Incendiul din clubul Colectiv – tragedia neputinţei noastre…

Cu exact trei ani în urmă, în 30 octombrie 2015, la ora 22:30, în timpul unui concert în Clubul Colectiv din centrul capitalei, aflat în fosta fabrică „Pionierul”, prilejuit de lansarea albumului „Mantras of War”, al trupei Goodbye To Gravity, a avut loc un incendiu puternic pornit de la nişte artificii, care s-a soldat, iniţial, cu 27 de morţi şi 147 de răniţi. Era cel mai mare incendiu într-un club din lume în ultimii doi ani şi a devenit cea mai mare tragedie din ţara noastră de după 1989. Victimele au fost transportate la 11 spitale din Bucureşti şi Ilfov, iar sute de oameni au format cozi mari pentru a dona sânge. Ancheta preliminară a relevat că patronii clubului nu aveau autorizaţie de la pompieri pentru asemenea activităţi, iar la momentul tragediei, în club se aflau peste aproape 300 de persoane.

/ AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU

Au urmat ample proteste de stradă în întreaga ţară care au culminat, la 4 noiembrie cu demisia cabinetului Victor Ponta.

Mai mulți chimiști de la Universitatea Politehnica din București au analizat substanțele rezultate în urma arderii buretelui folosit pentru izolarea fonică în clubul Colectiv, depistându-se substanţe extrem de toxice care au fost inhalate de cei aflaţi în club: monoxid de carbon, acid cianhidric, acid clorhidric, monoxid de azot, dar și bioxid de azot

Şefi de stat şi de guverne, ambasadorii străini aflaţi la Bucureşti, personalităţi din ţară şi străinătate au transmis mesaje de solidaritate în urma tragediei de la clubul Colectiv.

Reprezentanţele diplomatice la Bucureşti ale SUA, Federaţiei Ruse, Franţei, Marii Britanii, Spaniei au coborât steagurile în bernă în semn de doliu.

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, şi secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, aflaţi la Bucureşti pentru o reuniune la nivel înalt, au mers la locul tragediei, la fel ca şi şeful Jandarmeriei turce, aflat într-o vizită oficială în România.

Papa Francisc i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis un mesaj în care îşi exprima profunda durere pentru tragedia din clubul Colectiv, iar Prinţul Charles al Marii Britanii s-a arătat extrem de şocat de tragedia care a avut loc la Bucureşti.

La doi ani de la tragedie, numărul celor decedaţi a ajuns la 65, alte zeci de persoane fiind încă în tratament.

Cei care şi-au pierdut viaţa la 30 noiembrie, sunt: Ştefan Andrei Hamed, Cătălina Ioniţă, Alexandru Cătălin Simion, Anda Ioana Epure, Petru Andrei Bucă, Mihaela Vieru, Maria Dorina Vulcu, Valentina Florea, Carmen Irina Opriţă, Gabriel Matei, Radu Palada, Tilie Nelu, Vlad Ţelea, Diana Elena Enache, Nicoleta Baldovin, Ioan Tripa, Paul Alexandru Georgescu, Adrian Rugină, Constantin Marian Ignat, Laurenţiu Marian Vârlan, Maria Ion, Ionuţ Valentin Fieraru, Mihai Cătălin Alexandru, George Claudiu Petre, Marius Ştefan Ruşitoru, Simona Livia Stan, Monica Tănăsoiu.

/ AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU

RADOR vă prezintă cronologia evenimentelor ce au urmat acestui moment tragic, care a dus la moartea a 65 de persoane, şi care a marcat profund societatea românească în ultima parte a anului 2015 şi în perioada care a urmat.

 • 31 octombrie – Guvernul, reunit de urgenţă în şedinţă, a declarat trei zile de doliu naţional, după tragedia din clubul Colectiv: 31 octombrie, 1 şi 2 noiembrie
 • 1 noiembrie – Alte trei persoane spitalizate după tragedie şi-au pierdut viaţa: Liliana Gheorghe – la Spitalul de Arşi, Mimi Voicu şi Alexandra Matache – la Spitalul Bagdasar Arseni. Bilanţul victimelor a ajuns la 30 de morţi şi 146 de răniţi.
 • 2 noiembrie – Încă o persoană spitalizată a murit: Costel Cârlicean – la Spitalul de Arși. Bilanţul tragediei – 31 de morţi

Preşedintele Klaus Iohannis a conferit post-mortem Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler lui Claudiu Petre şi lui Adrian Rugină, în semn de apreciere pentru curajul, altruismul şi dăruirea de care au dat dovadă în timpul tragicului eveniment de la Clubul „Colectiv” din Bucureşti, „încercând salvarea mai multor vieţi cu preţul sacrificiului suprem”

Ministerul Sănătății anunţă că în spitalele din București și din județul Ilfov sunt internate, la acest moment, 137 de victime ale incendiului din București din data de 30 octombrie 2015. Dintre aceștia, aproximativ 80 de pacienţi sunt în stare gravă şi foarte gravă, alte nouă persoane fiind externate. Cei mai mulţi pacienţi erau internaţi la Spitalul de Arși – 27 de pacienți, Spitalul Bagdasar Arseni – 21 de internați şi – Spitalul Universitar – 20 de persoane.

Tiberiu Nițu, procurorul general, a declarat că ancheta procurorilor în cazul incendiului de la clubul Colectiv se derulează pe toate palierele, atât cu privire la companiile private, cât și cu privire la autoritățile statului

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a constituit o Comisie pentru coordonarea activității de acordare a asistenței medicale a victimelor, pentru ca toate măsurile de intervenție medicală  în acest caz extrem de dificil să fie coordonate și toate protocoalele terapeutice să fie asigurate.

De asemenea, Ministerul Sănătății a anunţat că face toate eforturile pentru a asigura tot necesarul de medicamente și dispozitive spitalelor în care sunt internați pacienții.

Acționarii clubului Colectiv – Costin Mincu, Alin George Anastasescu și Paul Gancea – au fost audiați, la Parchetul General, pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă. Toţi trei au primit mandat de reţinere, iar a doua zi, pe 3 noiembrie, au fost reţinuţi pentru 30 de zile, pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

 • 3 noiembrie – Încă o persoană spitalizată a murit: Andreea Chiriac – la Spitalul Pantelimon. Bilanţul tragediei se ridica la 32 de morţi şi aproape 140 de persoane spitalizate din care circa 80 în stare gravă. La patru zile de la incendiul care a cuprins Clubul Colectiv din Capitală bilantul celor spitalizaţi arată astfel: 18 sunt în stare critică, 17 în stare gravă, 30 sunt intubaţi şi 71 sunt în stare stabilă, anunţă medicii

Bucureştenii s-au strâns în Piaţa Universităţii, după cele trei zile de doliu naţional, dar au ajuns la Guvern şi au blocat Piaţa Victoriei, unde au protestat o oră şi jumătate. Cei peste 25.000 de oameni au ajuns apoi în faţa Primăriei Sectorului 4. Protestatarii au cerut demisia premierului Victor Ponta, a lui Gabriel Oprea şi a lui Cristian Popescu Piedone

 • 4 noiembrie – Premierul Victor Ponta a demisonat. „Oamenii simt nevoia de mai mult“ „Am obligaţia să constat supărarea legitimă care există şi dorinţa de avea responsabilităţi mai mari decât a patronilor. Nu vreau să las această responsabilitate nici pe seama celor din teren, a miniştrilor. Sunt gata să fac eu acest gest. Îmi depun mandatul de prim-ministru şi al Guvernului României. Nu mă bat cu oamenii niciodată. Vreau să spun că supărarea, suferinţa, nu trebuie să degenereze într-un joc politc. Violenţa verbală este un cost pe care nu trebuie să ni-l asumăm. Sper ca această demisie să satisfacă aşteptările celor care au protestat şi să revenim la raţiune”, a declarat Ponta. Declaraţia lui Ponta a venit după ce preşedintele PSD, Liviu Dragnea, declarase în cursul dimineţii „Nu trebuie să fii surd sau orb când oamenii îşi strigă nemulţumirea în stradă. Unii parteneri nu înţeleg asta. Premierul Victor Ponta a hotărât să-şi depună mandatul. Nu se mai poate aşa ceva. Am avut o discuţie foarte serioasă şi profundă cu premierul. O să vă spun mai multe la ora 13.00. Nu suntem un partid de răzgândeni. Sunt convins că după ce premierul îşi va depune mandatul, primarul Sectorului 4 va demisiona. Câţi lideri europeni ar trebui să demisioneze ca Piedone să-şi depună mandatul? “, a spus Liviu Dragnea.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat: „Victor Ponta a făcut ce trebuia. Jocul acum este în mâna preşedintelui. Decizia va fi foarte importantă. Era necesar gestul lui Ponta. Preşedintele are variante, inclusiv să-şi aducă propriul Guvern. Preşedintele Iohannis are deja un angajament legat de desemnarea lui Predoiu. Dacă îşi va menţine angajmentul, atunci Predoiu trebuie să înceapă să negocieze. Gabi Oprea nu mai poate să apară în niciun cabinet sub nicio formă. Nu cred că s-a încheiat cariera politică a lui Victor Ponta. Este un mare cadou pentru România. Mă bucur că a coincis cu ziua mea (n.r.- în această zi este ziua de naştere a lui Traian Băsescu). Nu am rămas cu un sentiment major faţă de Ponta. El trebuia să facă acţiunea aceasta demult. Va fi foarte bine receptat în afară. Se demonstrează că România este un popor viu”.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat că va programa consultări cu partidele politice pentru numirea unui nou prim ministru în locul lui Victor Ponta. „Vom avea o soluţie pe care o voi comunica atunci când ea se cristalizează. Sigur, astăzi deja şi partidele, şi analiştii au vehiculat fel şi fel de variante. Nu vreau astăzi să intru în detalii tehnice. După ce vom parcurge următorii paşi şi după prima rundă de consultări voi veni în faţa opiniei publice, voi expune primele concluzii şi voi expune opinia mea în ce priveşte demersul ulterior”, a adăugat Iohannis

Şi primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a anunţat că îşi depune demisia: „După toate reacţiile din ultimele zile, după emoţia şi furia total justificate şi exprimate în spaţiul public în căutarea vinovaţilor, după miting-ul de ieri din Capitală în care mii de bucureşteni mi-au cerut demisia, am avut timp să reflectez şi am ajuns la următoarea concluzie: îmi prezint astăzi demisia de primar al Sectorului 4, în semn de respect faţă de victimele tragediei şi sper ca vidul legislativ şi carenţele administrative să tragă un semnal de alarmă, de la cel mai simplu funcţionar până la cel mai înalt for legislativ. Poate că atunci când mii de oameni ies în stradă să-ţi ceară să pleci şi alte mii cer acelaşi lucru pe reţelele de socializare, e bine uneori să asculţi. Îmi asum această vină morală, cât despre cea legală, voi lăsa Justiţia să îşi spună cuvântul”, a transmis edilul într-un comunicat de presă.

El şi-a exprimat din nou regretul pentru tragedia din Clubul Colectiv, dar şi pentru reacţiile sale din primele clipe de după tragedie.

„Sunt şi eu tată şi mă doare sufletul când mă gândesc la durerea celor care sunt nevoiţi acum să-şi îngroape copiii sau să tremure lângă patul de spital, sperând ca ei să se facă bine. Condoleanţe familiilor îndoliate şi multă putere si sănătate celor care se luptă în aceste clipe pentru viaţă. Îmi dau seama acum că nu era momentul cel mai potrivit să vorbesc despre acte. Mărturisesc însă că motivul pentru care am făcut-o nu a fost pentru ca să îmi salvez pielea, ci dorinţa de a clarifica lucrurile cât mai repede, de a informa publicul despre documentele firmei care deţinea Clubul Colectiv, din punct de vedere al competenţelor Primăriei Sectorului 4”, precizează Piedone.

Seara, cei aproape 30.000 de oameni care au ieşit din nou pe străzile Bucureştiului nu se mulţumesc cu demisiile pe care premierul Victor Ponta şi primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, şi le-au anunţat de dimineaţă. Românii au ieșit din nou într-un număr și mai mare decât cu o seară precedentă. Protestatarii au scandat pentru schimbarea sistemului, au cerut capetele celor care încă sunt în funcții importante, în cuda dosarelor penale pe care le au, oamenii au strigat că vor justiție și demisia parlamentului corupt, dar și un Guvern de tehnocrați. Oamenii au strigat împotriva partidelor, dar și a patriarhului Daniel, ca urmare a reacției nervoase a acestuia din timpul înmormântării femeii de serviciu care a murit la Colectiv. Oamenii au anunțat că nu se vor opri, că mișcarea va continua până ce întreg sistemul se va schimba.

Alţi 40.000 de oameni au protestat şi în marile oraşe din ţară, în semn de solidaritate cu mişcarea din capitală

 • 5 noiembrie – la ora 7:00 situaţia se prezenta astfel: 83 pacienți în stare critică și gravă.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că l-a desemnat premier interimar pe ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat că nu se opune niciunui transfer al răniților din Colectiv la unități medicale din afara țării, dar a atenționat că acești pacienți sunt greu de transportat având în vedere că mulți dintre ei prezintă leziuni pulmonare severe.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel a declarat „Ne cerem iertare dacă unele cuvinte ale noastre au fost insuficient de lămuritoare sau au fost răstălmăcite”, după ce capul bisericii a fost acuzat că slujitorii Domnului nu s-au implicat în alinarea suferinţelor provocate după catastrofa din clubul Colectiv.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a anunțat că mai multe state europene s-au oferit să primească pacienți aflați în stare critică și gravă în urma incendiului din clubul Colectiv. „Vorbim de Belgia, cel puțin 8 pacienți din care 3 foarte grav și 5 intermediar – adică neventilați -, vorbim de Olanda, care a anunțat că primește 4 pacienți de terapie intensivă ventilați și 3 mai puțin grav, dar care necesită terapie pentru arși. În Olanda, vom mai primi alte date pentru paturi suplimentare. Vorbim de Germania, în care am intrat cu primul contact și o să aflăm în seara asta câte paturi ne pun la dispoziție”, a anunțat Arafat, la Palatul Victoria

Președintele Klaus Iohannis i-a vizitat, seara, pe pacienții internați la Spitalul Militar în urma incendiului care a avut loc la clubul Colectiv din Capitală, soldat cu 32 de decese și aproape 150 de răniți.

Seara, bucureștenii au ocupat din nou Piața Universității, aceasta fiind a treia zi de proteste după tragedia care a avut loc în club Colectiv. Pe pancartele afișate se pot citi mesaje care au ca numitor comun dorința de schimbare a sistemului și mai mulți oameni cer ca președintele Klaus Iohannis să vină în stradă. ”Klaus, strada se consultă în stradă” este scris pe câteva pancarte ale protestatarilor, în timp ce pe altele sunt inscripționate mesaje pro-monarhie.

De asemenea, se scandează împotriva parlamentarilor și a Avocatului Poporului și se fac îndemnuri ca oamenii să se alăture în număr cât mai mare protestului strigându-se ”Ieșiți din casă dacă vă pasă”. Se scandează „Corupția ucide”, „Nu schimbăm un nume, schimbăm un sistem”, „Nu plecăm acasă, morții nu ne lasă”, „Toate partidele, aceeași mizerie”.

 • 6 noiembrie – Un singur pacient a fost externat de la Spitalul „Bagdasar Arseni”. Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a precizat că în spitalele din București mai sunt internate 127 de persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv, dintre care 65 în stare critică și gravă.

Premierul interimar, Sorin Cîmpeanu, s-a declarat impresionat de curajul tinerilor răniți în incendiul de la Colectiv, internați la Spitalul ”Grigore Alexandrescu”, și a afirmat că discuția cu ei a fost un „moment delicat și dificil”.

Procurorii DNA au început în dosarul „Colectiv” urmărirea penală in rem, pentru fapte pe care le-ar fi săvârșit persoane cu atribuții de decizie și avizare din Primăria Sectorului 4, acuzațiile fiind de abuz în serviciu și fals intelectual.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că a promis reprezentanților societății civile și ai „străzii” – cu care s-a consultat la Cotroceni – că va merge în Piață, la protestatari, dar a precizat că nu va anunța nici ora, nici ziua pentru a nu face din asta un eveniment media.

Procurorii Parchetului General au finalizat cercetarea la fața locului în cadrul anchetei privind incendiul de la clubul Colectiv, fiind audiate în ultima săptămână 147 de persoane, martori și persoane vătămate

O slujbă de pomenire a fost oficiată, la clubul Colectiv, după-amiaza, în memoria celor 32 de persoane care și-au pierdut viața în tragedia petrecută în urmă cu șapte zile. Slujba a fost oficiată, înainte de Sâmbăta Morților, de un sobor de preoți, condus de părintele Mihai Aurel, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștiului, și de părintele Nectarie, starețul Mănăstirii Radu Vodă din Capitală.

Ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummell, a declarat că se așteaptă o cerere formală din partea României privind modul în care pot fi ajutate persoanele care au suferit arsuri în urma incediului din Clubul Colectiv.

Mai mult de o treime (38%) dintre români cred că proprietarii clubului Colectiv sunt vinovați de incendiul produs săptămâna trecută pentru că nu au respectat normele de siguranță, iar 35% susțin că Primăria locală, „care a dat autorizație fără să verifice locul”, este responsabilă de tragedia produsă, relevă un sondaj realizat de CSCI, transmis presei

Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone și două angajate ale primăriei au fost reţinuţi după mai multe ore de audieri la DNA, în dosarul privind tragedia de la Clubul Colectiv. Fostul edil a fost reținut de procurorii DNA pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și fals intelectual. În dosar au fost reținute Aurelia Iofciu, șef Serviciu autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4, și Luminița Larisa Ganea, funcționar în cadrul aceluiași serviciu, ambele pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și la fals intelectual

Procurorii Parchetului General au dispus, în dosarul incendiului de la Colectiv, reținerea lui Viorel Zaharia, pentru ucidere din culpă, și a lui Cristian Mihai Niță și a Danielei Ioana Niță, pentru favorizarea făptuitorului și sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri, toți trei în legătură cu furnizarea artificiilor pentru clubul în care a avut loc incendiul soldat cu 32 de morți, până în acest moment.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, Daniela Niță, administrator și acționar majoritar al firmei Golden Ideas Fireworks Artists SRL, și Cristian Niță (director), au fost reținuți pentru săvârșirea infracțiunilor de favorizarea făptuitorului și sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri; iar Viorel Zaharia (pirotehnist) este acuzat de ucidere din culpă

AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU / AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU

Seara, 7000 de persoane au venit în Piața Universității, în a patra zi de proteste organizate în Capitală. Spre deosebire de zilele trecute, când manifestanții s-au deplasat spre puncte cheie din apropiere, de data aceasta au rămas în zona de lângă Universitatea din București. Bulevardul Magheru este blocat de la Hotel Intercontinental până la rond.

„Plecați singuri sau vă dăm noi jos”, „DNA și CSM, aceeași mizerie”, „Vrem un stat corect, nu defect”, „Pedepse de cinci ori mai mari pentru funcționarii corupți” — sunt câteva dintre mesajele strigate de participanții la manifestație sau inscripționate pe pancarte.

Pentru a doua seară consecutiv, manifestanții îi cer președintelui Klaus Iohannis să vină în piață.

Au mai fost câte 5000 de protestatari la Iaşi şi Constanţa şi alte câteva mii în marile oraşe din ţară

 • 7 noiembrie – Doi pacienți internați la Spitalul de Arși, în urma incendiului din clubul Colectiv, au decedat în cursul nopții de vineri spre sâmbătă – 6/7 noiembrie, ducând la 34 numărul celor decedaţi.

În cursul zilei alţi doi pacienți au decedat la Spitalul de Arși şu un altul la Spitalul Universitar de Urgență București. Bilanţ – 37 de morţi.

Ulterior s-a comunicat că, dintre cei 16 răniți din incendiul de la club Colectiv, care au fost transportați în cursul nopții trecute în străinătate, doi au decedat, conform declaraşiei premierului interimar Sorin Cîmpeanu. El a mai precizat că este vorba despre un pacient român și unul italian, transportați în Olanda, numărul celor decedaţi ajungând la 39.

Celebrul violonist Andre Rieu a sosit, după-amiaza, la clubul Colectiv din Capitală, artistul venind special din Olanda pentru a aduce un omagiu victimelor tragediei de săptămâna trecută. La Club Colectiv, Rieu, care a susținut o serie de şapte concerte în acest an la București, s-a rugat alături de un grup de tineri și a îngenunchiat la locul unde sunt aprinse mii de lumânări în memoria tinerilor care și-au pierdut viața în incendiul devastator

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, s-a rugat, la Mănăstirea Intrarea în Biserică a Maicii Domnului din Rădăuți, pentru tinerii din clubul Colectiv din București care „au trecut la Domnul într-o formă neașteptată, surprinzătoare și violentă”

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat că are să își reproșeze „foarte multe, la fel ca toți cei care trebuiau să facă foarte multe lucruri pentru sistemul de sănătate românesc” și a precizat că el nu a spus „niciun moment” că nu este nevoie de ajutor, în ceea ce privește gestionarea situației de după incendiul din Club Colectiv.

Șeful secției de chirurgie plastică și reparatorie a Spitalului Floreasca, Ioan Lascăr, a declarat că datele statistice prezentate în literatura de specialitate arată că, în cazul asocierii arsurilor de căi tegumentare și căi aeriene, indicele de mortalitate se situează între 30-80%.

Președintele Klaus Iohannis a transmis că este alături de familiile îndoliate, după o zi în care șapte răniți în incendiul de la clubul Colectiv au decedat. „Sunt cu gândul și cu sufletul alături de familiile îndoliate, care au primit astăzi vestea tragică a dispariției celor dragi, aflați în suferință în spitale. Dumnezeu să-i odihnească!”, a scris Iohannis, pe pagina sa de Facebook.

În total, numărul pacienților decedați în urma incendiului din Club Colectiv a ajuns la 39. Șapte răniți au decedat, în cursul zilei, cinci dintre aceștia la spitale din România, iar doi, după ce au fost transferați în Olanda.

Numărul celor decedați în tragedia din clubul Colectiv a ajuns, seara, la 41, după ce alte două persoane rănite în incendiul de săptămâna trecută au murit la Spitalul Floreasca și Spitalul Bagdasar-Arseni. Numărul de persoane decedate în cursul zilei de sâmbătă – 7 noiembrie – a crescut astfel la nouă, dintre care șapte, la spitale din București, iar două, după ce au fost transferate în Olanda.

Numele celor nouă care au murit la 7 noiembrie sunt: Daniel Ciobanu, Ionuţ Cosmin Popescu, Ionuţ Maior, Adrian Popa, Tullia Ciotola, Florin Popescu, Mavi Serian, Andra Elena Toader şi Alexandru Chelba.

Judecătoria Sectorului 4 a admis propunerea procurorilor de arestare preventivă a patronilor de la firma Golden Ideas Fireworks Artists SRL, responsabilă cu efectele pirotehnice de clubul Colectiv. Este vorba de Daniela Niță, administrator și acționar majoritar al firmei Golden Ideas Fireworks Artists SRL, și Cristian Niță, director al firmei de artificii. În același dosar a fost arestat preventiv și pirotehnistul Viorel Zaharia.

Fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu – Piedone, a fost arestat preventiv, pentru 30 de zile, de magistrații Tribunalul București, care au admis cererea procurorilor DNA, Piedone fiind acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și fals intelectual. În dosar au fost reținute Aurelia Iofciu, șef Serviciu autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4, și Luminița Larisa Ganea, funcționar în cadrul aceluiași serviciu, ambele pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și la fals intelectual.

Peste 2000 de persoane au protestat în Piaţa Universităţii, pentru a cincea seară consecutiv şi au ocupat carosabilul. S-au scandat lozinci împotriva clasei politice și a sistemului politic, afișând și pancarte precum „Pe cine votăm dacă nu ne organizăm”, „Nu renunțăm ușor”, ”Nu vă mai bateți joc de banul public”, „Nu renunțăm, impozitați BOR”. De asemenea, protestatarii au scandat lozinci cum ar fi „Să vină justiția, nu-i de-ajuns demisia”, „Jos mafia”, „Vrem dreptate, nu imunitate”, „Vrem oameni noi, nu pungași ca voi”.

Protestele și adunările de solidaritate au continuat în orașele din țară, cu prezență mai redusă.

 • 8 noiembrie – Alți doi răniți în incendiul din Colectiv au murit la Spitalul Floreasca, în cursul nopţii, şi un alt pacient de la Spitalul de Arși a murit în seara precedentă. Numărul deceselor ajunge la 44.

Numărul pacienților aflați în stare critică și gravă depășește 30, o parte dintre aceștia urmând a fi transferați în unități medicale din alte țări, a declarat ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu. El a dezmințit zvonurile potrivit cărora numărul celor decedați ar fi mai mare decât al celor declarați.

Ministerul Sănătății a înființat începând cu această zi un grup de intervenție care are misiunea de a gestiona cea de-a doua etapă a îngrijirilor acordate pacienților internați în unitățile sanitare după incidentul din data de 30 octombrie.

„Vreau să subliniez că toate costurile aferente transportului si tratamentului pacienților transferați in clinicile din strainatate la recomandarea medicilor, vor fi suportate de catre autoritațile romane, indiferent de calitatea de asigurat a pacientului. Ne gândim și la suport financiar pentru aparținătorii care însoțesc pacienții transferați”, a declarat Nicolae Bănicioiu.

Mai mulți răniți în clubul ”Colectiv”, care sunt în stare critică și gravă în spitalele bucureștene, au fost transferați după-amiază și în cursul serii, în unități medicale din Anglia, Finlanda, Ungaria, Norvegia și Elveția, cu două avioane de tip C – 27 J Spartan ale MApN, dar și de către un alt avion pus la dispoziție de către NATO de tip C 17.

Preoți de la mai multe biserici au oficiat, în fața clubului ”Colectiv”, parastasul de nouă zile pentru cei care și-au pierdut viața aici pe 30 octombrie, fiind prezenți peste 200 de oameni.

Președintele Klaus Iohannis a ajuns, seara, în jurul orei 20,00, în Piața Universității din Capitală. Iohannis a stat în mijlocul manifestanților din Piața Universității circa 20 minute, vorbind direct cu aceștia și nerostind vreun discurs, deși mulți protestatari i-au cerut să se adreseze mulțimii printr-o portavoce. Unii dintre cei cei prezenți i-au dat șefului statului foi cu revendicări. S-au scandat lozinci precum „Corupția ucide”, „Vrem 300, nu 600 !”, „Toate partidele, aceeași mizerie”, „Colectiv, Colectiv !”.

Aproximativ 1.000 de persoane s-au adunat, în Piața Universității din Capitală, în cea de-a șasea zi de proteste izbucnite după tragedia de la clubul ”Colectiv”. De asemenea mii de oameni au protestat în marile oraşe din ţară în semn de solidaritate cu manifestanţii din Bucureşti

Bilanțul victimelor din clubul ”Colectiv” se ridică la 45, după ce, seara, un membru al trupei Goodbye to Gravity, rănit în incendiul din 30 octombrie, care se afla într-un avion ce-l transfera la un spital din Elveția, a decedat.

Numele celor patru care au murit la 8 noiembrie sunt: Alexandra Rădulescu, Ayberk Manci, Dan Matei Alexandru şi Bogdan Enache.

 • 9 noiembrie – Guvernul a adoptat măsuri pentru sprijinirea familiilor sau rudelor pacienților internați în spitalele din România sau trimiși la tratament în spitale din străinătate, pentru perioada spitalizării. Potrivit unei Hotărâri aprobate în ședință, un membru al familiei sau altă rudă care însoțește un pacient transferat la un spital din străinătate va primi 7.500 de euro lunar, respectiv 6.000 de euro pentru cazare și masă (200 de euro pe zi) și 1.500 de euro pentru transport. Un membru al familiei sau altă rudă a persoanei rănite internate în spitale din București va primi 6.000 de lei lunar, suport financiar acordat pentru perioada spitalizării.

Bilanțul victimelor incendiului din Colectiv a ajuns la 46, după ce dimineață o pacientă, jurnalista și fotografa Teodora Maftei, care a fost transferată de la Spitalul de Arși la o unitate medicală din Israel a murit.

Un alt pacient internat la Spitalul de Arși și aflat în stare critică a murit, numărul persoanelor decedate în urma tragediei din clubul Colectiv ajungând la 47. Numele celor doi care au murit la 9 noiembrie sunt: jurnalista şi fotografa Teodora Maftei şi fotograful Liviu Zaharescu.

Medicii de la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” au făcut publice, în urma analizelor toxicologice efectuate, concluziile în cazul celor 26 de persoane decedate la fața locului în incendiul de la clubul Colectiv, precizând că, pe lângă arsuri, victimele au prezentat concentrații în sânge de monoxid de carbon și acid cianhidric în doză toxică.

Procurorii DNA au cerut Prefecturii Capitalei, în cadrul anchetei cu privire la incendiul de la clubul Colectiv, să comunice dacă Hotărârea Consiliului Local al Primăriei Sector 4 nr.20 din 29.02.2012 și dispozițiile primarului au fost supuse controlului de legalitate al prefectului potrivit dispozițiilor legale. Solicitarea DNA a fost făcută în dosarul în care se cercetează comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și fals intelectual privind incendiul de la clubul Colectiv

Pregătirea medicilor și atenția pe care aceștia au acordat-o persoanelor rănite în incendiu au fost exemplare, iar o tragedie de amploarea celei din clubul Colectiv impune cooperarea între țările europene, a declarat dr. Sarah Pape, consultant în chirurgie plastică și arsuri din Newcastle, într-un interviu pentru Departamentul pentru Situații de Urgență.

Medicul Ciprian Isacu, șef al Secției de arși de la Centrul Spitalicesc Universitar din Bordeaux, a declarat, într-o conferință de presă, că personalul medical din România a acționat ca la carte în cazul pacienților de la clubul Colectiv, precizând că nu s-ar fi intervenit mai bine nici în Franța, Belgia sau Anglia.

Reprezentanți ai mai multor asociații românești din Belgia s-au întâlnit, la Bruxelles, cu oficiali ai Ambasadei României în această țară, inclusiv cu ambasadorul Ștefan Tinca, pentru a discuta despre acțiunile de sprijinire a persoanelor rănite în incendiul de la clubul Colectiv transferate în Belgia la Spitalul Reine Astrid și a însoțitorilor lor

Pacienții de la clubul Colectiv cu prognosticul cel mai prost vor rămâne în România pentru a fi tratați, iar cei cu stare moderat-severă pot fi selectați în vederea transferului în străinătate, a declarat, într-o conferință de presă, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Dorel Săndesc.

De asemenea el a arătat că 71 de răniți în incendiul de la clubul Colectiv mai sunt internați în spitalele din București, dintre aceștia 14 în stare critică, șapte sunt în stare gravă și 50 stabili. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a precizat că în cursul acestei zile au fost externați opt pacienți de la Spitalul Universitar de Urgență, unul de la Grigore Alexandrescu și unul de la Spitalul de Arși

Primarul interimar al sectorului 4, Daniel Băluță, a afirmat că garantează promptitudine în relația cu organele de anchetă privind cazul incendiului de la clubul Colectiv. De asemenea, Băluță a dispus sesizarea și întrunirea comisiei de disciplină din primărie și Direcția Generală de Poliție Locală sector 4. În urma analizei pe care membrii comisiei o vor realiza, vor fi stabilite măsurile disciplinare ce se impun a fi adoptate față de funcționarii publici care au săvârșit abateri disciplinare în exercitarea atribuțiilor ce le reveneau în cazul tragediei de la clubul Colectiv.

Prim-ministrul interimar Sorin Cîmpeanu s-a întâlnit, seara, cu șefii misiunilor diplomatice la București ale statelor membre ale Uniunii Europene, a SUA și Canadei, informează Biroul de presă al Executivului. Cîmpeanu a mulțumit pentru solidaritatea pe care partenerii externi au arătat-o pentru România și pentru tot sprijinul acordat celor aflați în suferință, în special pentru asigurarea tratamentului de specialitate.

/ AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU

Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu această dată a inculpaților Radu Antonina și Matei George Petrică, ofițeri-inspectori cu gradul de căpitan în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Alianţa Medicilor pentru modernizarea sistemului medical”, o organizaţie de medici din toată România, înfiinţată pe Facebook, dar fondată de 4 medici de la Spitalul Universitar de Urgenţă şi de la Institutul Oncologic din Bucureşti, acuză autorităţile că au gestionat prost criza răniţilor din Colectiv şi că liderii au încercat doar să dea bine în faţa camerelor de filmat. Ei îi acuză pe ministrul interimar al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu, pe secretarul de stat Raed Arafat, pe doctorul Ioan Lascăr şi pe doctorul Dan Mircea Enescu că ar fi încercat să muşamalizeze situaţia reală din timpul crizei generate de tragedia din Colectiv

Seara, circa 200 de persoane s-au adunat în Piața Universității din Capitală, pentru a continua protestul declanșat de tragedia de la clubul Colectiv. Manifestanții au ocupat trotuarul de la fântâna de la Universitate și pe cel din fața Teatrului Național. Circulația rutieră nu a mai fost întreruptă.

 • 10 noiembrie – Unul dintre răniții din clubul Colectiv, care a fost transferat în Marea Britanie, a murit în noaptea de 9 spre 10 noiembrie. Pacientul fusese transferat la o unitate medicală din Birmingham. Astfel numărul persoanelor decedate în urma tragediei din clubul Colectiv a ajuns la 48.

Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a anunțat că repatrierea trupului neînsuflețit al celei de-a 48-a victime decedate în urma incendiului de la clubul Colectiv se va face în regim de urgență, iar costurile vor fi asigurate din Fondul de rezervă al Guvernului.

Conform Ministerului Sănătăţii, la Spitalul de Arși sunt internați 15 pacienți, la Spitalul Bagdasar Arseni — 15, la Spitalul „Grigore Alexandrescu” — 6 răniți, la Spitalul „Sf. Ioan” — 5, la Spitalul Elias — 7, la Spitalul Militar Central — 7 pacienți, la Spitalul „Sf. Pantelimon” — 2, la Spitalul de Urgență — 6 răniți, la Spitalul Universitar — 8, la Spitalul „Dimitrie Gerota” — 3, iar la Spitalul „Agrippa Ionescu” — 2.

De asemenea, potrivit Ministerului Sănătății, 34 de persoane au fost transferate în unități sanitare din străinătate: în Austria — 2 persoane în stare stabilă, în Belgia — 8 persoane în stare stabilă, în Olanda — 8 persoane, din care două au murit, iar 6 sunt în stare stabilă, în Germania — 2 persoane care au plecat pe cont propriu și sunt în curs de stabilire a locațiilor în care se află, în Marea Britanie — 9 persoane, din care una a murit, iar 8 sunt în proces de evaluare medicală, în Norvegia — o persoană stabilă, în Israel — 3 persoane, din care una a murit, o persoană în stare stabilă și o alta în stare instabilă, în Elveția — un pacient decedat înainte de a se finaliza transferul.

Răniții din clubul Colectiv au primit același tratament pe care l-ar fi avut și în Germania, a declarat, la Spitalul de Urgență Floreasca, medicul chirurg plastician Cristian Radu, care profesează în această țară.

Asociația Chirurgilor Plastici din România (ACPR) felicită întreg corpul de medici de chirurgie plastică implicat în tratarea pacienților cu leziuni grave de arsură, după accidentul din clubul Colectiv. Mobilizarea și solidaritatea au fost extraordinare (medicii au venit inclusiv din concediul de maternitate, din alte orașe ale țării, au lucrat zile și nopți fără să plece din spitale, etc).

Colegiul Medicilor din România, constituit în conformitate cu prevederile titlului XII din legea 95/2006, privind reforma în domeniul sănătății, cu atribuții prevăzute de această lege, ia act de Comunicatul asociației informale Alianța Medicilor pentru modernizarea sistemului medical și constată că respectiva Asociație protestează public față de oameni politici și medici care au gestionat și gestionează în continuare situația marilor arși din evenimentul care a avut loc în Club Colectiv.

Prefectul Capitalei a precizat că nu a avut motive să atace în contencios-administrativ hotărârile Primăriei sectorului 4 la care fac referire procurorii anticorupție în ancheta cu privire la incendiul de la clubul Colectiv. Solicitarea DNA a fost făcută în dosarul incendiului de la clubul Colectiv, în care se cercetează comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și fals intelectual.

Cei trei acționari și administratori ai clubului Colectiv – Paul Gancea, George Anastasescu și Costin Mincu – rămân în arest preventiv, după ce Tribunalul București le-a respins contestațiile, decizia fiind definitivă.

Judecătorii de la Tribunalul Militar București au decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui George Matei, inspector în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București, pus sub acuzare de DNA în dosarul incendiului din clubul Colectiv. Magistrații au respins însă cererea DNA de arestare preventivă a celui de-al doilea inspector, Antonina Radu, urmând ca ea să stea în arest la domiciliu. Procurorii susțin că, în perioada septembrie 2014 – primăvara anului 2015, George Matei și Antonina Radu, în calitate de ofițeri-inspectori în cadrul ISU București, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu bună știință nu și-au îndeplinit obligațiile ce decurgeau din conținutul prevederilor legale privind prevenirea și apărarea împotriva incendiilor, deși au luat cunoștință și au constatat faptul că SC Colectiv Club SRL București desfășura activități specifice unui club fără a deține aviz/autorizație de securitate la incendiu.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Dorel Săndesc a făcut un apel către cei care au criticat medicii, în contextul tragediei din clubul Colectiv, să-și înceteze pentru moment atacurile și să îi lase pe aceștia să lucreze pentru a putea trata și salva pacienții.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe fostul comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, să formeze un nou guvern şi l-a şi prezentat pe acesta la Palatul Cotroceni. În prealabil preşedintele Iohannis a avut consultări cu partidele pe această temă, joi, 5 şi vineri 6 noiembrie, cu societatea civilă şi reprezentanţii celor care protestează în Piaţa Universităţii – pe 6 noiembrie, şi o nouă rundă de consultări cu partidele luni 9 şi marţi 10 noiembrie.

 • 11 noiembrie – Bilanțul tragediei de la clubul Colectiv crește dramatic la 50 de morți. Încă o persoană internată în Marea Britanie a murit după ce în cursul zilei de 10 noiembrie bilanțul tragediei urcase la 49, după ce doi dintre răniții transferați în Marea Britanie au murit. Numele celor doi care au murit la 10 noiembrie sunt: Tudor Golu şi Elena Niţu, ambii în spitale din Marea Britanie. Numele persoanei care a murit la 11 noiembrie este Vlăduţ Roberto Andy, internat, de asemenea, în Marea Britanie

La această dată numărul pacienților internați în spitalele din țară după tragedie este de 74, 20 dintre aceștia fiind în stare critică și gravă. Ceilalți 54 de pacienți erau stabili.

Judecătorii Curții de Apel au decis ca primarul Sectorului 4 să fie eliberat din arest. Totodată, magistrații au mai decis că edilul Sectorului 4 să nu aibă vreo măsură preventivă impusă. Acesta nu are impus nici măcar în control judiciar.

Instanța a mai decis să le elibereze și pe Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4, şi Luminiţa Larisa Ganea, angajată la acelaşi serviciu, că l-au sprijinit pe primarul Sectorului 4. Decizia este definitivă, iar Piedone va fi eliberat din arest.

AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU

Jucătorii echipei naţionale de fotbal a României împreună cu membrii stafului tehnic şi cu preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, au fost prezenţi la clubul Colectiv, unde au aprins lumânări în memoria victimelor incendiului din 30 octombrie. „Ne-am dorit toţi să fim prezenţi aici. E foarte multă durere, tristeţe. Sunem alături şi noi fotbaliştii, echipa naţională, federaţia, de familiile îndoliate. Să fiu sincer, din punctul meu de vedere, este una dintre cele mai mari catastrofe pe care le-am prins în viaţă. Dumnezeu să-i odihnească”, a declarat selecţionerul Anghel Iordănescu

Alex Pascu, liderul trupei Goodbye to Gravity, a decedat în această seară, în Franța, la vîrsta de 33 de ani. Numărul deceselor în urma tragediei din Colectiv a ajuns la 51. Băiatul fostei floretiste Ana Pascu era în stare foarte gravă și fusese transferat în această zi în Franţa de la Spitalul Floreasca din Capitală. Alex nu a avut probleme în timpul zborului. Mai mult, francezii pregătiseră și un elicopter, la aeroport, care să-l transporte direct la spital. Cu toate acestea, imediat după ce a fost scos din avion, a suferit o tahicardie ventriculară, urmată de stop cardiac. Medicii francezi au încercat să-l resusciteze pe targă, dar nu au reușit să-i salveze viața.

Este al patrulea dintre cei 5 membri ai trupei Goodbye to Gravity care se stinge. Chitariştii Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru şi-au pierdut viaţa în timpul incendiului de la Colectiv, iar toboşarul Bogdan Enache a murit duminică 8 noiembrie, în timp ce era transportat cu avionul spre Elveţia.

Singurul din trupă care mai trăiește este solistul Andrei Găluţ. El a fost supus la 10 noiembrie primei intervenţii chirurgicale complexe de către specialiştii de la Spitalul Crucii Roşii din localitatea olandeză Beverwijk, unde a fost transferat sâmbătă, 7 noiembrie. Medicii l-au operat la mâna dreaptă, serios afectată în urma incendiului din clubul Colectiv.

 • 12 noiembrie – Inspecţia Judiciară a anunţat că face verificări privind posibile abateri disciplinare în cazul deciziei de la Curtea de Apel Bucureşti de eliberare din arest a fostului primar Cristian Popescu Piedone şi a cele două angajate ale Primăriei Sectorului 4, în dosarul privind autorizarea clubului Colectiv

Ministerul Sănătății informează că în unitățile sanitare din România au rămas internate un număr de 67 de persoane, din care 15 în stare critică și gravă.

Un număr de 37 de persoane au fost transferate în unități sanitare din străinătate.

Doi răniți în incendiul din clubul Colectiv, internați la Spitalul de Urgență Floreasca, au murit în cursul nopții, a confirmat, purtătorul de cuvânt al instituției medicale, Bogdan Oprița. Bilanțul celor decedați în tragedie urcă astfel la 53. Cei doi pacienţi de la Floreasca decedaţi în cursul nopţii sunt Mădălina Strugaru – prietena solistului Goodbye to Gravity, Andrei Găluţ – şi tânărul de 28 de ani Alex Aliman

Mai mulţi supravieţuitori ai incendiului din clubul Colectiv, internaţi la Spitalul Bagdasar Arseni, au susţinut o conferinţă de presă, despre coşmarul prin care au trecut, dar şi despre viitor. „Iertarea va veni uşor-uşor, dar nu trebuie să uităm ce s-a întâmplat, pentru că altfel se va repeta”, este mesajul lor principal. Ei îşi declară aprecierea pentru bunătatea oamenilor din România, pentru ajutorul şi susţinerea pe care au primit-o, de la oamemii simpli dar mai ales de la personalul din spital, de la medicii care au făcut şi gărzi de 72 de ore, pentru a-i trata „ca pe copiii lor”.

Încă o victimă, internată la Spitalul Bagdasar Arseni, a murit, bilanţul celor care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului Colectiv, ajungând la 54.

 • 13 noiembrie – Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a transmis Preşedintelui României, Klaus Iohannis, propunerea de decorare a echipelor manageriale care au depus eforturi pentru salvarea celor răniţi în tragedia de la clubul Colectiv. „Devotamentul cu care aceştia au luptat clipă de clipă pentru vieţile celor răniţi în tragedia de la Colectiv şi faptul că, nu au pregetat cu nimic pentru a asigura pacienţilor toate condiţiile, au contribuit la salvarea a zeci de vieţi. De asemenea, aceşti medici şi manageri au arătat că sistemul medical din România este pe drumul cel bun”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. De asemenea, în propunerea transmisă Preşedintelui, ministrul Sănătăţii a solicitat şi decorarea membrilor Centrului Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Sănătăţii, care zi şi noapte au oferit informaţii şi sprijin tuturor celor implicaţi în efortul de salvare a celor răniţi în tragedia de la clubul Colectiv.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii susţine amendamentul depus la OUG nr. 35/2015 de deputatul Florin Buicu, care vizează plata orelor suplimentare pentru personalul medico-sanitar care a lucrat zi şi noapte pentru îngrijirea răniţilor din clubul Colectiv, la care se adaugă un spor de 100% din tariful orar al salariului de bază. Este vorba de acei oameni care au venit în mod voluntar la serviciu, o parte dintre aceştia lucrând non-stop chiar şi 48 de ore pentru a încerca să salveze viaţa persoanelor rănite.

Tânăra Loredana Dărescu, 29 de ani, din Brăila, rănită în incendiul din clubul Colectiv, a murit la o clinică din Germania – BG Clinic Ludwigshafen. Tânăra fusese internată iniţial la Spitalul Sfântul Pantelimon, a fost mutată apoi la Spitalul de Arşi, iar marţi 10 noiembrie, fusese transferată în stare foarte gravă, fiind intubată şi cu arsuri pe 50% din suprafaţa corpului. Loredana Dărescu lucrase la firma de comunicare Golin, iar în prezent era angajată la compania CGS România. Bilanţul deceselor după tragedia din clubul Colectiv a ajuns astfel la 55.

Victimele din Colectiv au fost comemorate, seara, la Arenele Romane, în cadrul manifestării „Legal Rock”, ce a reunit trupe precum The R.O.C.K., Aura, Zob și Trooper.

 • 14 noiembrie – Curtea Militară de Apel București a admis o contestație a DNA și a decis arestarea preventivă a Antoninei Radu, inspector ISU, pusă sub acuzare în cazul incendiului de la club Colectiv. De asemenea, Curtea Militară de Apel a hotărât ca și celălalt inspector ISU – George Matei – acuzat în același dosar să rămână în arest preventiv
 • 15 noiembrie – Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat că încă există riscul de a se mai înregistra decese în rândul răniților din Colectiv. „Noi încă avem pacienți netransferabili, netransportabili, sunt pacienți critici care, chiar dacă am fi dorit și chiar dacă au locuri în alte țări să îi ducem, nu sunt transferabili. Înseamnă că acești pacienți pot să meargă către mai bine sau către mai rău. Asta înseamnă că încă, din păcate, nu putem să spunem că s-a terminat. Va începe perioada de complicații ale infecțiilor și ale altor tipuri de complicații la unii pacienți. De aici pot să spun că, din păcate, încă este posibil să mai avem decese în rândul celor care sunt în țară și în rândul celor care sunt în afara României”, a spus Arafat

Un număr de 62 de persoane rănite în incendiul de la Colectiv mai sunt internate în spitalele bucureștene, dintre acestea 14 fiind în stare critică și gravă, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății.

