DIICOT reține șase inculpați pentru trădare și acțiuni împotriva României
DIICOT reține șase inculpați pentru trădare și acțiuni împotriva României. Aceştia ar fi creat un grup infracţional organizat în 2023.

Articol editat de Oana Nicolae, 6 martie 2025, 10:05
La data de 5 martie 2025, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea a șase inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și trădare.
Şase inculpați pentru trădare și acțiuni împotriva României
Potrivit probatoriului administrat, anchetatorii au stabilit că, începând cu anul 2023, cinci dintre inculpați, alături de un suspect, au creat un grup infracțional organizat, având drept scop subminarea suveranității și independenței statului român prin acțiuni de natură politică și militară. Ulterior, în anul 2024, un alt inculpat s-a alăturat grupării, iar membrii acesteia au desfășurat acțiuni continue, conștiente și conspirative pentru atingerea obiectivelor propuse.
Anchetatorii au descoperit că membrii grupării au menținut contacte repetate cu agenți ai unei puteri străine. Acest lucru s-a întâmplat atât pe teritoriul României, cât și al Federației Ruse. Organizația a fost structurată pe model militar. Avea un „stat major” și personal de execuție, sub conducerea unui general-maior în retragere, suspect în acest dosar.
Strategii de recrutare și propagandă online
Investigațiile au relevat că grupul infracțional a utilizat platforme online pentru recrutarea de adepți și pentru difuzarea de materiale video. Este vorba inclusiv de notificări către autoritățile române și organizații internaționale. Totodată, inculpații au întreprins demersuri pentru realizarea unor negocieri cu factori politico-militari externi. Obiectivul acestora era acela de a retrage România din alianța militară NATO, schimbarea ordinii constituționale, desființarea partidelor politice și instalarea unui nou guvern format exclusiv din membri ai organizației.
De asemenea, anchetatorii au stabilit că doi dintre inculpați s-au deplasat în luna ianuarie 2025 la Moscova. Acolo au luat legătura cu persoane dispuse să sprijine planurile organizației privind preluarea puterii în statul român.
Percheziții și arestări în cazul celor şase inculpați pentru trădare și acțiuni împotriva României
La data de 5 martie 2025, au fost efectuate opt percheziții domiciliare în București și județele Ilfov, Giurgiu și Maramureș. Cu acest prilej, au fost ridicate mai multe mijloace de probă relevante pentru anchetă.
Joi, 6 martie 2025 procurorii urmează să sesizeze judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel București, cu propunerea de arestare preventivă pentru patru dintre inculpați și plasare în arest la domiciliu pentru ceilalți doi.
Cercetările privind suspectul principal, generalul-maior în retragere, continuă fără a fi dispuse, până în acest moment, măsuri preventive.
Sprijin instituțional
Acțiunile judiciare au fost desfășurate cu sprijinul polițiștilor Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, al ofițerilor Direcției Contrainformații și Securitate Militară din cadrul Direcției Generale de Informații a Apărării, ai Serviciului Român de Informații și ai Direcției Generale de Protecție Internă din Ministerul Afacerilor Interne.
DIICOT precizează că, pe tot parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție, până la o eventuală condamnare definitivă.
Sursă: DIICOT
Urmărește-ne și pe Google News