Închisorile din România sunt în atenția CEDO

Camera Deputaţilor urmează să dezbată şi să voteze, săptămâna viitoare, proiectul de lege care prevede reducerea pedepselor unor deţinuţi din cauza condiţiilor din închisori.

Documentul a fost avizat favorabil de Comisia Juridică a Camerei, care a adoptat o serie de amendamente referitoare, în special, la dreptul la muncă al deţinuţilor.

CEDO a decis, în urmă cu câteva zile, că în România condiţiile din închisori contravin Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, iar autorităţile române au la dispoziţie şase luni pentru a stabili un calendar de rezolvare a situaţiei.

Un condamnat poate beneficia de o reducere de şase zile la o lună petrecută în condiţii necorespunzătoare, faţă de trei zile cât prevedea iniţial proiectul. Amendamentul aparţine social-democratului Eugen Nicolicea.

Eugen Nicolicea: “Această compensare se putea face băneşte, un număr de euro dat pentru fiecare zi, sau un număr de zile care se consideră executate, dacă ai stat în condiţii inumane”.

Deputaţii jurişti au definit şi ce înseamnă condiţii necorespunzătoare:

Între ele se numără cazarea într-un spaţiu mai mic sau egal cu patru metru pătraţi pe deţinut sau existenţa inflitraţiilor, umezelii şi mucegaiului în pereţii camerelor de detenţie.

Un alt amendament adoptat în Comisia Juridică aparţine deputatului UDMR Márton Árpád. Acesta se referă la reducerea cu cinci zile pe lună a pedepsei, dacă deţinutul cedează penitenciarului cei 40% din plata cuvenită pentru munca prestată în spatele gratiilor.

La votul asupra raportului final din Comisia Juridică, opoziţia a fost reprezentată doar de un parlamentar al USR – Silviu Dehelean. El a votat împotriva amendamentului şi a legii pe ansamblu. Silviu Dehelean: “Pur şi simplu, am spus că nu mi se pare principial ca un condamnat penal să-şi poată cumpăra zilele de executare a pedepsei“.

Deputaţii jurişti au adoptat şi metodologia de aplicare a legii. Sunt norme de care ANP va trebui să ţină seama atunci când va evalua penitenciarele.

De același autor

Related Articles