37 de persoane rănite în Colectiv au fost transferate în unități sanitare din străinătate în Austria, Belgia, Olanda, Franța, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Israel.

 • 16 noiembrie – O pacientă în vârstă de 18 ani rănită în clubul Colectiv a murit la Spitalul Sfântul Ioan din Capitală. Bilanțul celor morți în urma incendiului din Colectiv a ajuns la 56. La Spitalul Sfântul Ioan mai sunt internate două persoane în stare gravă, la terapie intensivă.

Tânăra Ioana Geambaşu a fost internată la spitalul Sfântul Ioan din Bucureşti cu arsuri pe mai mult de 50% din suprafaţa corpului şi la nivelul căilor respiratrorii. Ea era în comă indusă şi nu mai avea activitate generală. Ioana, olimpică la matematică, avea o pasiune pentru ştiinţele exacte şi se pregătea intens pentru a deveni arhitect. Ironia sorţii face ca mama Ioanei să fie medic chirurg. Deşi a salvat vieţile a sute de oameni, pentru fiica ei nu a putut face nimic.

Ministrul interimar al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, susține că afirmațiile liberalului Radu Carp referitoare la implicarea Ministerului Afacerilor Externe (MAE) în privința tratării răniților din clubul Colectiv în străinătate reprezintă „o minciună sfruntată”, „frizează ridicolul” și afectează grav reputația instituției.

La 14 noiembrie liberalul Radu Carp își exprima dezacordul față de varianta includerii lui Bogdan Aurescu pe lista miniștrilor viitorului guvern tehnocrat, afirmând că Aurescu „nu este un tehnocrat, ci o persoană cu opțiuni clare în favoarea PSD”. „După accidentul dramatic din clubul Colectiv, domnul Bogdan Aurescu s-a conformat directivei de partid venită din partea PSD care a constat în a nega nevoia tratării în străinătate a pacienților în stare gravă”, a susținut Carp

Solistul Chris de Burgh, care urma să cânte la 19 noiembrie, la București, și-a exprimat, într-un comunicat, compasiunea față de familiile tinerilor care și-au pierdut viața în urma tragediei din clubul Colectiv. „Îmi exprim profundul regret pentru pierderile de vieți omenești din tragedia ce a avut loc recent în clubul Colectiv din București. Doresc însănătoșire grabnică celor răniți și transmit profundă compasiune familiilor care se afla acum în doliu”, a declarat artistul.

Premierul desemnat Dacian Cioloș a declarat, în plenul Parlamentului, înaintea votului prin care a fost învestit în funcţia de şef al Executivului, că tragedii precum cea de la Colectiv nu trebuie să se mai întâmple vreodată iar pentru asta trebuie înlăturate cauzele acestei tragedii, mai ales corupția. „Sunt deplin conștient că așteptările sunt uriașe și vă asigur că eu și echipa mea vom face tot ce ne stă în putință pentru a le răspunde pe măsura mandatului nostru. Acest Guvern apare într-un context social și politic excepțional. Mi-e greu să încep acest cuvânt de deschidere fără să aduc tribut victimelor și familiilor victimelor tragediei de la clubul Colectiv. Gândurile noastre rămân alături de ele. România pe care vrem să o sădim e România lor. Tragedii precum cea de la Colectiv nu trebuie să se mai întâmple vreodată”, a spus Cioloș în plenul reunit al Parlamentului, care a votat noul Cabinet

 • 17 noiembrie – Tribunalul București a decis ca Daniela Niță și Cristian Niță, cei doi patroni de la firma Golden Ideas Fireworks Artists SRL, responsabilă cu efectele pirotehnice de la clubul Colectiv, precum și pirotehnistul Viorel Zaharia să fie plasați în arest la domiciliu, admiţând o contestație a celor trei față de decizia Judecătoriei sectorului 4 din 8 noiembrie, prin care s-a dispus arestarea lor preventivă. Decizia este definitivă

Jucătorii echipei naționale de fotbal au purtat, la amicalul cu Italia, desfăşurat la Bologna, tricouri personalizate cu numele celor care și-au pierdut viața în urma tragediei din clubul Colectiv din Capitală, tricourile fiind inscripționate cu negru, iar cifrele fiind formate din numele celor care s-au stins din viață în urma incendiului din clubul Colectiv. De asemenea, jucătorii ambelor reprezentative au purtat pe durata partidei banderole negre, iar jocul a fost precedat de un moment de reculegere în memoria celor care și-au pierdut viața în clubul Colectiv dar şi în atentatele care au avut loc la 13 noiembrie la Paris

 • 18 noiembrie – Opt răniți în incendiul de la clubul Colectiv sunt încă în stare critică și alți patru în stare gravă în spitalele bucureștene, potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Sănătății, iar alți 37 de pacienți sunt în stare stabilă în unitățile medicale din Capitală. Un pacient în stare gravă a fost transferat la 17 noiembrie de la Spitalul „Bagdasar-Arseni” la Spitalul AKH din Viena. În total sunt transferați în spitalele din străinătate 30 de pacienți

Noul ministrul al Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a vizitat, după-amiază răniții, din Clubul Colectiv care se află internați în spitalele bucureștene. Ministrul a discutat și cu medicii din Spitalul de Urgență Floreasca și Spitalul de Arși.

 • 18 – 20 noiembrie – Trupurile neînsuflețite a cinci tineri răniți în clubul Colectiv și care au murit la spitale din străinătate au fost repatriate, iar pe 19 şi 20 noiembrie au fost (vor fi) aduse în țară alte trei
 • 19 noiembrie – Dimineaţa, din datele centralizate la Ministerul Sănătății, în spitalele din București și din județul Ilfov sunt internate 45 de victime ale incendiului din data de 30 octombrie 2015, 12 pacienți fiind în stare critică și gravă

Până în prezent au fost externate 38 de persoane care au primit îngrijiri medicale în unitățile sanitare din țară. Un număr de 39 de persoane au fost transferate în unități sanitare din străinătate.

Soprana Angela Gheorghiu a anunţat că va susține un concert extraordinar pe 29 noiembrie, la Ateneul Român, evenimentul fiind dedicat strângerii de fonduri necesare pentru tratamentul victimelor incendiului de la clubul Colectiv. Alături de Angela Gheorghiu pe scenă se vor afla Corul și Orchestra Filarmonică „George Enescu”, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, iar partener al evenimentului pentru strângerea și distribuirea fondurilor adunate este Fundația „Prețuiește Viața”, condusă de Andreea Marin

Romfilatelia anunţă că lansează la 20 noiembrie emisiunea de mărci poștale „Lacrimile îngerilor” dedicată tragediei din club Colectiv. În acest fel, Romfilatelia se alătură campaniilor caritabile dedicate tragediei din 30 octombrie de la clubul Colectiv și aduce „un pios gest de compasiune și omagiu victimelor tragicului eveniment”. Lansarea emisiunii filatelice va avea loc la Bursa de contacte din cadrul Târgului de Carte Gaudeamus.

Fondurile obținute din vânzarea tirajului filatelic vor fi transferate Spitalului Clinic de Urgență Floreasca, având ca destinație finală sprijinirea procesului medical de recuperare a celor afectați

Un comunicat al organizatorilor anunţă că la concertele caritabile #ÎmpreunăRezistăm, care au avut loc în perioada 12-14 noiembrie, s-au strâns 47.943 de euro, fonduri care vor fi donate exclusiv victimelor tragediei de la clubul Colectiv. Cea mai mare sumă, potrivit organizatorilor, a fost adunată în urma concertului din 14 noiembrie de la Arenele Romane din București, aproximativ 30.000 de euro – proveniți din donații directe, vânzări de produse și bilete, catering

O altă persoană rănită în incendiul de la club Colectiv a murit la Spitalul de Arși din București. Este vorba despre o fată care a fost transferată în cursul zilei de 18 noiembrie de la Spitalul „Sf. Ioan” la Spitalul de Arși. Un număr de 57 de persoane au murit până în acest moment în urma incendiului care a avut loc la sfârșitul lunii octombrie în club Colectiv.

Ministrul Sănătăţii, Andrei Achimaş-Cadariu, aflat la Institutul „CC Iliescu”, unde se află şi un rănit din Colectiv, a spus că tragedia din club este o situaţie excepţională pentru care puţine ţări sunt pregătite, iar condiţiile din spitalele româneşti sunt consecinţe ale PIB-ului pe care îl avem.

„În zilele acestea, ca medici, trebuie să vedem ce se întâmplă cu pacienţii de la Colectiv în primul rând. Cu ocazia aceasta sigur că vedem şi alte aspecte din spitale şi chiar începem unele consultări cu colegii noştri. Una peste alta este un exerciţiu foarte bun pe care îl facem zilele acestea. Ne-am concentrat pe aceşti pacienţi şi ieri, şi astăzi, dar dincolo de aceasta am văzut şi lucruri excepţionale care se petrec în acest spital şi în celelalte pe care le-am vizitat ieri”, a spus ministrul Achimaş-Cadariu.

 • 20 noiembrie – Andreea Ştefan, o tânără de 28 de ani din Râmnicu Vâlcea, a murit în această noapte, în jurul orei 2,00, la o clinică din Germania, unde fusese operată de către medicii din oraşul Bochum, cu o săptămână în urmă, pentru a i se pune grefe de piele. Ea fusese transferată, la 8 noiembrie, de la Spitalul Sfântul Ioan din Capitală cu arsuri grave pe 30% din suprafaţa corpului şi căile respiratorii afectate.

Andreea Ştefan a absolvit Facultatea de Administraţie Publică a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, din Bucureşti. Numărul victimelor care au pierit ca urmare a incendiului din Colectiv a ajuns la 58.

Cum s-a întâmplat și cum a fost reflectată în presă tragedia de la clubul Colectiv a fost tema dezbaterii „Unde se oprește nevoia de informare?” organizată de Școala Superioară de Comunicare și Televiziune, în cadrul campaniei „Educația îți determină viitorul”, la Târgul Gaudeamus.

„Momentul Colectiv a fost unul de șoc emoțional care a schimbat viața, presa, felul cum comunicăm între noi. Presa a pus în față politicienii care au fost considerați cele mai vandabile figuri”, a afirmat jurnalista Iolanda Stăniloiu. Evenimentul de la Colectiv a dovedit că, după 25 de ani, „noi încă nu știm să comunicăm instituțional”, a susținut Stăniloiu.

Jurnalista Camelia Spătaru a susținut că în criza de la București a lipsit un centru de comandă „care să spună fiecăruia ce are de făcut”. Ea a afirmat că, în afara a două spitale – Spitalul de Arși și Spitalul de Urgență Floreasca -, care au comunicat tot timpul cu presa, furnizând informații despre pacienții internați, toate persoanele implicate au ales să nu spună nimic. În opinia sa, fostul premier Victor Ponta a greșit „extraordinar de mult la nivel politic” neducându-se la locul tragediei de la Colectiv

Aproximativ 350 de persoane s-au adunat, seara, în Piaţa Universităţii din Bucureşti, pentru un concert unplugged dedicat victimelor incendiului care a avut loc pe 30 octombrie, în clubul Colectiv. Mai mulţi tineri cu chitare au cântat piese semnate de Valeriu Sterian, Leonard Cohen, Pink Floyd, Metallica, Phoenix şi Cargo, iar de jur împrejurul lor au fost candele aprinse şi bannere cu mesaje de protest

 • 21 noiembrie – Un tânăr de 22 de ani rănit în incendiul de la clubul Colectiv a murit la Spitalul Sfântul Ioan, bilanţul deceselor ajungând la 59. Era ultimul pacient aflat la acest spital din cei 7 răniţi care au fost aduşi aici, după cumplita tragedie din 30 noiembrie.

Premierul Dacian Cioloş a anunţat că Ministerul Sănătăţii va elabora un act normativ care va permite plata orelor suplimentare pentru personalul medical care a acordat îngrijiri victimelor de la clubul Colectiv

 • 22 noiembrie – Un tânăr de 19 ani, Alexandru Hogea, a decedat în Spitalul AKH din Viena, după ce a fost transferat, la 7 noiembrie, de la Spitalul Universitar din Bucureşti. Bilanţul morţilor în urma tregdiei din 30 noiembrie a ajuns la 60.

Alexandru Hogea, în vârstă de 19 ani, din Sinaia, a fost elev al Colegiului ”Mihail Cantacuzino” din această localitate, acum fiind student la Facultatea de Automatică de la Universitatea Bucureşti.

Legenda snookerului Ronnie O’Sullivan și actualul deținător al titlului suprem, Stuart Bingham, aflaţi la Bucureşti pentru câteva meciuri demonstrative, s-au recules, timp de mai multe minute, în fața clubului Colectiv în memoria victimelor incendiului din 30 octombrie

 • 23 noiembrie – Ministerul Sănătăţii informează că 40 de răniţi în clubul Colectiv mai sunt internaţi în spitalele din Bucureşti, dintre aceştia 10 în stare critică şi gravă. De asemenea, 28 de răniţi în incendiul de la Colectiv sunt sub îngrijirea medicilor din străinătate

Convenţia Organizaţiilor de Media (COM), alcătuită din peste 25 de organizaţii media din România, a comunicat, după o reuniune care a avut loc la Sinaia, că îşi exprimă compasiunea pentru victimele incendiului din noaptea de 30 octombrie, din Clubul Colectiv din Capitală, şi pentru familiile, prietenii şi apropiaţii acestora. Din păcate, COM a constatat că la amplificarea efectelor acestei tragedii a contribuit şi o parte a presei, care a abdicat de la principiile profesionale când a relatat despre acest eveniment. În urma analizei de presă realizate de membrii COM s-a constatat un număr îngrijorător de abateri de la lege şi de la deontologia jurnalistică

Asociația Focus Sibiu anunţă vernisajul Expoziției #Colectiv, realizată de Miluță Flueraș, unul din fotografii răniți în clubul bucureștean, care va fi vernisată joi, 26 noiembrie, la ora 17:00, în foaierul Teatrului „Gong” din Sibiu, unde vor fi amplasate mai multe urne în care publicul va putea dona bani pentru ajutorarea autorului. Expoziția cu cele 30 de fotografii din concerte, ale lui Miluță Flueraș, va putea fi vizionată până în data de 9 decembrie

 • 24 noiembrie – Un număr de 39 de persoane rănite în clubul Colectiv sunt internate în spitalele bucureştene, dintre acestea 10 se află în stare critică şi gravă, potrivit datelor centralizate de Ministerul Sănătăţii.

Până în acest moment au fost externate 42 de persoane care au primit îngrijiri medicale în unităţile sanitare din ţară. Un număr de 39 de persoane au fost transferate în unităţi sanitare din străinătate.

Asociaţia Dăruieşte Viaţă a investit peste 325.000 de euro în dotarea spitalelor unde au fost şi sunt tratate victime din incendiul de la clubul Colectiv, se arată într-un comunicat transmis de organizaţie. Astfel, au fost achiziţionate 25 de saltele active antiescară (de tratare) şi opt aparate de ventilaţie mecanică, în şase din cele opt spitale unde sunt trataţi tinerii care au fost afectaţi de incendiul din 30 octombrie. Preţul aparatelor de ventilaţie mecanică, în funcţie de performanţe şi accesorii, este cuprins între 20.000 – 45.000 euro + TVA, iar saltele antiescară costă între 2.000 – 5.000 euro + TVA. Acestea din urmă, sunt extrem de necesare tratării arsurilor printr-o tehnologie de ultima oră.

Cei trei acţionari şi administratori ai clubului Colectiv – Paul Gancea, George Anastasescu şi Costin Mincu – au fost aduşi la sediul Parchetului General, unde procurorii i-au anunţat că a fost pus sechestru pe averea lor, în dosarul în care sunt acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

 • 25 noiembrie – Procurorii verifică toate informaţiile şi documentele vehiculate în spaţiul public şi care au legătură cu acuzaţiile din dosarul „Colectiv” pe care DNA le investighează, a declarat procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, care a precizat că această cauză constituie în continuare o prioritate. Tragedia produsă în clubul Colectiv a dus la o conştientizare mai puternică a gravităţii fenomenului corupţiei şi a consecinţelor dramatice pe care le poate avea, a mai afirmat procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi

Şefii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti sunt audiaţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Este vorba de Mihai Guţă (inspector-şef), Orlando Şchiopu (prim-adjunct) şi Giani Aldoiu (adjunct), care au fost suspendaţi în această zi de la conducerea ISU Bucureşti, în urma unei decizii luate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, la cererea expresă a premierului Dacian Cioloş. Suspendarea acestora vine după ce jurnalistul Cătălin Tolontan a dezvăluit că ISU Bucureşti ştia de existenţa clubului Colectiv, deşi anterior instituţia a susţinut că localul nu se afla în baza de date.

Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă care extinde cadrul legal actual în sensul că va permite decontarea tratamentului medical acordat în spitalele din străinătate şi pentru pacienţii răniţi în Clubul Colectiv al căror tratament nu putea fi decontat în baza Formularului 112

La Ministerul Sănătăţii a avut loc o conferinţă de presă la care au participat Patriciu Achimaş-Cadariu, ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, secretar de stat MAI, prof. dr. Dorel Săndesc, secretar de stat MS şi dr. Vasile Ciurchea, preşedinte CNAS.

Au fost prezentate rezultatele unui studiu de etapa  realizat de Ministerul Sănătăţii  privind rezultatele medicale ale tratamentului  de care au beneficiat răniţii în incendiul din data de 30 octombrie 2015. Studiul a fost realizat în baza datelor primite de la unităţile sanitare din ţară şi străinătate.

Conform acestui document, mortalitatea generală a pacienţilor internaţi este de 22,44%, din care: Pacienţi internaţi în ţară: 21,29% şi pacienţi internaţi în străinătate: 25,64%. Conform studiilor de specialitate internaţionale, rezultatele studiului de etapa se încadrează în statisticile la nivel internaţional din ţările dezvoltate. Astfel într-un studiu publicat într-o revistă de specialitate în anul 2010, se arată că mortalitatea la pacienţii arşi cu leziuni pulmonare variază între 41,5% şi 83,1%

Din numărul total de 147 răniţi internaţi, 99 dintre ei au  prezentat leziuni pulmonare. Dintre aceştia 66 au făcut o complicaţie care ce se numeşte „plămân de şoc”. Conform studiului MS, în cazul pacienţilor cu arsuri mortalitatea este influenţată de 3 factori: vârsta, suprafaţa arsă şi prezenţa leziunilor căilor aeriene.

De asemenea, costurile estimative pentru pacienţii răniţi în clubul Colectiv care au fost transferaţi în străinătate se ridică la 90.000 – 100.000 de euro pe lună pentru o persoană.

În altă ordine de idei, procurorii Parchetului General au dispus începerea urmăririi penale faţă de SC Club Colectiv SRL, firma care administra clubul Colectiv, şi Golden Ideas Fireworks Artists SRL, responsabilă cu efectele pirotehnice, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă cu victime multiple.

AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU

Un transport de materiale medicale, finanţat de Guvernul Federal German, pentru a sprijini oficialităţile române din domeniul sănătăţii, a sosit la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni”. Pe lângă pansamente, medicii s-au bucurat, mai ales, de aparatul portabil pentru tratamentul cu ultrasunete (în valoare de 7.400 Euro), necesar de urgenţă pentru tratarea victimelor incendiului.

Un alt transport de tehnică medicală avansată, conţinând printre altele, aparatură pentru ventilaţie mecanică şi monitoare multi-parametru pentru tratamentul medical intensiv al victimelor incendiului, urmează să soseasca în curând deoarece la acestea, perioadele de livrare sunt mai lungi. Valoarea totală a ajutoarelor medicale germane se ridică la 100.000 euro.

 • 26 noiembrie – În spitalele din Bucureşti erau internate 37 de persoane rănite în clubul Colectiv, dintre care şase în stare critică, potrivit datelor centralizate la Ministerul Sănătăţii. Potrivit MS, 39 de persoane au fost transferate în unităţi sanitare din străinătate. Astfel, în Austria – 4, dintre care una decedat, iar 3 sunt în stare stabilă, Belgia – 8 în stare stabilă, Olanda – 8, dintre care două au decedat iar 6 sunt în stare stabilă, Franţa – un transfer care s-a soldat cu decesul pacientului, Germania – 5 persoane transferate, dintre care două au decedat.

În Marea Britanie au fost transferate 9 persoane, dintre acestea 3 au murit iar 6 sunt în stare stabilă, în Norvegia – o persoană, în stare stabilă, Israel – 3 persoane, din care un deces, 2 persoane în stare stabilă.

Judecătorul Luchian Constantin Constantinescu susţine, în motivarea deciziei prin care a dispus eliberarea din arest a lui Cristian Popescu-Piedone, că nu primarul este cel care emite autorizaţia de prevenire şi stingere a incendiilor, astfel încât nu intra în atribuţiile sale să veridice dacă clubul Colectiv îndeplinea normele PSI

Tenorul Jose Carreras a adus un omagiu celor decedaţi în incendiul ce a avut loc la club Colectiv şi le-a dedicat aria „Ave Maria”, în concertul ce a avut loc la Pavilionul Central Romexpo din Capitală. „Dedic următoarea piesă celor 60 de victime din club Colectiv. Transmit condoleanţe familiilor şi prietenilor lor”, a spus Jose Carreras, înainte de „Ave Maria”. În timpul interpretării ariei, pe cele două ecrane de lângă scenă au rulat fotografii alb-negru cu portrete ale celor decedaţi în tragedia de la Colectiv, alături de numele lor.

 • 27 noiembrie – Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) a decis ca, începând din această zi, staţia „Pasaj Mărăşeşti”, aferentă liniilor de tramvai 23 şi 27, de pe Bulevardul Mărăşeşti, precum şi staţia „Pasaj Mărăşeşti”, aferentă liniei 312 de autobuze, de pe Splaiul Independenţei, să fie denumite „Colectiv”, în memoria victimelor din clubul Colectiv.

Primarul General interimar al capitalei, Ioan-Răzvan Sava, i-a acordat violonistului, dirijorului şi compozitorului olandez Andre Rieu titlul de „Ambasador Onorific al Bucureştiului”, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Hanul Gabroveni.

Oficialul român a declarat „Aţi fost lângă noi  nu numai la bine, dar şi la greu, atunci când toată naţiunea era îndurerată după tragedia de la Clubul Colectiv. Aţi încercat prin gestul dumneavoastră să ştergeţi o lacrimă de pe obrazul unui popor care îşi plângea tinerii răpiţi într-o tragedie oribilă. Aţi dat dovadă de compasiune, generozitate şi omenie, iar eu în calitate de primar general intermiar, în numele bucureştenilor, vă mulţumesc. Permiteţi-mi că astăzi, în numele cetăţenilor din oraşul meu, să vă acord titlul de „Ambasador Onorific al Bucureştiului” şi totodată să vă asigur de tot respectul şi preţuirea noastră. Vă mulţumesc încă o dată în numele bucureştenilor”.

