Guvernul a aprobat normele de aplicare ale programului „Noua casă”.

Acesta va continua să ofere facilităţile din vechiul  program „Prima casă”, dar va aduce şi noi avantaje în schema de finanţare-garantare pusă la dispoziţie de stat.

Directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Dumitru Nancu, explică.

Dumitru Nancu: Obiectivul principal al programului „Noua casă” este o reorientare a constructorilor către locuinţe mai mari, pentru că în anul 2019 a fost cea mai mică suprafaţă locuibilă livrată de către dezvolatorii către cetăţeni. Institul Naţional de Statistică a arătat că 63 de metri pătrăţi a fost suprafaţa livrată. Deci, practic, dezvoltatorii imobiliari îşi creau produsul în funcţie de programul „Prima casă”. Un alt argument: din patru credite ipotecare, trei erau „Prima casă”. Deci, era clar că produsul croia piaţa. Prin acest „Noua casă”, prin programul prin varianta de 140 de mii de euro, aşteptăm ca să se vândă locuinţele care sunt mult mai mari şi care îţi oferă şi un confort mai mare. Am avut două miliarde şi o sută la fond de garantare, până în 6 martie, când a fost oprit programul „Prima casă”, s-au cheltuit 415, deci mai avem un miliard şi şase sute plafon de garantare.


Prin programul „Noua casă” pot fi garantate credite pentru locuinţe de până în 70 de mii de euro, cu avans de minimum 5% şi o garanţie de stat de până la 50%.

Acestora li se adaugă împrumuturi pentru locuinţe, cu valoare maximă de 140 mii de euro, avansul fiind de cel puţin 15% şi garanţia de 60%.

romania-actualitati.ro