[UPDATE] Nemulţumirile continuă, însă protestele au încetat

CEH Mintia

Marţi, 05 august 2014, ora 13.00

Reprezentanţii Sindicatului Liber Independent al Energeticienilor de la termocentrala Mintia şi cei ai administraţiei au început IN ACEASTA DIMINEATA o serie de discuţii pe tema unui nou program de restructurare şi eficientizare a activităţii, în care săptămâna de lucru să fie respectată, costurile de producţie să scadă, iar veniturile oamenilor să nu fie afectate, transmite Agerpres.
Negocierile se desfăşoară la o zi după ce 300 de angajaţi ai termocentralei au protestat spontan în faţa unităţii şi au blocat DN7, timp de câteva zeci de minute, nemulţumiţi de prevederile din noul contract de muncă şi de proiectul de restructurare a activităţii, prin care se propunea reducerea timpului de lucru săptămânal de la cinci la patru zile. Sindicaliştii au afirmat că programul le-ar fi redus veniturile cu 20%.
Conform liderului sindical, Consiliul de Administraţie al Complexului Energetic Hunedoara (CEH) a respins luni proiectul propus de administraţie şi a cerut alte soluţii manageriale.
Sindicatul Energeticienilor va propune administraţiei ca activitatea CEH să fie reorganizată prin crearea unei societăţi pe acţiuni formată din părţile viabile ale termocentralelor Mintia şi Paroşeni, fără minele de cărbune. În paralel, sindicatul susţine înfiinţarea unei societăţi miniere inclusă într-un program de închidere până în anul 2025, pentru a putea beneficia de subvenţie de stat.
În opinia liderului sindical, în acest fel preţul cărbunelui va scădea până la o valoare de 60 de lei/Gcal, faţă de 115 lei, în prezent. Acest fapt se va reflecta pozitiv şi în costurile de producţie pe MW, ce ar putea să se reducă până la o valoare competitivă pe piaţa de energie. După rentabilizarea activităţii, subvenţia pentru cărbune ar putea fi restituită statului, a apreciat liderul sindical Ionel Ticula.
CEH este format din termocentralele Mintia şi Paroşeni, la care se adaugă minele de huilă Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan. Unitatea economică numără peste 6.500 de angajaţi.

Marţi, 05 august 2014, ora 09.00

Liderii sindicali de la termocentralele Mintia şi Paroşeni au încetat aseară greva foamei. Oamenii au protest ieri, nemulțumiți de programul de restructurare a societăţii care prevedea reducerea programului de lucru de la cinci la patru zile lucrătoare. Acest lucru ar fi însemnat scăderea veniturilor cu 20 la sută – susțin sindicaliștii.
Amintim că peste 300 de angajaţi ai termocentralei Mintia şi circa 200 de salariaţi ai termocentralei Paroşeni au protestat ieri. Energeticienii au acuzat faptul că vor pierde, în medie, câte 500 de lei pe lună din venituri, în timp ce colegii lor din minerit ar urma să aibă de câştigat în baza aceluiaşi contract colectiv de muncă.

(Mario Balint)

De același autor

Related Articles