Violonistul Andre Rieu a lansat oficial DVD-ul „Live în Bucureşti”, ce cuprinde patru ore de înregistrări din concertele pe care le-a susţinut anul acesta în Capitală, artistul semnând autografe pentru sutele de fani care au stat la coadă pentru a-l întâlni.

Andre Rieu a anunţat, anterior venirii sale la Bucureşti, că toate încasările obţinute în urma vânzării DVD-urilor vor fi donate familiilor victimelor incendiului din Club Colectiv.

Judecătoria Sectorului 4 a respins cererea procurorilor de la Parchetul General de prelungire a arestului preventiv pentru cei trei acţionari şi administratori ai clubului Colectiv – Paul Gancea, George Anastasescu şi Costin Mincu, urmând ca aceştia să fie plasaţi în arest la domiciliu. Decizia nu este definitivă, iar Parchetul poate face contestaţie.

 • 28 noiembrie – Familia Regală a României a adus un omagiu victimelor de la club Colectiv, Principesa Margareta a depus în faţa clădirii clubului o icoană ce a aparţinut mamei sale, Regina Ana. De asemenea, Principesa Margareta, Principele Radu şi Principesa Maria au depus flori şi au aprins câte o lumânare în memoria victimelor.

Organizatorii #Colectiv Delivery au strâns 34.570 de lei pentru familiile victimelor incendiului din clubul bucureştean, în urma târgului organizat în Capitală, informează pagina de Facebook dedicată manifestării.

Banii strânşi de la cei peste 1.000 de vizitatori ai târgului sunt destinaţi Fundaţiei Estuar, care susţine familiile victimelor din Colectiv.

Obiecte de designer, reviste şi tricouri cu versuri ale trupei Goodbye to Gravity au fost vândute la #Colectiv Delivery, eveniment organizat în scop umanitar, la Grădina Verona din Capitală, în beneficiul familiilor victimelor incendiului din club Colectiv.

 • 29 noiembrie – Angela Gheorghiu a susţinut, la Ateneul Român, un concert caritabil pentru victimele din clubul Colectiv, în care a cântat atât lucrări celebre, precum ariile „Vissi d’arte” şi „O mio babbino caro”, de Giacomo Puccini, cât şi rugăciunea „Tatăl nostru” şi imnul naţional al României. Concertul susţinut de soprana Angela Gheorghiu a fost menit să strângă fonduri pentru tratamentul victimelor incendiului din clubul Colectiv, fiind realizat cu participarea Corului şi a Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „George Enescu” şi a dirijorului Tiberiu Soare. Printre participanţii la concertul caritabil susţinut de Angela Gheorghiu s-au numărat şi Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu, care au dorit să susţină public generosul exemplu civic al sopranei Angela Gheorghiu. Partenerul evenimentului, pentru strângerea şi distribuirea fondurilor adunate, a fost Fundaţia „Preţuieşte Viaţa”, condusă de Andreea Marin, care a fost şi gazda concertului.
 • 30 noiembrie – O aeronavă a Inspectoratului General de Aviaţie, special dotată medical pentru transport aerian, a efectuat o misiune umanitară de urgenţă către un spital din Austria, pentru transferul unui pacient rănit în incendiul de la clubul Colectiv, tânărul Adrian Albu

Cei decedaţi în clubul Colectiv au fost pomeniţi de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, la finalul Sfântei Liturghii de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei. Slujba a fost oficiată împreună cu episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, în Catedrala Patriarhală din Bucureşti. Patriarhul i-a pomenit pe rând, pe nume, pe cei decedaţi la Colectiv, rugându-se pentru odihna lor veşnică

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS) Dorel Săndesc a mulţumit, printr-o scrisoare adresată Ambasadei Republicii Populare Chineze în România, pentru o donaţie a comunităţii de chinezi, în valoare de 85.350 de lei, care va fi folosită pentru susţinerea tratamentului cu laserterapie al pacienţilor care au suferit arsuri în tragedia de la Clubul Colectiv.

Donaţia comunităţii de chinezi din România, în sumă de 85.350 ron, a intrat în conturile Societăţii Române de Anestezie Terapie Intensivă (S.R.A.T.I.) în data de 18 noiembrie

Peste 1.000 de persoane au participat, la Sala Polivalentă din Râmnicu Vâlcea, la un concert maraton dedicat victimelor din Clubul Colectiv, eveniment organizat de asociaţia More Than a Smile. Printre artiştii care au urcat pe scenă s-a numărat şi senatorul Mădălin Voicu. Acesta a ţinut un moment de reculegere pentru victimele de la Colectiv şi a interpretat apoi două melodii. Au mai urcat pe scenă Alex Mica & Mr. Saxo Beat, Emilia Musala, Dj Rynno & Sylvia, Black Ice, Prometeu, Geo da Silva , Dj Yameel şi mulţi alţi artişti

Sute de persoane, în mare parte aparţinători şi cunoştinţe ai celor care şi-au pierdut viaţa sau au fost răniţi în incendiul din clubul Colectiv, au venit luni la locul tragediei, la o lună de la tregedia din Clubul Colectiv, pentru a aduce flori, a aprinde o candelă şi a spune o rugăciune în memoria celor 60 de persoane care au murit

 • 2 decembrie – Un număr de 31 de persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv sunt internate în spitalele bucureştene, dintre acestea şase fiind în stare critică şi gravă. Potrivit unui centralizator al Ministerului Sănătăţii, 30 de pacienţi se află în unităţi medicale din străinătate.

Tribunalul Bucureşti a admis cererea Parchetului General de prelungire cu 30 de zile a măsurii arestului preventiv pentru cei trei acţionari şi administratori ai clubului Colectiv – Paul Gancea, George Anastasescu şi Costin Mincu

 • 3 decembrie – Trei persoane rănite în incendiul de la clubul Colectiv care au fost internate la Spitalul de Arși din Capitală, au murit din cauza infecțiilor, a informat purtătorul de cuvânt al unității medicale, Adrian Stănculea. El a spus că pacienți au decedat și în străinătate și a menționat că mulți dintre bolnavii care au plecat de la Spitalul de Arși au plecat cu culturi sterile

La rândul său, directorul medical al Spitalului de Arși, Cristian Nițescu, a declarat, într-o conferință de presă, că „întotdeauna” într-o secție de terapie intensivă destinată marilor arși există contaminare bacteriană și, implicit, infecții.

În replică, Institutul Național de Sănătate Publică și Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București afirmă că analizează situația infecțiilor nosocomiale din spitalele din România, care utilizează ghiduri naționale și internaționale precum și protocoale specifice de tratament în cazul marilor arși.

După incendiul din data de 30 octombrie, Ministerul Sănătății a transmis din nou către unitățile sanitare care au preluat în îngrijire răniții de la Colectiv aceste protocoale.

 • 5 decembrie – Judecătorii de la Tribunalul Militar București au decis, la primul termen al procesului, menținerea arestării preventive pentru George Matei și Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) București care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privința respectării normelor PSI
 • 6 decembrie – Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă precizează că şefii de la ISU Bucureşti-Ilfov au fost puşi la dispoziţie la solicitarea acestora, iar măsura, luată pentru a se asigura obiectivitatea anchetei, nu poate fi asociată cu recunoaşterea sau probarea vinovăţiei
 • 7 decembrie – Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Dorel Săndesc a anunțat că au fost stabilite spitalele în care se va asigura tratamentul de recuperare medicală în cazul răniților în clubul Colectiv: Spitalele Elias, Bagdasar-Arseni, Militar Central şi Grigore Alexandrescu.

ISU Bucureşti-Ilfov s-a constituit parte civilă în procesul căpitanilor Antonina Radu şi Petrică George Matei, acuzaţi că au făcut controale în Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, cu peste 29.000 de lei pentru intervenţia în urma incendiului din 30 octombrie

 • 8 decembrie – Persoanele rănite în incendiul din Colectiv care au ajuns la spitalul din Bruxelles nu aveau infecţie intraspitalicească, ci erau „colonizaţi” cu un tip de bacterie, aşa cum suntem fiecare dintre noi, a declarat profesor Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

Precizările au fost făcute în legătură cu informaţii transmise de Spitalul Militar din Bruxelles referitoare la cei opt răniţi în incendiul din 30 octombrie transferaţi în 7 noiembrie la unitatea sanitară din Belgia, în care sunt date privind posibile infecţii nosocomiale.

În spitalele din Capitală mai sunt internate 24 de persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv, dintre care trei sunt în stare critică, alţi aproape 30 de pacienţi fiind spitalizaţi în clinici din Marea Britanie, Olanda, Austria, Israel şi Germania, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii

 • 9 decembrie – Preşedintele Klaus Iohannis a mers, dimineaţă, la clubul Colectiv, unde a aprins o lumânare în memoria victimelor tragediei din 30 octombrie, la 40 de zile de la incendiul în urma căruia au murit 60 de persoane. La scurt timp după vizita sa la Clubul Colectiv, pe contul de Facebook al preşedintelui a apărut următorul mesaj: „Am fost în această dimineaţă, din nou, la locul tragediei de la clubul ‪#‎Colectiv. S-au împlinit 40 de zile de la drama din acea noapte. Nu vreau şi nu pot să uit ce s-a întâmplat. Vreau în schimb ca, în anii ce vin, în paralel cu comemorarea victimelor şi cu grija pentru supravieţuitori şi familiile lor, să îndreptăm împreună ceea ce nu funcţionează corect în societatea noastră, pentru a nu se mai repeta o asemenea tragedie. Să ne rugăm cu toţii pentru cei dispăruţi! Fie ca amintirea victimelor să rămână veşnică în inimile noastre!”

Aflat în prima sa vizită în România, premierul Marii Britanii, David Cameron, a ajuns la locul tragediei din Colectiv, unde a depus o coroană de flori, a ţinut un moment de reculegere şi a aprins o lumânare

Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, împreună cu un sobor de peste 20 de preoţi au oficiat slujba de 40 de zile, când „sufletele se ridică la cer”, pentru victimele din Colectiv, chiar în faţa clubului, unde urmează ca Arhiepisopia Bucureştilor să ridice o cruce, după cum a anunţat arhiepiscopul Timotei Prahoveanul

Premierul Dacian Cioloş a scris, pe Facebook, un mesaj cu ocazia comemorării a 40 de zile de la incendiul din Colectiv, afirmând că victimele tragediei nu trebuie uitate şi este nevoie să avem „umilinţa” de accepta greşelile făcute şi de a „învăţa” din ele

 • 10 decembrie – Expoziţia „#FIND_US”, care s-a deschis la ArCuB Gabroveni, cuprinde 200 de imagini din concerte din ţară şi străinătate realizate de fotografii victime ale incendiului din clubul Colectiv, dar şi de colegi ai acestora, şi se va încheia cu o licitaţie, fondurile mergând la răniţii din spitale

Judecătoria Sectorului 4 a decis ca Daniela Niţă, administratorul firmei Golden Ideas Fireworks Artists, care a furnizat artificiile din clubul Colectiv, directorul societăţii, Cristian Niţă, şi pirotehnicianul Viorel Zaharia, să rămână în arest la domiciliu pentru încă 30 de zile

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, mai sunt internaţi în spitale din Capitală 23 de răniţi, dintre care la Spitalul de Arşi sunt cinci pacienţi, la Spitalul „Bagdasar-Arseni” – cinci, la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” – trei, la Spitalul Elias – doi, la Spitalul Militar Central – patru, la Spitalul de Urgenţă Floreasca – trei şi la Institutul „C.C. Iliescu” – un pacient. Ministerul Sănătăţii a precizat că 59 dintre răniţii care au fost trataţi, după incendiul din 30 octombrie, în spitale din Capitală au fost externaţi.

Alţi 39 de răniţi au fost transferaţi din spitale din Capitală în unităţi sanitare din străinătate, însă trei au decedat în Marea Britanie, câte doi în Germania şi Olanda şi câte unul în Israel şi Austria. În clinicile din străinatate mai sunt internaţi 29 de pacienţi români

 • 12 decembrie – O expoziţie dedicată fotografilor care au fost în Clubul Colectiv din capitală în noaptea incendiului în urma căruia 60 de oameni şi-au pierdut viaţa a fost vernisată la Hanul Gabroveni. Au apărut şi primii cumpărători, iar banii strânşi vor fi donaţi victimelor tragediei şi familiilor acestora. Lucrările expuse sunt semnate de fotografi care au fost în Clubul Colectiv în noaptea incendiului şi sunt realizate în timpul unor concerte live susţinute de trupe şi artişti celebri, precum Roger Waters, Robbie Williams sau Depeche Mode.
 • 13 decembrie – O tânără rănită în incendiul din clubul Colectiv a murit la o clinică din Germania. Ioana Raluca Pănculescu, de 36 de ani, a fost transportată în urmă cu o lună la o clinică din Germania de la Spitalul Bagdasar Arseni, cu un avion militar. Numărul celor care şi-au pierdut viaţa în tragedie ajungând la 61.
 • 14 decembrie – Trei persoane rănite în clubul Colectiv, care au fost internate la Spitalul Bagdasar Arseni, au fost externate, în această unitate medicală fiind în continuare spitalizate încă două victime ale incendiului din 30 octombrie.

„Urmează revenirea la normalitate, pas cu pas. Probabil vreţi un răspuns mai frumos, mai elaborat, însă noi asta trebuie să facem acum: să revenim la ce am fost înainte sau, eventual, să încercăm mai mult decât ceea ce am fost înainte”, a afirmat Andrei Bud, unul dintre pacienţii externaţi.

Un alt pacient externat, Andrei Trifu, a declarat: „Aceasta a fost o lecţie de viaţă. O lecţie tragică. Ţin pe această cale să le spun familiilor îndoliate că au tot suportul nostru emoţional. Suntem alături de suferinţa lor, de durerea lor. La fel cum ceilalţi oameni au fost alături de noi în clipele noastre grele”

Un număr de 22 de persoane rănite în clubul Colectiv sunt internate în continuare în spitalele bucureştene, dintre acestea două fiind în stare critică, potrivit unui centralizator al Ministerului Sănătăţii. În străinătate sunt internate 21 de persoane, dintre care două în stare critică.

Guvernul va crea un mecanism de lucru pentru a folosi experienţa voluntarilor care au acordat ajutor victimelor după tragedia de la Colectiv, în acest sens urmând să aibă loc mai multe întâlniri, a anunţat, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, după ce premierul Dacian Cioloş s-a întâlnit cu un grup de voluntari care au participat la transferul victimelor din clubul Colectiv din spitalele româneşti în cele din străinătate

 • 15 decembrie – Încă o victimă din clubul Colectiv a murit la Spitalul de Arşi, bilanţul tragic ajungând astfel la 62 de persoane care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului. Tânăra Roxana Elena Boghian, de 26 de ani, se afla în stare critică de la început, la Secţia de Terapie Intensivă. Ea avea arsuri grave pe o mare suprafaţă a corpului şi se afla internată la Spitalului de Arşi din Capitală.
 • 16 decembrie – Experții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) au efectuat, la Petroșani, un experiment judiciar în cadrul căruia doresc să stabilească modul în care s-a produs și extins incendiul din clubul Colectiv din București

Președintele Iohannis s-a adresat Parlamentului, la un an de mandat, afirmând, printre altele, că că cea mai tragică lecție din acest an este incendiul de la clubul Colectiv, care a scos la iveală probleme ale mai multor sisteme: „Cea mai tragică lecție a anului 2015 se numește Colectiv. Evenimentul care a îndurerat o națiune întreagă a scos la iveală probleme ale multor sisteme, unele perpetuate de ani de zile în fața cărora cu toții – autorități, cetățeni – într-un moment sau altul am ridicat din umeri a neputință și pe care am ajuns să le tolerăm. Sunt lucruri pe care nu avem dreptul moral să le dăm uitării și concluzii care trebuie să ne determine să acționăm și să fim responsabili. Cea mai dură concluzie este aceea că pur și simplu corupția ucide, că se pot pierde vieți nevinovate dacă nu respectăm legi și reguli și dacă noi, cu toții, ca societate închidem ochii la încălcarea lor”

Oana Cîrjan, sora lui Cătălin Alexandru Simion, decedat în incendiul de la Colectiv, a adresat premierului Dacian Cioloș o petiție în care solicită susținere guvernamentală în vederea realizării unui memorial dedicat celor care și-au pierdut viața în tragedia din 30 octombrie

 • 17 decembrie – Crucea Roșie Română a semnat un protocol de colaborare cu Ministerul Sănătății prin care va susține financiar din campania „Nouă ne pasă” procesul de recuperare a victimelor Colectiv pe termen scurt, mediu și lung, în completarea sprijinului oferit de statul român.

Crucea Casei Regale a României a fost conferită în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Elisabeta, mai multor sute de persoane, membri ai echipelor de medici și personal medical implicate în intervenția, tratamentul și transportul răniților în incendiul de la Colectiv

Un număr de 37 de răniți în incendiul din Colectiv mai sunt internați în spitalele din țară și din străinătate, potrivit unui centralizator al Ministerului Sănătății. În spitalele din București, mai sunt internate 15 victime ale incendiului din 30 octombrie, dintre care una în stare critică. În spitalele din străinătate mai sunt internați 22 de răniți în incendiul de la Colectiv, dintre care un cetățean german.

 • 18 decembrie – Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost pus sub control judiciar pe cauţiune, stabilită la 1,5 milioane de lei, pe care trebuie să o depună în 10 zile, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu şi fals în legătură cu autorizarea clubului Colectiv

Premierul Dacian Cioloş i-a vizitat, înainte de întoarcerea în România după participarea la Consiliul European, pe pacienţii răniţi în incendiul din clubul Colectiv care sunt internaţi la spitalul militar din Bruxelles. „Dincolo de drama fiecăruia în parte, am văzut în ochii lor şi al rudelor o sclipire de speranţă. Câţiva dintre ei se simt mai bine şi m-am bucurat să pot vedea că până şi cei care au trecut prin operaţii grele au puterea să lupte pentru a merge mai departe”, a scris premierul Dacian Cioloş, pe pagina de Facebook, adăugând că în semn de omagiu pentru dăruirea medicilor belgieni a semnat în cartea de onoare a spitalului

 • 21 decembrie – În spitale din Capitală mai sunt internate, 11 persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv, dintre care una în stare critică, iar în clinici din Marea Britanie, Olanda, Belgia, Austria, Israel şi Germania sunt spitalizate în continuare 22 de persoane

Încă o victimă a incendiului produs în 30 octombrie în clubul Colectiv, Cristian Mitroi (30 de ani), şi-a pierdut viaţa într-un spital din Marea Britanie, numărul persoanelor decedate în această tragedie ajungând astfel la 63.

Tânărul era internat într-o clinică din Marea Britanie, unde fusese transferat în 8 noiembrie. Cristian Mitroi împlinise 30 de ani în 31 iulie, era din Băileşti, judeţul Dolj, dar locuia de mai mulţi ani în Bucureşti. De câţiva ani, Cristian Mitroi era artist grafic.

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis medicilor şi asistenţilor implicaţi în salvarea victimelor de la Colectiv, invitaţi la Palatul Cotroceni, că „există momente dramatice care ne încearcă tăria de caracter şi scot la iveală un curaj nebănuit”, el mulţumindu-le pentru efortul depus. „Dacă zi de zi vom încerca să dăm ce e mai bun din noi, să aducem în jurul nostru, în familie, în comunitate mai multă generozitate şi compasiune şi să lăsăm ceva în urma noastră, vom avea o societate în care ne place să trăim” a spus preşedintele Klaus Iohannis, în discursul rostit cu ocazia concertului Corului Naţional de Cameră Madrigal, oferit, la Palatul Cotroceni, în onoarea personalului medical implicat în acordarea asistenţei răniţilor de la Clubul Colectiv.

Patronii clubului Colectiv, Paul Gancea şi Costin Mincu au fost eliberaţi din arest preventiv şi plasaţi în arest la domiciliu, după ce Tribunalul Bucureşti a decis definitiv să le înlocuiască măsurile preventive, în dosarul Colectiv în care sunt acuzaţi de ucidere din culpă

Buzoianul Cătălin Ilniţchi, rănit în incendiul din Colectiv şi transferat ulterior la spitalul Tel Hashomer din Israel, a sosit în ţară, alături de mama sa.

 • 22 decembrie – Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea de aprobare a OUG prin care au fost cuprinse, în cadrul discuţiilor din Parlament, şi sporuri pentru medicii şi asistenţii care au lucrat suplimentar după tragedia din clubul Colectiv

În spitalele din țară și din străinătate sunt internați 29 de răniți în incendiul de la Clubul Colectiv, reiese din datele publicate pe site-ul Ministerului Sănătății. În spitalele din București sunt internate zece victime ale incendiului din 30 octombrie, dintre care un pacient se află în stare critică. În spitalele din străinătate sunt internați 19 răniți în stare stabilă, dintre care un cetățean german.

Un nou transport de materiale medicale finanțat de Ministerul Federal german al Afacerilor Externe a sosit la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” pentru a sprijini autoritățile române în îngrijirea persoanelor rănite în incendiul de la clubul Colectiv, informează Ambasada Germaniei la București.

 • 23 decembrie – Ultimii trei pacienți răniți în incendiul de la Clubul Colectiv care se mai aflau internați la Spitalul Militar Central „Dr. Carol Davila” au fost externați, iar personalul medical al unității a dorit să marcheze acest moment oferindu-le câte un cadou și dorindu-le Sărbători fericite

O parte din familiile celor care și-au pierdut viața în incendiul din 30 octombrie au împodobit, împreună cu ajutorul asistenților sociali ASproAS, un brad în fața clubului Colectiv, aducând câte o steluță pentru fiecare dintre victimele tragediei

 • 24 decembrie – Alin George Anastasescu, unul dintre patronii clubului Colectiv, rămâne în arest preventiv, a decis Tribunalul București. Tribunalul a admis o contestație a procurorilor și a desființat o decizie a Judecătoriei Sectorului 4, instanță care a dispus pe 22 decembrie înlocuirea măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu în cazul lui Anastasescu
 • 28 decembrie – Judecătorii de la Curtea Militară de Apel București au decis menținerea arestării preventive pentru George Matei și Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) București acuzați că au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privința respectării normelor PSI

O linie telefonică unică la care pot apela victimele incendiului de la Colectiv și rudele acestora pentru a solicita sprijin a fost înființată de Ministerul Sănătății, informează un comunicat al instituției. Numărul de telefon unic la care pot apela victimele de la Colectiv este 021.3072.614, disponibil 24 de ore din 24.

Infecțiile nosocomiale au fost prezente la unii dintre pacienții răniți în incendiul din clubul Colectiv, însă în majoritatea cazurilor tratamentul adecvat al infecțiilor nosocomiale a determinat o evoluție favorabilă, cele mai multe decese înregistrându-se în cazul pacienților cu leziuni pulmonare grave – reiese din studiul efectuat de Direcția de Sănătate Publică București, la solicitarea Ministerului Sănătății.

 • 29 decembrie – Un număr de 23 de persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv sunt internate în spitalele din țară și din străinătate, reiese din datele centralizate publicate pe site-ul Ministerului Sănătății. în spitalele din București sunt internate patru victime ale incendiului din 30 octombrie, dintre care un pacient în stare critică, iar în străinătate se mai află internate 19 persoane, aflându-se în stare stabilă.

Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone s-a prezentat la Direcția Națională Anticorupție pentru a depune garanții în contul cauțiunii de 1,5 milioane de lei, în dosarul privind tragedia de la clubul Colectiv în care este cercetat. Piedone a depus ca garanție un imobil și vehicule de epocă

 • 30 decembrie – O expoziție dedicată fotografilor care au fost în clubul Colectiv în noaptea tragediei a fost organizată, la Palatul Victoria, la intrarea în sala în care se desfășoară ședințele Executivului. Membrii Cabinetului Cioloș și reprezentanți ai ministerelor au putut să admire, înaintea ultimei ședințe de Guvern din acest an, cele 20 de fotografii care compun expoziția-omagiu.

Tribunalul București a decis definitiv ca Alin George Anastasescu, unul dintre patronii clubului Colectiv, să fie eliberat din arest preventiv, urmând ca el să fie plasat în arest la domiciliu. Tribunalul București a respins o contestație a procurorilor la decizia Judecătoriei sectorului 4 din 28 decembrie, instanță care a dispus înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu în cazul lui Alin Anastasescu.

Alin Anastasescu era singurul acționar al clubului Colectiv care se mai afla în arest preventiv, ceilalți doi – Paul Gancea și Costin Mincu – fiind eliberați pe 21 decembrie și plasați în arest la domiciliu.

Aproximativ 300 de persoane s-au adunat în fața clubului Colectiv, pentru a-i comemora pe cei 63 de tineri care și-au pierdut viața în incendiul de acum două luni. Au adus câte o candelă și flori albe.

2016

 • 4 ianuarie – Un număr de 21 de răniți în incendiul de la Colectiv mai sunt internați în spitalele din țară și din străinătate, a informat Ministerul Sănătății, în spitalele din București sunt internate trei victime ale incendiului, una dintre acestea fiind în stare critică. În spitalele din străinătate se află internați 18 răniți în incendiul de la Colectiv, iar alți doi sunt în tratament ambulatoriu. În urma incendiului din data de 30 octombrie 2015 și-au pierdut viața 63 de persoane, dintre care 27 au murit în incendiu, 24 în spitalele din țară și 12 în străinătate.

Toate resursele Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) din Petroșani sunt dedicate muncii la raportul de expertiză în cazul clubului ”Colectiv” din București, a declarat directorul INSEMEX, George Artur Găman. Acesta a precizat nu există întârzieri în elaborarea raportului, documentul urmând să fie predat Parchetului General la sfârșitul lunii ianuarie sau la începutul lui februarie

 • 8 ianuarie – Tribunalul București a decis să revoce măsura controlului judiciar pe cauțiune dispusă de procurorii DNA în cazul fostului primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, în dosarul privind tragedia de la clubul Colectiv. Judecătorii au admis o plângere a lui Piedone la decizia DNA din 18 decembrie 2015, prin care s-a dispus controlul judiciar și plata unei cauțiuni de 1,5 milioane lei, decizia fiind definitivă
 • 11 ianuarie – Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Cristian Buşoi, şi-a cerut scuze pentru utilizarea unor imagini cu tragedia de la Colectiv în campania sa de promovare a unor proiecte pentru Bucureşti, afirmând că înţelege criticile şi că nu a intenţionat să se folosească de tragedie într-un exerciţiu electoral

Un număr de 19 persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv se mai află internate în spitalele din țară și din străinătate, informează Ministerul Sănătății. În spitalele din străinătate se mai află internați 17 răniți în incendiul de la Colectiv, printre care și un cetățean german.

 • 12 ianuarie – Marele premiu „Om între oameni” a fost acordat în acest an directorului general al Spitalului Militar Central, general de brigadă conf. univ. dr. Florentina Ioniță-Radu, în cadrul celei de a VI-a ediții a Galei Premiilor de Excelență în Civism „Om între oameni”. De asemenea, Spitalul Militar se numără printre unitățile medico-militare care au fost omagiate cu Premiul „Colectiv”, în cadrul unui eveniment organizat de Fundația Națională pentru Știință și Artă (aflată sub patronajul Academiei Române) în colaborare cu Primăria Sectorului 2, desfăşurat la sala Studio a Teatrului Național din București
 • 13 ianuarie – Certificatele de concediu medical pentru persoanele a căror stare de sănătate a fost grav afectată în urma tragediei de la Colectiv se pot elibera maxim până pe 30 ianuarie 2016, dată la care certificatele trebuie depuse la angajatori, prevede un proiect de ordin comun al ministrului Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea

Victimele tragediei de la Colectiv au primit ajutoare din partea Fundației Mereu Aproape în valoare totală de 3.379.216,35 lei, 13.394,75 euro și 1.051,41 lire sterline. Potrivit unui comunicat al Fundației, sumele reprezintă ajutoare acordate supraviețuitorilor, care însumează 2.911.000 lei, ajutoare pentru copiii rămași orfani în urma tragediei în valoare de 40.000 lei, ajutoare de înmormântare pentru familiile persoanelor decedate în incendiu — 360.000 lei, asigurarea cheltuielilor necesare transferului pacienților în străinătate în valoare de 68.216,35 lei, 13.394,75 euro și 1.051,41 lire sterline.

 • 14 ianuarie – Banii colectaţi din vânzarea biletelor la concertul Angelei Gheorghiu pentru victimele din Colectiv nu au fost transferaţi de biletoo.ro, soprana afirmând că ar trebui să începem să ne respectăm valorile, în timp ce reprezentanţii biletoo.ro spun că fondurile vor fi plătite pe 18 ianuarie

Peste 1.400.000 de euro vor fi folosiți pentru continuarea tratamentului pe termen scurt, mediu și lung al victimelor din incendiul de la clubul Colectiv în cea de-a doua etapă a campaniei „Nouă ne pasă. Împreună dăruim speranță!” derulată de Crucea Roșie Română, în parteneriat cu Pro TV.

Membrii Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) au decis în ședință să amendeze posturile Kanal D, PRO TV și România TV pentru modul în care au prezentat tragedia de la clubul Colectiv.

 • 15 ianuarie – Reprezentanţii pacienţilor trataţi în străinătate după accidentul de la Colectiv cer Guvernului să extindă ajutorul financiar acordat însoţitorilor în timpul spitalizării şi după externare dacă spitalele din străinătate în care au fost îngrijiţi cer ca tratamentul să se facă tot acolo.
 • 18 ianuarie – Președintele Fundației Estuar, dr. Cristian Andrei, organizează, începând din 21 ianuarie 2016, un grup de terapie exclusiv pentru 50 dintre supraviețuitorii incendiului de la clubul Colectiv, dar și pentru familiile și prietenii celor care și-au pierdut viața în tragedia din 30 octombrie.
 • 19 ianuarie – Tribunalul Militar Bucureşti a admis cererile ofiţerilor George Matei şi Antonina Radu de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov de înlocuire a măsurii arestului şi a decis pentru amândoi arest la domiciliu, decizia nefiind definitivă. George Matei şi Antonina Radu, care au făcut controale în clubul Colectiv, sunt arestaţi din 10, respectiv 14 noiembrie

Peste 40 de fotografii realizate de artistul Alex Chelba, care a murit în incendiul din clubul Colectiv, sunt expuse, până pe 23 ianuarie, în Sala Mare de expoziţii din Primăria Sibiu.

În urma incendiului de la clubul Colectiv, din 30 octombrie 2015, şi-au pierdut viaţa 63 de persoane, dintre care 27 au murit în incendiu, 24 în spitalele din ţară şi 12 dintre răniţii transferaţi în străinătate. După incendiu au fost internaţi în spitale din Capitală 147 de răniţi.

 • 20 ianuarie – Procurorii Parchetului Înaltei Curţi au ridicat camerele de supraveghere de la Colectiv, pentru a stabili dacă fiecare colţ al clubului a fost filmat. Imaginile din noaptea incendiului au fost luate la scurt timp după incidentul din 30 octombrie

Specialiștii Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) din Petroșani au finalizat expertiza în cazul incendiului produs, la sfârșitul lunii octombrie 2015, în clubul Colectiv din București. Raportul va fi predat săptămâna viitoare Institutului Național de Expertize Criminalistice, cu care INSEMEX a colaborat în efectuarea expertizei tehnice, la solicitarea procurorilor de la Parchetul General.

 • 21 ianuarie – Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, i-a vizitat pe pacienții români grav răniți în incendiul din clubul Colectiv care sunt internați în Spitalul Militar „Regina Astrid” din Bruxelles. Ministrul Mihnea Motoc i-a asigurat pe românii aflați la tratament în Belgia de sprijinul Guvernului pe toată perioada internării în instituția medicală a armatei belgiene, inclusiv al reprezentanților militari ai României la Bruxelles, în rezolvarea eventualelor probleme cu care s-ar putea confrunta. Cu această ocazie, ministrul român a conferit Spitalului Militar „Regina Astrid”, precum și unor cadre medicale Emblema de Onoare a Armatei României, cu însemn de pace, în semn de apreciere a modului în care au fost tratați pacienții români
 • 27 ianuarie – Discovery a anunţat că lucrează în România la realizarea unui documentar despre tragedia din clubul Colectiv, care a avut loc pe 30 octombrie 2015, provocând moartea a 63 de persoane şi rănirea gravă a altor câteva zeci. Documentarul va avea premiera în România pe Discovery Channel în această primăvară, iar difuzarea mesajelor comerciale va fi întreruptă pe toată durata difuzării.

Alexandra Dică, medic dentist, care a activat ca voluntar după incendiul din clubul Colectiv, susține că răniții au nevoie de recuperare, dar că nu beneficiază de condiții adecvate în România, iar mulți dintre ei necesită sprijin în vederea reintegrării sociale.

 • 29 ianuarie – Costi Rădoi, una dintre victimele incendiului din clubul Colectiv, spune, într-o scrisoare deschisă publicată online, că este extraordinar de dezamăgit de statul român, care, dacă nu este un slab manager, este „foarte bandit”

Crucea Roșie Română nu va onora nicio plată pentru kit-urile medicale destinate victimelor de la clubul Colectiv până nu va primi clarificările necesare legate de situația acestora de la instituțiile implicate.

 • 30 ianuarie – Câteva zeci de persoane au aprins lumânări şi au depus flori în faţa Colectiv, la trei luni de la incendiul izbucnit în acest club, în urma căruia au murit 63 de persoane
 • 2 februarie – Un număr de 68 de persoane au depus, până la acest moment, la Tribunalul Militar Bucureşti cereri pentru a se constitui părţi civile şi solicită daune morale şi materiale în dosarul în care sunt judecaţi George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti acuzaţi că au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI
 • 3 februarie – Guvernul a aprobat prin două HG, extinderea ajutorului pentru rudele care au grijă de răniţii din Colectiv şi extinderea ajutoarelor de urgenţă pentru familiile persoanelor care au decedat în incendiu. Acordarea ajutorului financiar însoţitorului persoanei rănite se va extinde, urmând ca de acesta să poată beneficia atât pentru perioada spitalizării, cât şi pentru perioada în care rănitul urmează tratament în regim ambulatoriu. De asemenea, a fost extinsă modalitatea de sprijin, astfel încât de acest ajutor să beneficieze şi însoţitorii răniţilor aflaţi la tratament în ţară, în localitatea de domiciliu, care vor putea beneficia de 50 lei/zi pentru întreaga perioadă de tratament în ambulatoriu. Totodată, potrivit actului normativ adoptat, ajutoarele suplimentare se acordă pentru o perioadă de până la 180 de zile, indiferent dacă tratamentul în regim ambulatoriu se efectuează în ţară sau în străinătate în statele membre ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European sau în alte state
 • 4 februarie – Premierul Dacian Cioloş a semnat decizia de eliberare a colonelului Nicolae Cornea din fruntea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Decizia de eliberare a fost luată având în vedere propunerea făcută de ministrul Afacerilor Interne pe 1 februarie. Generalul de brigadă cu o stea Ovidiu Vasilică a fost împuternicit să îndeplinească atribuţiile de inspector general al IGSU. Potrivit unor surse oficiale, prim-ministrul Dacian Cioloş a cerut Corpului de control al premierului un control de management la IGSU după incidentul de la Colectiv, soldat cu 63 de morţi. Şeful Executivului ar fi fost nemulţumit de prestaţia conducerii IGSU

Secretarul de stat Raed Arafat menționează, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că, aflat în misiune la Bruxelles, joi, 4 februarie, a fost invitat de colegii săi de la Universitatea Liberă din Bruxelles să facă o prezentare despre intervenția care a avut loc la clubul bucureștean ”care să includă lecțiile învățate și aspectele deosebite care au caracterizat intervenția și managementul pacienților din tragedia respectivă”.

 • 7 februarie – Distribuirea kit-urilor medicale pentru răniţii din Colectiv a fost reluată după ce o problemă de comunicare dintre Crucea Roşie şi Unifarm, firma care aprovizionează medicamentele necesare, a stârnit controverse faţă de preţurile kit-urilor
 • 8 februarie – 15 persoane rănite în clubul Colectiv se mai află internate în spital (14 în străinătate, un pacient în România) și trei pacienți efectuează tratamente în ambulatoriu. Pentru tratamentul pacientului critic care a suferit arsuri grave s-a alocat, în 2016, suma de 11 milioane de lei, arată Ministerul Sănătăţii

Primăria Sectorului 4 nu a efectuat, în ultimii cinci ani, verificări în localul unde a funcționat clubul Colectiv, în condițiile în care a fost schimbată destinația spațiului și au fost executate lucrări de amenajare fără autorizații, se arată în expertiza tehnică realizată de un specialist în construcții, la cererea procurorilor de la Parchetul General. Localul din strada Tăbăcarilor, nr. 7, a fost închiriat în anul 2014 de către SC Colectiv de la SC Pionierul SA, după ce anterior chiriași au fost SC Music Hall SRL (2013-2014) și clubul Salsa (2013).

Inițial, incinta respectivă a avut ca destinație producția, schimbată înainte de anul 2013 în „club/discotecă/bar”. Schimbarea destinației spațiului a fost făcută fără o autorizație în acest sens, așa cum rezultă din documentele depuse de Primăria Sector 4 și ISU.

 • 10 februarie – Reprezentanții Ministerului Sănătății și Ministerului Muncii au prezentat, în ședința Executivului, informări în legătură cu stadiul aplicării măsurilor de sprijin în cazul persoanelor rănite în incendiul din clubul Colectiv. În urma incendiului din clubul Colectiv, 63 de persoane și-au pierdut viața, dintre care 27 în data de 30 octombrie, iar 147 de pacienți au fost internați, 43 au fost transferați în spitale din străinătate, iar 104 au rămas în 13 spitale din România.

Guvernul amintește că, în 2015, a fost alocată suma de 26,3 milioane de lei pentru achiziționarea de medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale, necesare pacienților tratați în România.

Pentru decontarea transportului medical specializat, a serviciilor medicale, a contribuției personale pentru persoanele care au beneficiat de tratament în străinătate, Guvernul a creat cadrul legal și, în bugetul pentru 2016, a fost alocată suma de 90 de milioane de lei, cu această destinație, mai menționează sursa citată.

Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială a efectuat, până în prezent, plata ajutoarelor de urgență în sumă totală de 2.758.939 lei. De aceste ajutoare au beneficiat familiile persoanelor decedate – 48 de persoane au solicitat acest ajutor de urgență, în cursul anului 2015, precum și însoțitorii persoanelor rănite în clubul Colectiv.

Astfel, pentru însoțitorii răniților aflați în tratament în spitalele din România s-a plătit suma de 476.000 lei – pentru 76 de persoane, iar pentru însoțitorii persoanelor transferate pentru tratament în străinătate s-a achitat suma de 2.039.439 lei – pentru 36 de cazuri, precizează comunicatul.

 • 11 februarie – Federația Română de Fotbal a semnat un acord cu Fundația Estuar prin intermediul căreia donează suma de 22.000 de euro, în vederea continuării programelor de susținere a victimelor și aparținătorilor tragediei din clubul Colectiv. Valoarea acestei donații a fost realizată din donarea primelor obținute de jucătorii echipei naționale la unul dintre meciurile din campania pentru calificarea la EURO 2016

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu,  a efectuat o vizită la Viena, unde s-a întâlnit cu parlamentari austrieci. Ofiicialul român a transmis un mesaj de mulțumire din partea statului român și a exprimat gratitudine pentru asistența medicală acordată victimelor incendiului de la clubul Colectiv

 • 15 februarie – Curtea Militară de Apel a decis să retrimită la DNA dosarul în care doi pompieri de la ISU București sunt acuzați că au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privința respectării normelor PSI. În urma deciziei instanței, procurorii trebuie să refacă rechizitoriul, după ce judecătorii militari au constatat mai multe nereguli în legătură cu introducerea în dosar a părților vătămate și a părților responsabile civilmente și încălcarea dreptului la apărare în cazul unuia dintre pompieri, Antonina Radu.
 • 16 februarie – Procurorul general interimar Bogdan Licu a anunțat că Institutul Național de Expertize Criminalistice va transmite, până la sfârșitul acestei luni, rezultatele expertizei efectuate în dosarul „Colectiv”.
 • 19 februarie – Primul apel la 112 în noaptea tragediei din Colectiv a fost efectuat la ora 22:32, potrivit înregistrării furnizate de STS, la 20-30 de secunde de la prima flamă pe unul din stâlpii de susţinere ai clubului.
 • 22 februarie – Judecătoria sectorului 4 a respins cererea Parchetului General de prelungire cu 30 de zile a măsurii arestului la domiciliu pentru patronii clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, aceștia urmând să fie cercetați în libertate sub control judiciar. Decizia nu este însă definitivă, iar procurorii au posibilitatea să o conteste la Tribunalul București.

De asemenea, judecătorii au revocat măsura arestului la domiciliu și pentru reprezentanții firmei de artificii — Daniela Niță (administrator), Cristian Niță (director) și Viorel Zaharia (pirotehnist), care vor fi cercetați și ei sub control judiciar

 • 26 februarie – Documentarul „Dezastrul din Colectiv”, despre tragedia care a avut loc în clubul bucureștean pe 30 octombrie, va fi difuzat în premieră de Discovery Channel pe 13 martie 2016, informează un comunicat al televiziunii

Polițiștii Capitalei i-au reținut pe cei trei bărbați care au încercat să jefuiască locuința bodyguardului Cristian Popescu de la clubul Colectiv în timp ce acesta se afla internat în spital. Pe data de 2 noiembrie 2015, polițiștii Capitalei au fost sesizați de către o femeie cu privire la faptul că persoane necunoscute au pătruns în interiorul unui apartament, proprietarul fiind un bărbat internat în urma incendiului de la clubul Colectiv.

 • 29 februarie – Mărțișoare cu șnururi alb-roșii și alb-negre, ghiocei, zambile, lalele și garoafe și o mulțime de lumânări au fost aduse la clubul Colectiv de supraviețuitori, părinți ai celor decedați, prieteni și apropiați ai acestora, în cadrul unei acțiuni organizate de Grupul de voluntari #ÎmpreunăRezistăm, la patru luni de la incendiu
 • 2 martie – Potrivit datelor puse la dispoziție de Ministerul Sănătății, 12 pacienți se mai află internați în unități medicale din străinătate.
 • 5 martie – În sâmbăta Moşilor de Iarnă, după săvârșirea Sfintei Liturghii, Părintele Arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat parastasul pentru cei adormiți, în prezența a numeroși credincioși. Întrucât în această zi se face pomenirea tuturor celor care și-au sfârșit viața în mod tragic, au fost pomeniți și cei care au decedat în urma incendiului de la Clubul Colectiv
 • 7 martie – Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut, la Ierusalim, Israel, o declarație de presă comună cu Prim-ministrul Statului Israel, domnul Benjamin Netanyahu. În acest context şeful statului Român a afirmat: „Mulțumesc cu această ocazie Israelului pentru sprijinul acordat în urma tragicului eveniment petrecut în Clubul Colectiv din București, în noiembrie 2015. Mai multe spitale din Israel s-au oferit atunci să preia răniți sau să trimită doctori și multe persoane s-au implicat. Vă mulțumim încă o dată pentru această deosebită manifestare de solidaritate și apreciem acest tip de implicare.”
 • 9 martie – Dificultatea în stabilirea unui număr estimativ de victime cât mai apropiat de realitate, alertarea individuală a fiecărui echipaj, în mod gradual, neutilizarea frecvenței unice la locul intervenției (ISUBIF și SABIF), imposibilitatea de a forma o imagine de ansamblu unitară a resurselor medicale și de prim ajutor calificat SMURD și SABIF – sunt câteva dintre problemele identificate în urma evaluării Departamentului pentru Situații de Urgență, după incendiul de la clubul Colectiv.

De asemenea, potrivit raportului DSU, inexistența unei proceduri clare cu privire la realocarea pacienților între spitale, lipsa unor mecanisme prestabilite de colaborare cu ONG-urile și cu voluntarii, necesitatea unor acorduri prestabilite de transfer al pacienților cu arsuri, încheiate cu alte unități sanitare, structuri guvernamentale sau non-guvernamentale din Uniunea Europeană – au fost identificate drept probleme cu care autoritățile s-au confruntat în cazul Colectiv.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a declarat, într-un interviu, că, în cazul raportului referitor la modul în care instituțiile au reacționat în cazul tragediei de la Colectiv, s-a căutat identificarea unor „decizii pozitive”, care să devină, ulterior, bune practici.

Aflat în vizită la Haga, premierul Dacian Cioloș i-a înmânat o diplomă de merit și i-a mulțumit medicului Kees van der Vlies, de la Spitalul Public din Rotterdam, coordonatorul echipei de medici olandezi care s-au ocupat de cei 6 pacienți români cu arsuri de la „Colectiv” spitalizați în Olanda.

 • 13 martie – Documentarul „Dezastrul din Colectiv”, despre tragedia care a avut loc în clubul bucureștean pe 30 octombrie 2015, a fost difuzat, în premieră, de Discovery Channel. Filmul, care are are 44 de minute, a prezentat, în ordine cronologică, faptele care s-au petrecut în acea noapte în București, așa cum au fost relatate de cei direct implicați – supraviețuitori, familii ale acestora, autorități și cadre medicale care au luat parte la operațiunile de salvare. De asemenea, a fost și o reconstituire a momentelor de dinainte și după izbucnirea incendiului
 • 14 martie – Pacientul rănit în incendiul din clubul Colectiv, internat la Spitalul Floreasca, a murit, a declarat șeful Secției de chirurgie plastică și reparatorie a unității medicale, prof. dr. Ioan Lascăr. Numărul celor decedaţi după incendiul de la Clubul Colectiv a ajuns la 64.

Este vorba despre Radu Sienerth, un tânăr în vârstă de 21 de ani din Petroşani, el fiind ultima victimă de la Colectiv internată într-un spital din România.

Potrivit Ministerului Sănătății, alți 12 pacienți se mai află internați în unități medicale din străinătate.

