În disperare de cauză, poştaşii vor să paralizeze activitatea Poştei Române

Poştaşii au decis să oprească lucrul, dacă nu vor primi o creştere salarială în sumă fixă de 200 de lei pentru fiecare angajat. Conducerea Companiei Naţionale Poşta Română are ca termen limită data de 25 august să semneze actul adiţional.

Anunţul a fost făcut de Matei Brătianu, preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR), într-o conferinţă de presă susţinută la Deva, la sfârşitul săptămânii trecute.

Am solicitat Companiei Naţionale Poşta Română să acorde o majorare de salariu de 200 de lei, sumă fixă, pentru fiecare salariat. Pentru că ne tot amână, am dat ca ultim termen 25 august pentru semnarea actului adiţional. Dacă nu – suntem hotărâţi să declanşăm acţiune de protest. Pot să vă informez că majoritatea membrilor de sindicat – din cei 21 de mii pe care îi avem şi care şi-au exprimat determinarea în scris –, majoritatea a hotărât că nu mai vrea mitinguri şi marşuri, ci să oprească lucrul”, a spus liderul SLPR.

Poşta Română are peste 26.000 de salariaţi, lucrătorii au venituri modeste – salarii brute de 1.200 – 1.400 lei pe lună, în timp ce „beizadelele politice” care au invadat compania primesc lefuri de 5.000 până la 7.000 de lei lunar.

În perioada 2009 – 2016 au plecat aproximativ 25 la sută din ceea ce eu numesc cu dragoste „talpa Poştei” – adică factori, oficiante, mânuitor de valori, agenţi şi şoferi, dar poşta s-a pricopsit în acelaşi interval de timp cu tumori succesive de câte 300-400 de „împingători de apă la vale”, oameni aduşi de cei cinci directori generali şi de echipele pe care directorii generali le-au târât după ei, fie la comandă politică, fie pe criterii personale de rudenie, de prietenie, colegi de facultate sau obligaţii personale. Cei care au venit în plus, au venit ori politic, ori din interesele directorilor. Au fost câte 300-400 de fiecare ciclu electoral şi sunt oameni de care Poşta nu avea nevoie. Pentru ei s-au creat funcţii, s-au creat structuri, să fie şefi cu salarii mai mari. Dintre aceştia, la plecarea directorilor generali hâşâiţi politic, o parte au rămas iar în cinci cicluri electorale am ajuns să avem 400 de „împingători de apă la vale”, oameni de care Poşta nu are nevoie”, a explicat liderul SPLR.

În opinia sindicaliştilor, diminuarea cheltuielilor artificial create cu aceşti politruci ar acoperi creşterile salariale pentru oamenii care muncesc cu adevărat în Poşta Română.

Sursa: zhd.ro

Cele mai citite

Related Articles