de examinare şi de apreciere asupra propunerilor făcute de Consiliul Superior al Magistraturii, pentru numirea judecătorilor şi procurorilor sau în anumite funcţii de conducere, ori dacă nu ar putea refuza motivat şi nici măcar o singură dată numirea, atribuţiile preşedintelui României ar fi golite de conţinut şi de importanţă„, a opinat repreyentantul USR.

Preşedintele Comisiei speciale, deputatul PSD Florin Iordache, a explicat de ce a fost aprobat propunerea UNJR.

„Din partea UNJR-ului ni s-au prezentat argumente care vizează o modificare a acestui text în care preşedintele, în acest momenţ ţinând cont de filtrele prin care trec pentru numirea unui procuror şi unui judecător, practic să nu poată refuza nici măcar o singură dată”, a declarat deputatul PSD, Florin Iordache.

Lucrările comisiei vor fi reluate în această dimineață când vor intra în dezbatere articolele privind numirea şi revocarea din funcţie a procurorilor şefi şi cele care vizează răspunderea magistraţilor. RRA

De același autor

Related Articles