Bogdan Licu, prim adjunct al procurorului general, a declarat că ancheta în cazul incendiului de la clubului Colectiv se află în ultima etapă, iar expertiza primită de la Institutul Național de Criminalistică a fost trimisă experților desemnați de părțile din dosar

 • 16 martie – Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea OUG nr. 56/2015 privind plata tratamentului în străinătate al persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment din octombrie 2015 produs în clubul Colectiv
 • 17 martie – Patronii clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu – s-au prezentat la sediul Parchetului General, ei fiind chemați de procurori pentru a li se aduce la cunoștință rezultatul expertizei efectuate în acest dosar. Cei trei sunt cercetați în prezent în arest la domiciliu, fiind acuzați de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă
 • 18 martie – Tinerii care se aflau în clubul Colectiv în noaptea de 30 octombrie nu aveau prea multe şanse să se salveze. Din cauza materialelor, a modului în care era construită clădirea, oamenii au avut doar 153 de secunde la dispoziţie să iasă. Este concluzia care se desprinde din raportul Institutului de Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă din Petroşani. Documentul reface secundă cu secundă tragedia în urma căreia au murit 64 de tineri.

Specialiştii au comparat înregistrările video din clubul Colectiv, probele adunate de acolo cu reconstituirile la scară făcute în laboratoarele de la Petroşani.

În următoarele trei secunde s-a aprins tavanul. Specialiştii de la Institutul de la Petroşani care se ocupă de stabilirea cauzelor care au dus la incendiul din Clubul Colectiv au realizat reconstituirea momentelor dramatice. Au stabilit că artificiile au ars fix 15 secunde iar după şapte secunde s-au oprit, o scânteie a sărit pe stâlpul îmbrăcat în burete de antifonare, iar atunci solistul a cerut un extinctor.

La secunda 21 flăcările au urcat pe tavan.

La secunda 24 flăcările s-au întins pe întreg plafonul, iar flacăra a fost alimentată de instalaţia de ventilaţie. La secunda 35 încep să cadă din plafon picuri pe oamenii din public.

La secunda 72: tot clubul este cuprins de fum negru şi galben albui, de la spuma poliuretanică, iar la secunda 153: incendiul începe să se autostingă.

Concluziile tehnice, formulate de specialiştii de la Petroşani, arată că atât modul în care a fost construită clădirea, cât şi modul în care era amenajată au făcut ca salvarea tinerilor din calea flăcărilor să fie o misiune aproape imposibilă. Raportul INSEMEX e una dintre cele mai importate probe din dosarul în care patronii clubului Colectiv şi tehnicienii care au montat artificiile sunt cercetaţi pentru ucidere din culpă.

 • 22 martie – Patru pacienți răniți în incendiul din clubul Colectiv, internați la Spitalul Militar ”Reine Astrid” din Bruxelles, au fost externați, anunță Ministerul Sănătății. Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul MS, decizia a fost luată în urma atentatelor teroriste din capitala Belgiei, dar și a faptului că starea pacienților este favorabilă, aceștia neprezentând urgențe.

A fost publicat Raportul controlul efectuat de Corpul de Control al Primului Ministru (CCPM) cu privire la intervenția de urgență din seara zilei de 30.10.2015 este bazat în mod preponderent pe informațiile și documentele furnizate de instituțiile implicate în intervenție.

Intervenția de urgență în urma incendiului de la clubul Colectiv, din seara de 30 octombrie 2015, a fost în mare parte o acțiune necoordonată, cu elemente de improvizație a autorităților. Potrivit documentului, absența coordonării a fost generată în principal de: „lipsa de exerciții în caz de urgențe majore, neconcordanțe în legislație și baza materială deficitară”.

Au manifestat deficiențe: Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București — Ilfov, Departamentul pentru Situații de Urgență, Spitalele unde au fost internate victimele, Direcția de Sănătate Publică a municipiului București.

Concluzia are la bază raportul acestei instituții, care conține date neconcludente și contradictorii, atât în ceea ce privește numărul pacienților din fiecare spital cât și în ceea ce privește numărul infecțiilor nosocomiale, ridicând suspiciuni în privința controalelor în baza cărora a fost întocmit. De asemenea, inexistența planurilor albe la nivelul spitalelor poate fi imputată și acestei instituții din cauza neimplicării în elaborarea acestor planuri.

 • 23 martie – Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat că după redactarea raportului Corpului de control al premierului privind intervenția la clubul Colectiv se vor opera mai multe schimbări de procedură dar și legislative.

Raportul Corpului de control al premierului privind intervenția de urgență la incendiul din clubul Colectiv este unul de etapă, a declarat vicepremierul Vasile Dîncu, precizând că nu s-a pus problema să se ceară cuiva demisia.

 • 24 martie – Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, afirmă că a transmis la 23 martie, din partea Departamentului pentru Situații de Urgență, un „răspuns documentat” la raportul Corpului de control al Guvernului privind intervenția de urgență la incendiul din clubul Colectiv.
 • 25 martie – Procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au solicitat efectuarea unui supliment de expertiză în dosarul incendiului de la Colectiv, deoarece există neconcordanțe și anumite neclarități în rapoartele de expertiză întocmite de Institutul Național de Expertize Criminalistice (INEC) și INSEMEX Petroșani cu privire la tipul de artificii folosit în club și viteza de propagare a flăcărilor.

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a declarat, într-o conferință de presă susținută la Târgu Mureș, că, din punct de vedere statistic, supraviețuirea în cazul Colectiv s-a înscris în media europeană și că pe acest subiect este în lucru o analiză tehnică pe partea de componentă medicală.

Premierul Dacian Cioloș afirmă, referindu-se la rezultatele raportului Corpului de control privind intervenția la clubul Colectiv, că nu dorește „să taie capete doar de dragul de a satisface pe cineva”, însă vrea „schimbări profunde”, iar dacă acest lucru înseamnă și „schimbări de responsabili la nivel de management” o va face

 • 27 martie – Președintele Asociației Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, a anunțat, într-o conferință de presă, că îl va acționa în judecată pe Raed Arafat, în nume personal, în opinia sa secretarul de stat în MAI fiind vinovat de tragedia de la Colectiv.

”Poate Arafat scapă, dar asta trebuie să o hotărască legea. Eu îmi doresc asta (n.r. să îl acționez în judecată) pentru că îl consider vinovat. El este imaginea, el a ieșit la televizor”, a spus Iancu.

În același timp, referindu-se la raportul Corpului de control privind intervenția de urgență la incendiul din clubul Colectiv, el a spus că este „cel mai real”, adăugând că la realizarea documentului au participat aproximativ 100 de victime.

 • 28 martie – Ambulanțele private au făcut parte din Planul Roșu, fiind utilizate pentru intervenția la urgențele curente, a precizat Departamentul pentru Situații de Urgență în Punctul de vedere la raportul Corpului de control al premierului cu privire la intervenția din club Colectiv.

Tribunalul București a respins definitiv, cererea Parchetului General de prelungire cu 30 de zile a măsurii arestului la domiciliu pentru patronii clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, aceștia urmând să fie cercetați în libertate sub control judiciar. De asemenea, judecătorii au revocat măsura arestului la domiciliu și pentru reprezentanții firmei de artificii – Daniela Niță (administrator), Cristian Niță (director) și Viorel Zaharia (pirotehnist), care vor fi cercetați și ei sub control judiciar

 • 29 martie – Raed Arafat declară că Raportul Corpului de control privind intervenţia la incendiul din clubul Colectiv va fi completat și publicat în varianta definitivă. Secretarul de stat în MAI a declarat că discuția pe care a avut-o la Guvern cu șeful Corpului de control al premierului, dar și cu cei care au efectuat controlul a fost una pozitivă, în cadrul acesteia dezbătându-se mai multe aspecte
 • 30 martie – S-au împlinit 5 luni de la tragedia din clubul Colectiv, în urma căreia 64 de oameni şi-au pierdut viaţa şi câteva zeci au suferit arsuri grave. Rude, prieteni sau necunoscuţi s-au strâns pe trotuarul din faţa fostei fabrici Pionierul. Au adus flori, au aprins lumânări şi s-au gândit la fraţii, surorile, soţii sau prietenii diapăruţi.

Primăria sectorului 4 a demarat în această perioadă o amenajare peisagistică în Parcul Lumea copiilor în memoria victimelor de la Colectiv, aproape de zona de grătare, în baza unui proiect în valoare de 321.411 lei aprobat de consilierii locali

 • 1 aprilie – Primarul sectorului 4, Daniel Băluță, a decis sistarea lucrărilor din Parcul Lumea Copiilor și suspendarea conducerii Direcției Administrare Parcuri și Zone de Agrement, care s-a ocupat de proiect. În urma verificării de către Corpul de Control al Primarului Sectorului 4, Daniel Băluță, a modului de atribuire a contractului de lucrări nr.602/11.03.2016 încheiat între Direcția Administrare Parcuri și Zone de Agrement Sector 4 și executantul S.C. Euroconstruct Group S.R.L., în valoare de 385.686,00 lei, cu TVA, s-a constatat că nu au fost respectate scopul și principiile care stau la baza atribuirii contractelor de achiziție privind promovarea concurenței între operatorii economici, transparenței, nediscriminării, utilizării fondurilor publice, potrivit art.2 din OUG nr. 34/2006, ceea ce a condus la valoarea contractului prevăzută mai sus, fără a fi comparată cu alte oferte cu prețuri mai mici.
 • 4 aprilie – Primarul interimar al sectorului 4, Daniel Băluță, a anunțat că va sesiza Agenția Națională pentru Achiziții Publice și Serviciul de Investigare a Fraudelor pentru a verifica respectarea dispoziției legale în ceea ce privește amenajarea peisagistică din Parcul Lumea Copiilor, dedicată memoriei victimelor incendiului de la clubul Colectiv

Primăria sectorului 4 este gata să aprobe solicitarea venită din partea Asociației Colectiv pentru construirea, în Piața Bucur, a unui monument în memoria victimelor incendiului, a mai anunțat primarul interimar Daniel Băluță.

Potrivit unui raport de expertiză, flăcările din clubul Colectiv au fost de aproape şapte ori mai violente decât în mod normal şi asta din cauza unei instalaţii de ventilaţie aspirantă care a cedat în momentul în care a izbucnit incendiul.

Potrivit suplimentului de expertiză realizat de Institutul Naţional de Expertiză Criminalistică (INEC), în clubul Colectiv funcţionau două sisteme de ventilaţie, unul aspirant, care scoatea substanţele în exteriorul clădirii, şi un altul care aducea aerul proaspăt. În noaptea de 30 octombrie, la câteva secunde după izbucnirea incendiului, sistemul de ventilaţie aspirant a cedat, iar sistemul rămas în funcţiune a adus oxigen care a alimentat flăcările.

 • 7 aprilie – 13 dosare ale morţilor din Colectiv au fost făcute publice şi arată că tinerii au murit de septicemie. Mai multe instituții medicale refuză explicit să predea dosarele cu analize rudelor. Mai mulți doctori din patru spitale au dat jurnaliștilor Gazetei Sporturilor 13 dosare medicale complete ale unor tineri care au murit după Colectiv. ”Aceștia 13 nu sunt singurii care au murit din cauza infecțiilor. De fapt, foarte puțini dintre cei care au murit după o săptămână nu erau infectați!”, afirmă surse medicale. ”Este realitatea pe care o ascund autoritățile și aceast lucru vrem să-l dovedim cu dosarele”, susțin medicii
 • 8 aprilie – Patronii clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, precum și reprezentanții firmei de artificii – Daniela Niță (administrator), Cristian Niță (director) și Viorel Zaharia (pirotehnist) – s-au prezentat la Parchetul General, pentru a li se aduce la cunoștință faptul că pe numele lor a fost extinsă urmărirea penală pentru săvârșirea infracțiunilor de vătămare corporală și încălcarea normelor legale privind protecția muncii
 • 11 aprilie – Responsabilul Centrului de Arși din Bruxelles, medicul militar Serge Jennes, a transmis o scrisoare deschisă personalului de intervenție și celui medical din București, în care adresează felicitări pentru „devotamentul, angajamentul și profesionalismul” de care au dat dovadă față de situația generată de tragedia de la Colectiv.
 • 12 aprilie – Raportul Corpului de control al premierului în cazul Colectiv a fost făcut „un pic cam repede, cu grabă mare și fără să intre în detalii de finețe”, a declarat, după o întâlnire la Palatul Victoria, regizorul Mihai Grecea, rănit în incendiu. „Sunt unul dintre cazurile care pe moment sunt bine, discuțiile sunt legate de numărul foarte mare de răniți care au o situație medicală grea. (…) Am încercat în discuția asta să stabilim o platformă de comunicare între asociația recent înființată a victimelor (Asociația Colectiv GTG 3010 — n.r.) și ministere și Guvern”, a spus Mihai Grecea, după ce a participat la Palatul Victoria la o întâlnire referitoare la situația victimelor din Colectiv
 • 13 aprilie – Reprezentanții Asociației Colectiv GTG 3010 spun că Guvernul le-a promis sprijin pentru desecretizarea dosarelor victimelor incendiului din clubul bucureștean, după ce anumite unități medicale au refuzat să le elibereze părinților acestora date cu privire la cauzele decesului, pe motiv că pacientul nu ar fi semnat înainte acordul în acest sens. „Vă puteți imagina durerea unei mame care nu poate afla ce s-a întâmplat cu copilul ei în ultimele clipe din viața lui?

Cristian Popescu-Piedone și-a depus candidatura, pentru un nou mandat de primar al sectorului 4. „Astăzi am făcut un pas care nu mi-a fost ușor: mi-am depus candidatura pentru Primăria Sectorului 4. Singurii care au fost prezenți alături de mine au fost copiii mei: Ana și Vlad, pentru că familia mi-a oferit sprijinul de care aveam nevoie și mi-a dat curajul de a merge mai departe”, a scris Piedone pe pagina sa de Facebook. Piedone a demisionat din funcția de primar al sectorului 4 după incendiul de la clubul Colectiv. El anunță că va candida independent

 • 14 aprilie – Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a declarat că dosarul Colectiv va fi trimis în instanță în aproximativ două săptămâni

Suma de 150.000 de euro strânsă din vânzările DVD-ului lui Andre Rieu – „Live în București” – a fost donată supraviețuitorilor și rudelor victimelor incendiului de la Colectiv, în cadrul unui eveniment ce a avut loc în Capitală și la care a participat și celebrul violonist. Rieu și-a exprimat speranța că, prin gestul său, va încuraja și alți oameni să doneze pentru victimele din Colectiv: „Pot doar să spun ‘Vă rog, ajutați acești oameni’ și atunci va fi creat un sistem care să prevină aceste evenimente neplăcute sau, dacă se vor întâmpla, îngrijirea să fie optimă”

Asociația Colectiv GTG 3010 precizează că fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, are partea sa de vină, din punct de vedere moral, pentru ceea ce s-a întâmplat în clubul Colectiv și anunță că până vineri (15 aprilie), la ora 17,00, pot fi depuse contestații la candidatura acestuia pentru un nou mandat de primar, oferind totodată și un formular în acest sens.

 • 16 aprilie – Cristian Popescu-Piedone le transmite celor care îi contestă candidatura la Primăria sectorului 4 că, într-o zi, adevărul va ieși la lumină, iar atunci aceștia ar putea să regrete modul în care s-au raportat la el. ”În ceea ce-i privește pe cei care mă contestă, este dreptul lor. Le spun doar că, într-o zi, adevărul va ieși la lumină și sper că vor avea conștiința necesară să regrete modul în care s-au raportat la mine”, a scris Piedone pe Facebook
 • 17 aprilie – Judecătoria sectorului 4 a respins contestațiile depuse de 10 supraviețuitori ai tragediei din clubul Colectiv împotriva candidaturii lui Cristian Popescu-Piedone la funcția de primar al sectorului.
 • 22 aprilie – Reprezentanții Asociației Colectiv GTG 3010 au lăsat, în fața sediului Direcției Naționale Anticorupție 64 de candele, pe fiecare dintre ele aflându-se o fotografie a celor care și-au pierdut viața în incendiul de pe 30 octombrie.

De asemenea, pe peretele clădirii, chiar sub sigla DNA au fost lipite două hârtii cu mesajele: „Niciun vinovat de la #Colectiv nu va scăpa nepedepsit” și „Nu vă grăbim, doar vă amintim: Dosar Piedone, Dosar ISU, Dosar Floreasca/Lascăr”.

 • 26 aprilie – Numărul infecțiilor nosocomiale înregistrate în România va crește în perioada următoare ca urmare a aplicării planului strategic de prevenire și combatere a acestora, lansat în această zi, întrucât până anul trecut infecțiile erau subdiagnosticate și nu erau raportate din rațiuni administrative, a precizat președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.

Procurorul general interimar Bogdan Licu a anunțat că l-a sesizat pe procurorul șef al Secției care instrumentează cazul Colectiv pentru constituirea unui dosar penal în cauză deoarece, a susținut el, ”s-a săvârșit infracțiunea de compromitere a intereselor Justiției”. „Din păcate (…) a apărut în media un draft al rechizitoriului, de fapt, sincer, nu este nici măcar un draft, este un document de lucru al procurorilor. Mie îmi pare foarte rău că a apărut acel document în presă, este ceva inacceptabil”, a spus Licu

 • 28 aprilie – Procurorii de la Parchetul General au trimis în judecată dosarul „Colectiv”, patronii clubului şi reprezentanţi ai firmei de la care proveneau artificiile folosite în Colectiv, urmând să fie judecaţi de magistraţii de la Judecătoria Sectorului 4. Un număr de 139 de persoane, 11 unități spitalicești și 5 instituții s-au constituit părți civile în dosarul Colectiv. La data de 29 aprilie s-a luat în discuţie primul termen al procesului, în care judecătorii au verificat măsurile preventive dispuse în dosar.

Alin Anastasescu, Paul Gancea, Costin Mincu, cei trei proprietari ai clubului Colectiv, dar şi Daniela Niţă, Cristian Niţă şi Viorel Zaharia, reprezentanţi ai firmei de la care erau artificiile din Colectiv sunt în prezent cercetaţi sub control judiciar, acuzaţiile fiind de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă

Loturile de substanțe dezinfectante ar fi trebuit să fie oprite de la folosire până la clarificarea conformității, susține Alianța Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical într-o scrisoare deschisă.

 • 29 aprilie – Departamentul de Psihologie al Universității din București și Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei au început un studiu psihologic legat de incendiul de la Colectiv, studiu al cărui scop este de a înțelege prin ce trec oamenii afectați de astfel de evenimente și cum pot fi ajutați mai bine. Studiul este coordonat de prof. dr. Cătălin Nedelcea și conf. dr. Diana Vasile
 • 30 aprilie – Rude ale celor decedaţi în urma incendiului de la Colectiv, supravieţuitori şi voluntari din grupul Împreună Rezistăm au mers, în Sâmbăta Mare, în faţa clubului, cu flori şi lumânări pentru a comemora şase luni de la tragedie

Patriarhia Română a anunţat printr-un comunicat de presă că va organiza un parastas la şase luni de la tragedia din Clubul Colectiv, în urma căreia şi-au pierdut viaţa 64 de persoane.

 • 5 mai – Fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone a fost trimis în judecată în dosarul Colectiv. Cristian Popescu-Piedone și cele trei subalterne alături de care a fost cercetat în dosarul Colectiv nu au cooperat cu organele de urmărire penală în vederea stabilirii adevărului, potrivit rechizitoriului.
 • 14 mai – Asociația Colectiv GTG 3010 i-a solicitat lui Klaus Iohannis desecretizarea informărilor Serviciului Român de Informații către Președintele României cu privire la vulnerabilitățile și disfuncționalitățile din sistemul public de sănătate. Membrii Asociației consideră că bacteriile din spitale au cauzat moartea a mii de oameni, ceea ce reprezintă o problemă de siguranță națională și că, prin urmare, se impune intervenția șefului statului.
 • 18 mai – Guvernul a modificat două acte normative referitoare la ajutoarele de urgenţă acordate familiilor persoanelor rănite în accidentul de la Clubul Colectiv, astfel încât să nu se solicite documente doveditoare pentru decontarea costului transportului sau cazării pentru însoţitorii răniţilor
 • 21 mai – Fotograful de concerte Miluţă Flueraş a prezentat în cadrul unei expoziţii, în premieră, deschisă la Photo România Festival de la Cluj-Napoca, 15 fotografii, alb negru şi color, din seara tragediei de la Clubul Colectiv, el însuşi fiind atunci rănit

Patru medici de la Spitalul Militar Central din Capitală, secţiile de recuperare, au mers în Belgia pentru un program de formare la Centrul de mari arşi al Spitalului Militar Reine Astrid, tehnicile învăţate de la specialiştii belgieni fiind acum aplicate în recuperarea răniţilor de la Colectiv

 • 26 mai – Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB) precizează că toate serviciile acordate celor 30 de răniți în incendiul de la clubul Colectiv, pentru perioada de urgență, au fost decontate. Precizările CASMB vin ca urmare a informațiilor apărute în mass-media cu privire la nedecontarea serviciilor medicale spitalicești acordate celor 30 de răniți de la Colectiv
 • 30 mai – Margareta Pâslaru a lansat albumul de autor „Cum să te las?”, în beneficiul supraviețuitorilor de la clubul „Colectiv”. CD-ul, care a fost lansat în fața clubului unde pe 30 octombrie 2015 și-au pierdut viața 64 de tineri, conține 16 cântece, iar prima melodie — „Cum să te las?”-, premieră discografică, este dedicată supraviețuitorilor evenimentului.
 • 8 iunie – Carmen Uscatu, preşedinte al Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, a fost amendată cu 3.500 de lei pentru organizarea unor acţiuni de comemorare a victimelor din clubul Colectiv, în contextul scandalului legat de infecţiile nosocomiale, activităţi ce au avut loc pe 6 şi 7 mai. Asociaţia a transmis şi un comunicat de presă în care anunţă că amenzile vor fi contestate în instanţă.
 • 24 iunie – Instanța de cameră preliminară, care discută legalitatea dosarului de abuz în serviciu în dosarul Colectiv, a stabilit un nou termen pentru data de 14 iulie.

Cristian Popescu-Piedone, fost primar al sectorului 4 al Capitalei, trimis în judecată de procurorii DNA în cazul Colectiv, a declarat că la acest termen s-au constituit părțile civile în dosar. „Momentan se constituie părțile civile. S-a dat un nou termen”, a spus Piedone la ieșirea de la tribunal

Casa de Asigurări de Sănătate București a finalizat, cu sprijinul CNAS și al Ministerului Sănătății, verificările în cazul celor 38 de victime ale incendiului de anul trecut din clubul Colectiv, ale căror tratamente fuseseră invalidate la decontarea către spitale.

Potrivit Ministerului Sănătății, din suma totală pe care spitalele o mai aveau de recuperat – 1.174.218,53 lei -, s-au deblocat spre decontare 1.167.343,33 lei.

 • 14 iulie – Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat că Spitalul de Arși din Capitală se află într-o situație gravă și că este inacceptabil ca după incendiul din Colectiv să nu se fi învățat nimic, adăugând că are în vedere relocarea acestui spital.

„Încep prin a vă spune cât de mult regret situația pacientului de la Spitalul de Arși. Spitalul de Arși se află într-o situație gravă – și nu de ieri, de azi. Situația de la Spitalul de Arși o cunoaștem cel târziu de la Colectiv, în noiembrie am fost acolo ca voluntar. În ultimele două luni, cele două luni în care am fost aici, am avut mai multe situații de criză la Spitalul de Arși”.

