Guvernul doreşte să finalizeze hotărârea referitoare la salariul minim până la sfârşitul acestei luni, iar proiectul de buget pe anul viitor până la sfârşitul anului.

Premierul Ludovic Orban crede că diferențierea salariului minim în funcție de studii nu se justifică, însă este doar o părere personală, el precizând că va fi găsită o formulă obiectivă care să stea la baza creșterii salariului minim brut pe economie.

Ludovic Orban a afirmat că în cadrul consiliului tripartit de astăzi, guvernul va veni cu o analiză proprie, dar și cu soluții astfel încât proiectul de hotărâre să fie adoptat până la finalul acestei luni:

Ludovic Orban: Nu poate exista salariu minim, decât un singur salariu minim. Conceptul de salariu minim este fundamentat, astfel încât nu poţi să ai mai multe forme de salariu minim. În ceea ce privește salariul minim pe ramură, sigur că în perspectivă, nu acum, pentru anul 2020, ne vom gândi la o reglementare care de altfel ne este solicitată de la nivelul Comisiei Europene din 2015.

Ministerul Finanțelor lucrează în paralel, a mai sus premierul, atât la proiectul de ordonanță de urgență pentru rectificarea bugetară, cât și la fundamentarea proiectului bugetar pentru anul viitor.

Ludovic Orban: Fazele de pregătire ale bugetului, care trebuiau să se deruleze mai demult, nu au fost realizate în termen. De asemenea, noi va trebui să recuperăm întârzieri care au fost provocate în ceea ce privește elaborarea bugetului de cei care au guvernat de la momentul instalării noastre. Sigur că obiectivul nostru este să finalizăm cât mai rapid şi, dacă este posibil, bugetul să fie adoptat până la sfârşitul acestui an.

Sursa: RRA