Persoanele care nu-şi mai permit să achite ratele pot preda băncii cheile locuinţei

Legea dării în plată a fost adoptată de Camera Deputaţilor şi va fi trimisă preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

De prevederile legii vor beneficia persoanele fizice care au luat credit pentru cumpărarea sau construirea unei singure locuinţe. Totodată, legea le permite celor care nu îşi pot plăti ratele să predea băncii locuinţa achiziţionată.

Documentul legislativ a fost dezbătut şi modificat de Parlament, ca urmare a cererii de reexaminare, formulată de preşedintele Klaus Iohannis. Astfel, faţă de forma adoptată iniţial, legea nu se aplică programului “Prima casă”, iar plafonul creditelor a fost majorat de la 150.000 la 250.000 de euro.

De prevederile aprobate beneficiază şi persoanele care sunt în proces de executare silită, nu însă şi cei care au fost condamnaţi printr-o hotărâre definitivă pentru infracţiuni în legătură cu creditul pentru care se solicită aplicarea legii.

Sistemul bancar “trebuie să aibă o relaţie corectă cu toţi clienţii”

Deputatul PNL, Daniel Zamfir, a subliniat că documentul legislativ nu a fost gândit împotriva sistemului bancar.

Daniel Zamfir: “Cer guvernatorului României să oprească intoxicarea, să înceteze presiunile publice pe care le face, să-i lase pe români să decidă ei felul în care vor să-şi trăiască viaţa de acum încolo”.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a precizat că nu trebuie lansat un atac la adresa Băncii Naţionale, dar le-a cerut celor din sistemul bancar să aibă o relaţie corectă cu toţi clienţii.

Liviu Dragnea: “Este important ca de azi înainte şi sistemul bancar să înţeleagă că au rolul civic de a sprijini atât economia, cât şi persoanele fizice. N-am fost de acord ca această lege să se adreseze celor care au luat credite pentru a construi mai multe imobile, ci doar un imobil şi doar pentru locuire”.

După votul din Camera Deputaţilor, care a avut valoare decizională, Legea va fi trimisă spre promulgare şefului statului.

Preşedintele Klaus Iohannis nu mai are dreptul să ceară o nouă reexaminare a documentului legislativ. Acesta poate fi însă, eventual, contestat la Curtea Constituţională.

Sursa: romania-actualitati.ro

Cele mai citite

Related Articles