 • 18 iulie – Asociația Colectiv GTG 3010 face apel la înțelegere și declarații responsabile față de supraviețuitorii tragediei din Colectiv și solicită oamenilor să trateze cu respect și demnitate atât răniții, cât și rudele acestora. Membrii Asociației doresc să clarifice faptul că banii proveniți din donații vor fi întotdeauna folosiți în mod corespunzător.
 • 27 iulie – Marian Moise, unul dintre cei doi pirotehnişti care au montat artificiile în clubul Colectiv, a fost pus control judiciar de procurorii Parchetului General în dosarul incendiului din octombrie 2015.

Moise s-a aflat în club în momentul izbucnirii incendiului şi a suferit arsuri grave, fiind internat apoi într-un spital din Belgia, acesta fiind şi motivul pentru care el a fost audiat de procurori la nouă luni de la tragedia din Colectiv.

 • 30 iulie – Un grup restrâns de persoane a participat la o slujbă de pomenire pentru victimele incendiului din Clubul „Colectiv”, oficiată în fața fostului club de un sobor de preoți delegați de Arhiepiscopia Bucureștilor, la împlinirea a nouă luni de la tragicul eveniment din octombrie 2015
 • 3 august – În ședință, Guvernul a aprobat o hotărâre care reglementează asigurarea, la nivel național, a managementului tipurilor de risc. Aceasta înlocuiește Hotărârea Guvernului nr. 2288/2004 pentru aprobarea repartizării principalelor funcții de sprijin pe care le asigură ministerele, celelalte organe centrale și organizațiile neguvernamentale privind prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență.

Noile reglementări au avut în vedere și concluziile raportului Corpului de Control al Prim-ministrului realizat după incendiul din Clubul Colectiv, din 30 octombrie 2015, precum și concluziile analizelor realizate de Ministerul Afacerilor Interne.

 • 7 august – Procurorii de la Parchetul General au păstrat partea din dosar în care sunt vizate unităţile medicale şi tratamentul medical acordat răniţilor din clubul Colectiv, fiind solicitate mai multe documente de la spitale, au declarat surse judiciare. Anchetatorii au dispus „disjungerea cauzei în ceea ce priveşte alte infracţiuni pentru care nu s-a dispus în prezenta cauza trimiterea în judecată şi care au fost sesizate prin plângeri formulate în cursul urmăririi penale ori care vizează instituţii ale statului (Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ori alte instituţii ori autorităţi) precum şi în ceea ce priveşte tratamentul medical acordat persoanelor internate ce au suferit leziuni traumatice urmare a incendiului din Colectiv”.
 • 7 august – Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat că, în eventualitatea producerii unei tragedii de tipul celei din Colectiv, în spitalele românești ar putea fi îngrijiți doar câțiva pacienți aflați în stare gravă, restul urmând să fie tratați tot în străinătate.
 • 29 august – Marian Leușteanu, unul dintre supraviețuitorii tragediei de la Colectiv, a fost audiat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție și s-a constituit parte civilă în dosar.
 • 5 septembrie – Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică proiectul care prevede asigurarea acoperirii costurilor ridicate ale tratamentului urgențelor majore la nivel intra-spitalicesc în ceea ce privește pacienții cu arsuri.
 • 7 septembrie – La un an de la tragedia din 30 octombrie 2015, Asociația Colectiv GTG 3010 anunță organizarea unui festival de trei zile la Berăria H din Capitală, eveniment caritabil în beneficiul victimelor incendiului.

Desfășurat în perioada 28 – 30 octombrie, sub numele „#3010 Festival” și având motto-ul „Heroes never die. Keep their spirits alive”, evenimentul îi comemorează pe cei 64 de tineri care și-au pierdut viața în tragedia din clubul Colectiv și este dedicat, totodată, celor care s-au luptat timp de un an cu traume și cu răni grave

 • 9 septembrie – Direcția Națională Anticorupție (DNA) precizează că, până în prezent, în dosarul referitor la anchetarea pompierilor privind tragedia de la Clubul Colectiv, procedura de introducere ca părți civile s-a realizat pentru un număr total de peste 240 de persoane.
 • 10 septembrie – Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat că dacă ar avea loc un alt dezastru precum cel de la Colectiv, pacienții ar fi trimiși mult mai repede în străinătate. El a spus că România nu are suficiente locuri în spitale și nu are condiții în cazul unui nou accident de acest fel.
 • 23 septembrie – Doi dintre patronii Clubului Colectiv, Paul Gancea și George Mincu, au ajuns la sediul DNA pentru a fi reaudiați, ca martori, în dosarul pompierilor George Matei și Antonina Radu de la ISU București-Ilfov, acuzați că au făcut verificări în club fără a lua măsuri
 • 27 septembrie – Un singur pacient rănit în incendiul din Clubul Colectiv mai este internat în străinătate, iar zece merg în clinici din Belgia și Germania pentru recuperare sau tratament, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Valentin Popescu
 • 5 octombrie – Consiliul Local al Sectorului 4 va acorda o sponsorizare de 220.000 de lei Asociaţiei Colectiv GTG 3010 pentru construcţia unui monument în Piaţa Bucur, în memoria victimelor tragicului eveniment de la Clubul Colectiv, monument care urmează să fie dezvelit la finalul lunii.
 • 7 octombrie – Volumul de poezii al unui tânăr supraviețuitor al tragediei de la Colectiv a fost lansat în cadrul Festivalului Internațional de Carte Transilvania, care are loc zilele acestea la Cluj. Cartea a fost scoasă după ce directorul editurii, Vasile George Dâncu, a auzit povestea tânărului Silviu Ciocanelli și i-a citit poeziile. Toate încasările care vor fi realizate din vânzarea cărții, scosă într-un tiraj de 500 de volume, vor merge către autor

Judecătoria Sectorului 4 a dispus începerea dezbaterilor pe fond în dosarul Colectiv, în care cei trei patroni ai clubului – Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu – sunt acuzați de ucidere din culpă, vătămare corporală și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.

În dosar mai sunt judecați Daniela Niță, patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Niță (director) și Viorel Zaharia (pirotehnist), precum și persoanele juridice SC Colectiv Club SRL și SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL

 • 9 octombrie – Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat că nimeni nu poate garanta că drama din clubul „Colectiv” nu se poate repeta oriunde în țară. Întrebat dacă sistemul de prevenire a situațiilor de urgență s-a îmbunătățit după această tragedie, Raed Arafat a răspuns afirmativ, dar a adăugat că „o prevenire sută la sută” nu există nicăieri în lume.
 • 12 octombrie – Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat că până la sfârșitul anului va fi modificată norma legală referitoare la accesul rudelor la dosarele medicale ale pacienților decedați. El s-a referit la cazul familiei unui tânăr care a murit în urma tragediei din clubul Colectiv, căruia spitalul a refuzat să îi dea dosarul medical, pentru că pacientul nu a apucat să își dea consimțământul
 • 14 octombrie – Tribunalul București a respins toate cererile și excepțiile invocate de fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone. Judecătorii au dispus începerea judecării pe fond în dosarul „Colectiv”
 • 20 octombrie – Videoclipul piesei ”Heed the Call” al formaţiei Goodbye to Gravity a fost lansat, pe pagina de Facebook a trupei româneşti, fiind realizat în amintirea lui Alex Pascu (bas), Vlad Ţelea (chitară), Mihai Alexandru (chitară) şi Bogdan Enache (tobe) şi a celor care au murit în urma incendiului care a avut loc în clubul bucureştean Colectiv
 • 22 octombrie – Tânărul Pavel Popescu, care a adus medici norvegieni pentru a trata victime de la Colectiv, va candida la alegerile parlamentare din partea PNL Timiş pentru un mandat în Camera Deputaţilor. Tânărul, consultant în domeniul IT, se va afla pe poziţia a treia în lista de candidaţi, au decis liberalii în urma unei şedinţe la care a participat şi preşedintele partidului Alina Gorghiu

Actorii Valentin Branişte şi Alina Vasilica Neagu vor juca duminică, 30 octombrie 2016, de la ora 21:00, în Diesel Pub din Bacău, în memoria victimelor Colectiv. Spectacolul (text, regie Vali Bolat) este inspirat din drama Colectiv, este intitulat FOC şi prezintă povestea unui „conflict de generaţii”, inclusiv de credinţe, principii, mentalităţi

 • 23 octombrie – O expoziţie de icoane pe lemn, realizate de copii şi tineri în memoria celor 64 de persoane care şi-au pierdut viaţa în incendiul de la clubul Colectiv, s-a deschis la Biserica Sfântul Pantelimon – Foişorul de Foc, din Bucureşti. Icoanele au fost pictate de 22 de copii şi tineri iar vernisajul vine cu o săptămână de comemorarea unui an de la incendiul din clubul Colectiv din capitală. Atunci, în timpul unui concert, peste 150 de persoane au fost rănite şi 64 au murit
 • 25 octombrie – La un an de la tragedia care a omorât 64 de tineri şi a rănit alte c’teva sute, Digi24 a prezentat lupta suprevieţuitorilor indendiului din clubul Colectiv pentru o viaţă normală, în documentarul „Un an. Un minut şi o secundă”, o producţie „România furată”, care surprinde momente din viaţa actuală a unora dintre cei care se aflau în clubul Colectiv în noaptea de 30 octombrie 2015.

Monumentul ridicat în amintirea celor 64 de tineri care și-au pierdut viața în tragedia din 30 octombrie 2015 va fi inaugurat duminică (30 octombrie 2016), la ora 12:00, în piațeta din fața fostului club Colectiv, a informat Asociația Colectiv GTG 3010, printr-un comunicat de presă

 • 26 octombrie – Părinții a trei dintre tinerii decedați în urma incendiului din clubul Colectiv s-au arătat nemulțumiți miercuri de stadiul în care se află dosarele deschise în urma tragediei și consideră că nu sunt cercetate toate aspectele și persoanele responsabile pentru moartea tinerilor.

„Principala nemulțumire este că niciunul dintre cele trei dosare nu este încă pe rol, cea mai avansată fază este camera preliminară. Un al doilea lucru este faptul că, după atâtea anchete și după un an, considerăm că nu au fost puși sub acuzare toți responsabilii pentru ceea ce s-a întâmplat acolo”, a declarat, într-o conferință de presă susținută la sediul unei case de avocatură, Laurențiu Istrate, părintele unuia dintre tinerii decedați după incendiu.

AFP PHOTO / ANDREI PUNGOVSCHI

Răniții din accidentul de la Clubul Colectiv vor beneficia în continuare de susținerea statului pentru tratamentele în străinătate până la sfârșitul anului 2018, conform unei ordonanțe de urgență adoptată astăzi de Executiv. Decizia a fost luată deoarece tratamentul marilor arși durează câțiva ani.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a afirmat că nicio țară din Europa nu ar fi fost pregătită să facă față unui număr atât de mare de pacienți arși grav cum a fost în cazul Colectiv, adăugând că în prezent capacitățile sistemului sanitar românesc de a trata astfel de bolnavi s-au îmbunătățit.

 • 27 octombrie – Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a afirmat că personalul medical din România cunoștea situația infecțiilor nosocomiale din spitale și că măsurile luate în acest sens cu privire la investiții, reguli pe care trebuie să le respecte pacienții și mecanisme de control ale autorităților se datorează într-o bună măsură a ceea ce s-a întâmplat la Colectiv.
 • 28 octombrie – La aproape un an de la tragedia din Colectiv, unii dintre răniţii şi rudele celor decedaţi în incendiul din clubul bucureştean s-au întâlnit cu premierul Dacian Cioloş. Preşedintele Asociaţiei Colectiv, Eugen Iancu, declara că s-au înregistrat progrese, dar mici. El speră că modificările legislative, schimbările de mentalitate şi construcţia de spitale să aibă loc cât mai repede. La întâlnirea de la sediul Guvernului au mai participat ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu şi ministrul de interne, Dragoş Tudorache

Procurorii militari au dispus trimiterea în judecată a foştilor inspectori de la ISU Bucureşti, Antonina Radu şi George Petrică Matei în dosarul Colectiv. DNA îi acuză de abuz în serviciu pentru că ar fi făcut verificări în club fără a lua măsuri

În dosarul disjuns din „Colectiv” au fost dispuse 82 de expertize medico-legale, fiind ridicate sute de noi înscrisuri cu caracter medical de la unități sanitare din România și străinătate, informează Parchetul General, într-un comunicat. Parchetul General a făcut precizări în legătură cu stadiul cercetărilor în dosarul disjuns din dosarul denumit generic „Colectiv” (în care au fost trimiși în judecată patronii clubului).

Peste 1,51 milioane euro au fost distribuiți până acum victimelor de la Colectiv, în cadrul campaniei „Nouă ne pasă. Împreună dăruim speranță!”, derulată de Crucea Roșie Română și Pro TV, informează un comunicat. Din această sumă, 1.510.568 euro au fost utilizați pentru ajutorarea victimelor – spitalizări, medicamente, tratamente, aparatură, consumabile.

 • 28 – 30 octombrie – Peste o mie de persoane de toate vârstele au participat, timp de trei zile, la o serie de concerte caritabile în memoria victimelor de la Colectiv susținute de consacrați artiști și mari trupe ale rockului românesc, care au urcat pe scena Berăriei H în cadrul #3010 Festival, eveniment organizat de Asociația Colectiv GTG 3010.
 • 30 octombrie – Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut o declarație de presă după momentul depunerii unei coroane de flori în memoria victimelor tragicului eveniment petrecut anul trecut la Clubul ‘Colectiv’:

„Avem datoria să nu lăsăm să se uite această tragedie, avem datoria să o comemorăm, să nu îi uităm niciodată pe cei care, nevinovați, au murit aici, la Colectiv. Dar, în același timp, avem și datoria să facem tot ce putem pentru cei care au fost aici și au supraviețuit. Sunt răniți, sunt 128 de oameni care au nevoie nu doar de compasiune, au nevoie de tratament, au nevoie de consiliere, au nevoie de empatie și suntem datori să ne ocupăm de aceste lucruri. România s-a schimbat. Dacă acum, după un an de zile, tragem linie, vedem că unele lucruri s-au schimbat în bine.”

Mesajul Custodelui Coroanei române la împlinirea unui an de la tragedia de la Clubul Colectiv: „În urmă cu un an, întreaga societate era îndurerată de tragedia provocată de incendiul de la Clubul Colectiv, din Capitală. Compasiunea și gândurile Familiei Regale s-au îndreptat atunci către familiile îndoliate și către cei care luptau, cu mult curaj, să trăiască. A trecut un an de la acest moment tragic, dar comuniunea sufletească și cea de conștiință trebuie să rămână neatinse. Să ne aducem aminte astăzi de victimele incendiului și să le păstrăm vie memoria!” – Principesa Moștenitoare, Custodele Coroanei române

Un monument dedicat memoriei celor 64 de victime ale incendiului de la Clubul Colectiv a fost dezvelit la locul unde în urmă cu un an s-a produs tragicul eveniment

La un an de la tragedia din Clubul Colectiv, când este comemorată memoria victimelor, Ambasada SUA „îi încurajează pe români în lupta lor împotriva corupției și în efortul de a construi o Românie sigură, democratică și prosperă”, afirmă ambasadorul american la București, Hans Klemm, într-un mesaj postat pe contul de Facebook al misiunii diplomatice

Ambasadorul Franței la București, Francois Saint-Paul, a transmis un mesaj la împlinirea unui an de la tragedia de la Colectiv în care își exprimă compasiunea față de familiile victimelor și, totodată, afirmă că țara sa va continua să primească personalul medical român pentru formare profesională.

Participanții la Marșul Tăcerii au sosit după-amiază în fața Clubului Colectiv, ei aducând un omagiu victimelor incendiului care a avut loc în urmă cu un an.

Ei au afișat un banner pe care scrie „A trecut un an, nimic nu s-a schimbat, ne e dor de tine Teo… și de al tău aparat” și au eliberat 64 de baloane pe care scria „Ne pasă” și care aveau desenate aripi.

„Timpul trece. Ne așteptam să fie mai bine, dar nu este. Am fost la psihologi, dar mai e nevoie și pentru ei și pentru noi, părinții. Dumnezeu să-i ierte pe toți cei care au murit”, a afirmat Felicia Plângu, mama lui Alexandru Plângu, victimă a tragediei din Colectiv.

Președintele Asociației Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, a declarat că în momentul în care se comemorează un an de la tragedia din Clubul Colectiv, solidaritatea ar fi fost cel mai important mesaj, inclusiv din partea clasei politice, care ar fi trebuit să fie prezentă la evenimentele organizate cu această ocazie.

La rândul său, Laurențiu Istrate, tatăl lui Claudiu Bogdan, decedat în urma incendiului, după 13 zile de suferință în spital, a declarat că însuși numele locului în care a avut loc tragedia, „colectiv”, ar fi trebuit să transmită un mesaj.

Premierul Dacian Cioloș susține că este datoria fiecărei persoane să învețe din tragedia din clubul Colectiv și să nu uite unde duc „minciuna, aroganța, corupția”. „Dumnezeu să-i odihnească pe cei care au plecat atunci. Apropiaților lor rămași aici, celor răniți, le doresc tărie și însănătoșire grabnică, le doresc să-și regăsească încrederea în viață și în ceea ce putem face împreună”, a scris Cioloș pe Facebook.

 • 31 octombrie – Copiii care au ars în urma incendiului de la clubul Colectiv au murit nu numai din cauza corupției, ci a incompetenței, a afirmat vicepremierul Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
 • 1 noiembrie – Antonina Radu şi George Matei, ofiţerii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov, care ar fi trebuit să sancţioneze neregulile de la clubul Colectiv, nu au înţeles importanţa prevenirii unor situaţii de urgenţă. Asta potrivit rechizitoriului prin care cei doi au fost trimişi în judecată de procurorii DNA.
 • 3 noiembrie – Cei trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu – s-au prezentat la sediul Parchetului General, surse judiciare precizând că au luat la cunoștință despre viitoarea expertiză medico-legală privind victimele incendiului. Tot în această zi s-a prezentat la Parchetul General și patroana firmei care a montat artificiile în clubul respectiv, Daniela Niță
 • 7 noiembrie – Evenimentul caritabil #3010 Festival, organizat în beneficiul victimelor din clubul Colectiv, a adus donații în valoare de 56.530 de lei, obținuți prin vânzarea biletelor, suma urmând să fie fi utilizată pentru decontarea tratamentelor medicale necesare răniților, a informat Asociația Colectiv GTG 3010.
 • 9 noiembrie – Părinţii a doi dintre tinerii care au murit în urma incendiului din Colectiv au depus, la Parchetul General, o plângere penală împotriva celor care au gestionat situaţia după incidentul de la clubul bucureştean. Principalii vizaţi de plângerea penală sunt: fostul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, şi fostul premier Victor Ponta.

Cei doi părinţi, Eugen Iancu şi Jean Chelba, ai căror copii au supravieţuit iniţial incendiului, dar au decedat după mai multe zile, infectaţi cu bacterii intraspitaliceşti, sunt susţinuţi de alte 50 de rude ale victimelor, care au semnat un document prin care solicită Parchetului de pe lângă ÎCCJ să continue şi să extindă cerecetările.

 • 17 noiembrie – În documentul „Guvernul Cioloș – Un an de mandat”, se arată, printre altele, măsurile luate după tragedia din clubul Colectiv.

„Am prelungit perioada în care se pot deconta tratamentele de care beneficiază răniții din accidentul de la Colectiv cu încă 2 ani. Totodată, am instituit posibilitatea acordării în avans a sumelor necesare efectuării tratamentului și este îmbunătățită metodologia de decontare, prin eliminarea unor documente”, subliniază Executivul.

 • 7 decembrie – Mai mulţi supravieţuitori din Colectiv fac un apel la români să iasă la vot la alegerile parlamentare de duminică, 11 decembrie. Într-un video emoţionant postat pe Facebook ei vorbesc despre ce li s-a întâmplat şi despre faptul că schimbarea atât de mult dorită de oamenii care au ieşit în stradă în noiembrie 2015 nu s-a întâmplat

2017

 • 7 februarie – Un procuror de la Parchetul General a cerut la Judecătoria Sectorului 4 ca dosarul în care sunt judecați patronii clubului Colectiv să fie trimis la Tribunalul București în vederea conexării cu cel în care este acuzat fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone.

La primul termen al procesului Colectiv, în care sunt judecați cei trei patroni ai clubului – Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, procurorul de ședință a solicitat ca acest dosar să fie reunit cu cel al lui Piedone, dar și cu cel în care sunt judecați la Tribunalul Militar pompierii Antonina Radu și George Matei.

Judecătorul a amânat discutarea cererii Parchetului pentru termenul următor al procesului din 21 martie, însă va trimite Tribunalului București o adresă pentru a se comunica în ce stadiu se află dosarul lui Piedone.

Dezbaterile pe fond încep după ce Judecătoria Sectorului 4 (octombrie 2016) și Tribunalul București (decembrie 2016) au respins toate cererile și excepțiile depuse de inculpați și părțile civile

 • 10 februarie – Tribunalul Militar Bucureşti a decis începerea procesului în cazul pompierilor din dosarul Colectiv, căpitanii Antonina Radu şi George Petrică Matei, trimişi în judecată pentru abuz în serviciu, întrucât au permis funcţionarea clubului, deşi ştiau că nu are aviz sau autorizaţie de securitate la incendiu
 • 12 februarie – Tedy Ursuleanu, supravieţuitoare a incendiului din Colectiv, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj video în care spune că îşi va serba ziua de naştere (12 februarie), la protestul din Piaţa Victoriei. „Vrem să sărbătorim democraţia, vrem să luptăm împotriva corupţiei, care la momentul actual a cam acaparat toate instituţiile de la noi. Trebuie să rezistăm în continuare, fie că e frig, fie că va ninge, noi vom fi acolo şi vă aşteptăm cu mare drag”, este mesajul lui Tedy Ursuleanu
 • 21 martie – Mai mulți avocați care reprezintă victimele incendiului de la Colectiv au solicitat, la Judecătoria Sectorului 4, la termenul procesului în care sunt judecați cei trei patroni ai clubului – Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu – introducerea ca părți responsabile civilmente a Ministerului Sănătății și statului român, reprezentat de Ministerul Finanțelor, pentru a putea fi acoperite daunele pe care instanța le va stabili la finalul procesului. În această cauză s-au constituit părţi civile 248 de persoane, care au formulat pretenţii civile ce se ridică la 212.474.000 euro şi 51.240.315,8 lei
 • 30 martie – Curtea de Apel Bucureşti a dispus începerea judecăţii pe fond în dosarul Colectiv, după ce a respins, definitiv, toate cererile şi excepţiile invocate de fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone şi de alte două inculpate.
 • 15 mai – Tribunalul București a decis că dosarul în care sunt judecați patronii de la Clubul Colectiv să fie reunit cu cel în care este inculpat fostul primar Cristian Popescu-Piedone. Procurorii de la Parchetul General au fost cei care au cerut primii reunirea celor două dosare, deoarece în dosarul în care erau judecați patronii de la Colectiv, aflat inițial pe rolul Judecătoriei Sectorului 4, nu exista nicio instituție parte responsabilă civilmente, iar bunurile inculpaților nu acoperă despăgubirile cerute de victimele incendiului, în timp ce în dosarul lui Piedone, aflat la Tribunalul București, parte responsabilă civilmente este Primăria Sectorului 4.
 • 12 iunie – Fotografiile victimelor incendiului de la Clubul Colectiv, în urma căruia 64 de persoane și-au pierdut viața, au dispărut din locul special dedicat memoriei celor decedați, anunță Asociația Colectiv GTG 3010.
 • 23 iunie – Magistraţii Tribunalului Bucureşti au stabilit, pentru data de 3 iulie un nou termen în dosarul incendiului de la clubul Colectiv, care a fost reunit cu cel al fostului primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone. Tribunalul Bucureşti încă nu a început judecata pe fond.
 • 3 iulie – Termenul programat pentru azi la Tribunalul Bucureşti în dosarul incendiului de la clubul Colectiv a fost amânat. Cauza va fi luata în discuție în 11 septembrie
 • 5 iulie – Soții Marcela și Dorin Bucă, cuplul care și-a pierdut fiul, pe Andrei, în incendiul din clubul Colectiv, au avut parte de momente emoționante, triste, dar și fericite deopotrivă. Şi-au botezat fiica în aceeași biserică în care i-a fost făcută ceremonia de înmormântare fiului lor.

