Guvernul anunţă un calendar de reducere a preţurilor pentru unele categorii de medicamente. Executivul a adoptat astăzi metodologia de calcul a preţurilor maximale pentru medicamente.

Ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu, susţine că măsura este menită să asigure accesul pacienţilor la tratament şi să evite o nouă criză a medicamentelor.

„De la 1 aprilie 2017 se va aplica o ieftinire de 10% a medicamentelor pentru care patentul a expiraţ aşa-numitele off-patenţ de 10% în al doilea an şi de 15% în al treilea an. Această ieftinire se va aplica medicamentelor off-patent.

Pentru tot restul medicamentelor prescrise cu reţetă, procedura de calculare a preţului rămâne neschimbată, bazându-se pe cel mai mic preţ european dintr-un coş de 12 ţări, aşa cum a fost şi până acum. Procedura de actualizare a preţurilor va începe în această lună, odată cu intrarea în vigoare a normei legale.”

Tot azi, guvernul a luat măsuri pentru a preveni dispariţia de pe piaţă a medicamentelor esenţiale care sunt compensate 100% şi care sunt destinate unor boli frecvente, precum cele de inimă sau cancer. În pluş potrivit ministrului sănătăţii, pe lista medicamentelor esenţiale au fost incluse şi vaccinurile şi produsele din plasmă şi sânge.

Sursa: romania-actualitati.ro