Marcela și dorin Bucă și-au numit fetița Andreea, în memoria fratelui său care s-a stins în tragedia din clubul Colectiv în 2015. Fetița s-a născut cu doar câteva zile înainte de Paște și a venit pe lume ca o adevărată minune pentru cuplul îndurerat după pierderea unicului lor fiu.

După ce Andrei a murit la doar 29 de ani, soții Bucă s-au simțit zdrobiți de tristețe, viața lor părea golită de conținut, dar au decis să nu renunțe la luptă împotriva durerii sufletești, iar rugăciunile le-au fost ascultate. Marcela Bucă a adus pe lume la vârsta de 52 de ani, o fetiță perfect sănătoasă, care le-a dat un motiv de a o lua de la capăt și a-și reconstrui viața

 • 29 iulie – Răzvan Soroceanu, încă un supraviețuitor al incendiului din clubul bucureștean Colectiv, care a avut loc pe 30 octombrie 2015, a murit, a confirmat Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv.

„Din păcate, a apărut și cea de-a 65-a victimă în urma incendiului din Colectiv. Este vorba de un băiat, ale cărui traume au continuat, așa cum continuă în cazul tuturor victimelor din Colectiv – toți cei care au fost în foc, dar și părinții lor – pentru care, din păcate, nu prea mai face nimeni nimic”, a spus Eugen Iancu.

Potrivit președintelui Asociației Colectiv, prietena tânărului Răzvan a murit în noaptea incendiului din Colectiv.

 • 30 iulie – Noapte albă la #Colectiv. Acuzațiile continuă la 1 an și 9 luni de la tragedie: Fostul ministru al sănătăţii, Bănicioiu are pe conștiință cel puțin 20 de morți. Câteva zeci de prieteni și rude ale victimelor incendiului de la Clubul Colectiv au venit seara la locul unde a avut loc tragedia să aprindă lumânări și să depună flori în memoria celor care au murit. Evenimentul „Noapte albă la #Colectiv” a fost dedicat celor care și-au pierdut viața în tragicul accident petrecut în urmă cu un an și nouă luni
 • 11 septembrie – Nou termen în procesul „Colectiv”. DNA a depus la dosar o adresă, motivată pe dispoziții constituționale și ale Codului Civil pentru ca statul să fie citat în calitate de garant, cerere aprobată de instanţă. Judecătorii au luat o decizie neașteptată în acest caz și anume să citeze Ministerul Finanțelor la termenul următor din 25 septembrie
 • 25 septembrie – Instanța a fixat un nou termen în dosarul Colectiv, pentru ziua de 23 octombrie
 • 4 octombrie – A doua ediție a #3010 Festival va avea loc pe 30 octombrie, fondurile și donațiile obținute în urma evenimentului urmând să fie folosite în beneficiul victimelor din Colectiv și pentru organizarea evenimentului de anul viitor, a informat Asociația Colectiv GTG 3010, prin intermediul unui comunicat
 • 14 octombrie – Adrian Tăbăcaru și trupa Altar au lansat două melodii speciale, dedicate victimelor incendiului din Colectiv, cu ocazia comemorării a 2 ani de la producerea acestei tragedii, care a îndoliat o țară întreagă.

Piesa lui Adrian Tăbăcaru se numește ”Stealth call”, iar versurile sunt scrise și recitate de Paul ”Slayer” Grigoriu – fiul cunoscutului om de radio Paul Grigoriu.

Paul Grigoriu este jurnalist, scriitor și pasionat de muzica rock, fiind la rândul său un supraviețuitor al tragediei din clubul Colectiv.

 • 23 octombrie – Tribunalul Bucureşti amână cu încă o lună una dintre cele mai aşteptate decizii în procesul Colectiv. În 20 noiembrie, judecătorii sunt aşteptaţi să anunţe dacă statul va fi sau nu parte în proces, după ce avocaţii victimelor au cerut ca despăgubirile să fie garantate de Ministerul Finanţelor, ca reprezentant al statului. Despăgubirile cerute de rudele celor 64 de tineri care şi-au găsit sfârşitul în incendiul de la Colectiv, dar şi de cei care s-au ales cu sechele pentru tot restul vieţii, se ridică la peste două sute de milioane de euro. În proces sunt judecaţi patronii clubului Colectiv şi acţionarii firmei care a montat instalaţia pirotehnică pentru concert, dar şi fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone
 • 24 octombrie – Presa tabloidă din Marea Britanie a scris că suspecți sau infractori români – spărgători, tâlhari sau chiar unii bănuiți de fapte mai grave – au primit permisiunea de a călători aici pe perioada cauțiunii. Este vorba despre ziarele tabloide The Sun și Daily Mail, care au dat și câteva exemple de ”infractori și suspecți” români care s-ar plimba bine mersi prin Marea Britanie, pentru că instanțele din România permit asta. Britanicii au afirmat că unul dintre acești suspecți ar fi Alin Anastasescu, unul dintre patronii clubului Colectiv, care ar fi ”fugit” în UK, fiind ”dispărut” din România. În realitate, el s-a prezentat luni, 23 octombrie, la Tribunalul București, unde a avut loc un nou termen în procesul Colectiv

La aproape doi ani de la tragedie, începe judecata în cazul pompierilor din dosarul Colectiv. Curtea Militară de Apel a decis să înceapă judecata în dosarul în care sunt cercetaţi Antonia Radu şi George Petrică Matei, angajaţi ai ISU, hotărârea fiind definitivă. 248 părţi civile cer daune de 212.474.000 euro şi 51.240.315 lei. Antonia Radu şi George Petrică Matei vor fi judecaţi de Tribunalul Militar Bucureşti pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi uzurpare a funcţiei, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, ei fiind trimişi în judecată pe 28 octombrie 2016

 • 25 octombrie – Digi24 arată că a intrat în posesia raportului întocmit de Ministerul Sănătăţii, privind modul în care au acţionat spitalele în urma incendiului de la Colectiv. Un raport care a fost finalizat la începutul acestui an, dar care nu a fost făcut public şi a rămas în sertarele Ministerului Sănătăţii.

Concluziile sunt extrem de grave: autorităţile române au refuzat transferul în străinătate pentru victime, iar acest lucru a fost posibil doar la presiunea publicului. În plus, infecţiile nosocomiale ale pacienţilor nu apar în fişele medicale, ele nu au fost raportate în spitalele din România, ci au fost descoperite de medicii din străinătate. Şi acestea sunt doar două nereguli.

În replică, Ministerul Sănătății arată, într-un comunicat de presă, că în instituție „nu există niciun Raport elaborat la începutul anului 2017, care să conțină informații privind intervenția autorităților sanitare în cazul Colectiv”.

 • 27 octombrie – O supravieţuitoare a incendiului din Clubul Colectiv, Alexandra Furnea, povesteşte pe contul său de Facebook, prin ce chinuri a fost nevoită să treacă pentru a se recupera. Spune că i-a luat doi ani pentru a scrie textul şi că cele scrise acolo reprezintă doar o parte din calvarul său zilnic, dar că a făcut-o pentru că îşi doreşte un altfel de sistem medical în România.

Iată un fragment din mesajul ei: „M-am trezit din anestezie cu zgârieturi pe faţă, pe antebraţul stâng şi pe ambele mâini. Evită întrebarea şi îmi spune că va trebui să îmi deschidă articulaţia degetului ca să vadă dacă e infectată. O întreb dacă îmi va face anestezie. Răspunsul este nu şi mă roagă să am încredere în ea în timp ce scoate o lamă de bisturiu şi, până să mă dumiresc ce se întâmplă, îmi taie coaja de pe articulaţia gheboşată de inflamaţie a degetului şi desface carnea tot mai adânc, până rămâne în urmă o rană urâtă, căscată ca un şanţ. Aud cum pârâie pielea în mâna ei dură şi văd negru în faţa ochilor. Strigătul de durere îmi amorţeşte în piept. Picioarele îmi sunt cârpe şi îmi cad din ochi două lacrimi simetrice, fără niciun suspin. Găletuşa de sub mine se umple încet de sânge şi aud glasul celuilalt chirurg: „nu cred că era nevoie să îi deschizi articulaţia”

Sute de bucureșteni au ieșit, seara, în stradă, pentru a comemora victimele tragediei de la Colectiv. Oamenii s-au organizat în ceea ce ei au numit sugestiv ”Marşul Chitarelor”.

Marșul a început în fața magazinului Unirii, unde s-au adunat 300 de persoane. Ei au plecat spre Piața Bucur, unde s-a organizat și o mișcare flashmob. Bucureștenii au venit cu instrumente muzicale pentru a cânta în momentul organizat în Piața Bucur, piese precum”Back to life” (Goodbye to Gravity), ”Exerciţiu” (Valeriu Sterian) şi ”Vinovaţii fără vină” (Pasărea Colibri)

 • 27 octombrie – Sute de bucureșteni au ieșit, seara, în stradă, pentru a comemora victimele tragediei de la Colectiv. Oamenii s-au organizat în ceea ce ei au numit sugestiv ”Marşul Chitarelor”.

Marșul a început în fața magazinului Unirii, unde s-au adunat 300 de persoane. Ei au plecat spre Piața Bucur, unde s-a organizat și o mișcare flashmob. Bucureștenii au venit cu instrumente muzicale pentru a cânta în momentul organizat în Piața Bucur, piese precum”Back to life” (Goodbye to Gravity), ”Exerciţiu” (Valeriu Sterian) şi ”Vinovaţii fără vină” (Pasărea Colibri)

 • 30 octombrie – Radio România Cultural a difuzat în premieră, de la ora 18.30, spectacolul eseu de teatru radiofonic „64”, realizat de Ilinca Stihi, la doi ani de la tragedia din clubul Colectiv din Bucureşti
 • 30 octombrie – Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat că în cazul unei tragedii precum cea care a avut loc în urmă cu doi ani în clubul „Colectiv” nicio ţară nu se poate descurca singură şi trebuie să apeleze la ajutorul altor state pentru a duce pacienţii. „Dacă ai o tragedie similară cu cea de la Colectiv, eu vă garantez că nicio ţară nu poate să se descurce singură şi trebuie în continuare să apelezi la restul ţărilor. (…) Problema infecţiilor nosocomiale este o problemă care nu este rezervată României. Fiecare ţară are, din păcate, monştrii ei ca infecţii nosocomiale. (…) Infecţia se întâmplă din primele minute la bolnav”, a afirmat Arafat
 • 30 octombrie – Victimele incendiului din clubul Colectiv din urmă cu doi ani au fost comemorate, seara, în mai multe orașe din țară.
 • 20 noiembrie – Mai multe persoane, aparţinători şi victime ale incendiului din clubul Colectiv, au fost introduse în cauză ca părţi civile, acestea nefigurând în rechizitoriul trimis judecătorilor de procurori. Termenul a fost amânat pentru 4 decembrie din lipsă de procedură.

Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au respins reunirea cauzei cu dosarul în care sunt judecaţi doi angajaţi ai ISU, dispunând introducerea de noi părţi civile în cauza. Este vorba despre victime sau aparţinători care nu au făcut acest pas procedural în timpul cercetării penale.

Procurorii DNA au cerut ca ministerul Finanţelor să fie introdus oficial ca parte în procesul de la tribunal, iar o decizie, ar putea fi luată, în două săptămâni. În dosarul tragediei de la Colectiv sunt peste 350 de părţi civile, care pretind daune morale şi materiale estimate la 280 de milioane de euro.

 • 4 decembrie – Tribunalul București a amânat din nou, judecarea dosarului Colectiv, în care sunt inculpați fostul primar Cristian Popescu-Piedone și patronii clubului. Până acum, procesul a fost amânat de mai multe ori deoarece nu au fost îndeplinite diverse acte de procedură

Procesul a fost amânat pentru 15 ianuarie 2018, pentru neîndeplinirea procedurii de citare cu părți civile, același motiv fiind invocat de altfel și la termenele anterioare

 • 6 decembrie – Tribunalul Militar Bucureşti a decis ca dosarul în care sunt judecaţi pompierii Antonina Radu şi George Petrică Matei să fie trimis la Tribunalul Bucureşti, pentru a fi reunit cu dosarul Colectiv în care sunt inculpaţi patronii clubului şi fostul primar Cristian Popescu-Piedone.

2018

 • 15 ianuarie – La termenul din dosarul Colectiv, judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis reunirea cauzei aflate pe rolul acestei instanţe cu cea a dosarului de la Tribunalul Militar, în care sunt cercetaţi doi angajaţi ai ISU, Antonina Radu şi George Petrică Matei, pentru abuz în serviciu. Instanţa a decis să accepte această cerere, exprimată de majoritatea avocaţilor părţilor din dosar. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată atunci când cauza va rămâne în pronunţare pe fond. Următorul termen va avea loc pe 12 februarie.

În dosarul de la Tribunalul Bucureşti sunt judecaţi patronii clubului, reprezentanţii firmei care a distribuit artificiile, fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, şi alţi angajaţi ai instituţiei.

Angajaţii ISU George Matei şi Antonina Radu au fost trimişi în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, pe 4 decembrie 2015

 • 12 februarie – Tribunalul Bucureşti a amânat din nou judecarea dosarului Colectiv, în care sunt inculpaţi fostul primar Cristian Popescu-Piedone, patronii clubului şi pompierii Antonina Radu şi George Petrică Matei. Judecarea dosarului a fost amânată pentru 26 martie pentru neîndeplinirea procedurii de citare cu două părţi civile care se află în Spania
 • 26 martie – O nouă amânare a fost dispusă de Tribunalul Bucureşti, în dosarul Colectiv, pe motivul lipsei procedurii. Părinţii unei tinere rănite spun că îi vor scrie procurorului general al României, pentru a îi cere ajutorul în urgentarea cauzei, urmând să apeleze şi la CEDO. “Trebuie să se facă dreptate şi noi nu ne vom lăsa în acest proces. Vom lupta pe toate părţile. Mergem şi la CEDO şi oriunde”, a declarat Maria Apostol, mama uneia dintre supravieţuitoarele tragediei din club Colectiv.

Tribunalul Bucureşti a dispus amânarea pentru un nou termen, 7 mai, ora 12.00, în dosarul Colectiv, în care sunt inculpaţi fostul primar Cristian Popescu-Piedone, patronii clubului şi pompierii Antonina Radu şi George Petrică Matei. Motivul a fost lipsa procedurii, mai exact faptul că una dintre cele două citaţii trimise către două părţi civile implicate în proces care se află în Spania, nu a fost confirmată primirea ei. Şi de data aceasta procurorii au solicitat ca Statul Român să fie parte în proces, ca garant pentru plata despăgubirilor

 • 5 aprilie – Judecătoria Sectorului 4 a decis să reunească dosarul incendiului de la clubul Colectiv cu cel al fostului primar Cristian Popescu Piedone.
 • 21 aprilie – Părinţii celor care au pierit în clubul Colectiv au făcut primul pas în educarea eleviilor în caz de dezastre. Au lansat o carte din care cei mici pot învăţa, prin joacă, ce au de făcut dacă sunt puşi într-o astfel de situaţie. Primele 5.000 de cărţi au fost tipărite, dar Asociaţia Colectiv speră să obţină sponsorizări şi sprijin de la autorităţi, astfel încât lecţia de supravieţuire să ajungă la un milion de copii din toată ţara.
 • 7 mai – Tribunalul București a judecat un nou termen în dosarul Colectiv. Procuroarea DNA își susține cererea de introducere în cauză a statului român, „ca garant pentru rezolvarea laturii civile” a cauzei Colectiv fiindcă sunt sute de părți civile în proces, care solicită acordarea de daune materiale și morale în valoare totală de zeci de milioane de euro. După ce a ascultat opiniile tuturor avocaților prezenți în sală, judecătorul Valeriu Terceanu a anunțat că respinge cererea înaintată de procuroarea DNA, „cu motivarea ce se va regăsi în încheierea de ședință”
 • 2 iunie – Romanul „Perechea dragoste, perechea moarte”, scris de Flaviu George Predescu şi inspirat de tragedia care s-a petrecut la clubul Colectiv în 30 octombrie 2015, a fost lansat în cadrul celei de-a XIII-a ediţii a Salonului de Carte Bookfest, la standul editurii Rao.

Dedicată celor care au murit sau au fost răniţi fizic şi sufleteşte la Colectiv, cartea reprezintă prin intermediul ficţiunii dramatica poveste de dragoste a doi tineri care ajung să fie despărţiţi prin moarte.

 • 18 iunie – Procurorii Parchetului General efectuează audieri în dosarul Colectiv, după ce părinţi şi victime au depus mai multe plângeri penale, în legătură cu modul în care autorităţile au intervenit după incendiu.

Printre cei prezenţi la Parchetul General se află şi Eugen Iancu, fondatorul Asociaţiei Colectiv GTG 3010 şi tatăl unui tânăr care s-a stins din viaţă în spital, la trei săptămâni de la incendiu.

„Sunt chemate patru persoane la audieri, trei părinţi şi o victimă. (…) Noi am depus plângeri penale de doi ani de zile. Am reclamat ce s-a întâmplat după incendiu, tot ce înseamnă sistemul sanitar. Aceste plângeri vizează modul în care s-a intervenit după incendiu. De doi ani noi semnalăm faptul că au murit 27 de persoane în acea noapte, în incendiu, după care 37 au murit ulterior, din cauza intervenţiilor şi tratamentelor în spitale, din cauza celor care au decis că nu pot să plece copiii noştri la spitale specializate. Trebuie să vedem cine a luat decizia asta, trebuie să vedem de ce în România se declară că nu sunt bacterii, pe ce baze cei de la DSP au făcut controale în urma cărora a reieşit că bacteriile în spitalele româneşti sunt între 0 şi 1%, în condiţiile în care, în Germania, se recunoaşte un procent de 5 – 6%. Aici e vorba de corupţie, de un sistem care trebuie schimbat. (…) Plângerile sunt făcute de doi ani şi procurorii au dormit. Sunt primele audieri în doi ani”, a declarat Eugen Iancu.

 • 14 iulie – 153 de secunde a durat iadul din clubul ”Colectiv”. 65 de morți. 186 de răniți. Un infinit de tristețe. Una din cele mai mari tragedii petrecute în România în octombrie 2015, ale cărei ecouri încă ne urmăresc.

Un grup de artiști a decis să reamintească. Printr-un spectacol. Proiectul vorbește despre incendiul din Colectiv, iar la el muncește o echipă amplă, formată din regizori, muzicieni, supraviețuitori ai incendiului, poeți, psihologi și jurnaliști. Vor să facă în așa fel încât premiera să aibă loc în luna octombrie.

153 cartografiază atitudini, mentalități și construcții identitare ale generației celor aflați în jurul vârstei de 30 de ani, prin prisma unuia dintre cele mai marcante evenimente recente, pentru mentalul social: incendiul din clubul Colectiv.

 • 24 iulie – Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat cererea de eliberare din funcţie prin pensionare a judecătorului Valeriu Mihai Terceanu de la Tribunalul Bucureşti.

În această situaţie, toate actele efectuate de judecător în cazul Colectiv pot fi anulate, aşa cum spune legea, astfel că procesul, aflat de peste doi ani pe rolul Tribunalului Bucureşti, ar putea fi reluat de la zero

 • La finalul lunii august – președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de eliberare din funcție a lui Valeriu Mihail Terceanu, care s-a pensionat începând cu data de 3 septembrie
 • 10 septembrie – Magistrații Tribunalului București au decis să acorde un nou termen de judecată în dosarul Colectiv pentru data de 22 octombrie, doarece în această cauză nu a fost repartizat încă un nou judecător după pensionarea lui Valeriu Mihail Terceanu
 • 22 octombrie – Procesul „Colectiv” nu se reia de la zero, ci continuă, cu un nou judecător. Proaspăt intrat în dosar, magistratul a respins solicitarea inculpaţilor de a fi reaudiaţi, însă a admis-o pe cea a martorilor. A fost stabilit și un termen de administrare a probelor. Este vorba de 9 noiembrie și în mod normal tot de atunci ne putem aștepta să înceapă și audierea martorilor.

În judecată au fost trimiși cei 3 patroni ai clubului Colectiv, foști inspectori ai pompierilor dar și fostul primar al sectorului 4

De atunci, la trei ani de la această tragedie, am consemnat cinci miniştri ai sănătăţii care s-au succedat: Nicolae Bănicioiu (5 martie 2014 – 16 noiembrie 2015), Patriciu Achimaș-Cadariu (17 noiembrie 2015 – 9 mai 2016), Vlad Voiculescu (20 mai 2016 – 4 ianuarie 2017), Florian Dorel Bodog (4 ianuarie 2017 – 29 ianuarie 2018) şi Sorina Pintea (din 29 ianuarie 2018).

În trei ani, în spitalele româneşti, situaţia infecţiilor nozocomiale (şi, mai ales, raportarea lor) nu a suferit nicio îmbunătăţire.

Numărul de paturi dedicate marilor arşi în spitalele din România este estimat la 11 (cu trei mai puţin decât în 2017, dar cu unul mai mult decât în momentul tragediei), în timp ce Franţa are nu mai puţin de 100 de paturi pentru cei care suferă asemenea accidente, dar autorităţile noastre declară că se derulează „studii de fezabilitate şi proiectare” pentru spitale noi dedicate pacienţilor cu arsuri grave, că medici şi asitenţi au fost trimişi la şcolarizare şi a fost îmbunătăţită procedura de trimitere în străinătate a pacienţilor arşi. La momentul tragediei de acum trei ani, banca de piele de lângă sala de operaţie a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, care a avut un rol important în tratarea victimelor de la Colectiv, avea în rezerve circa 7.000 de centimetri pătraţi de piele, suficienţi pentru cei 137 de răniţi internaţi atunci în spitalele din Bucureşti.

În trei ani, o mare parte din cluburi, circa un sfert din cele din întreaga ţară, nu au autorizaţie de securitate la incendiu, ci funcţionează pe principiul „propriei răspunderi” şi al „informării la loc vizibil”.

Nu în ultimul rând, la trei ani după tragedia de la Colectiv, procesul de identificare a vinovaţilor pare că abia începe…

RADOR

De același autor

Related Articles