Premierul Victor Ponta: Social-democraţii doresc menţinerea USL

pontamjl

Marţi, 25 februarie

Liberalii decid, astăzi, dacă rămân sau nu la guvernare. Social-democraţii doresc menţinerea formulei USL, dar spun că sunt pregătiţi şi să formeze un alt cabinet până pe 8 martie. Majoritatea pe care s-ar putea sprijini un viitor Guvern fără PNL ar fi formată din PSD, PC şi UNPR, la care s-ar putea alia UDMR şi grupul minorităţilor naţionale. Niciuna din părţi nu a confirmat, însă, eventuale negocieri în acest sens.
Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis a declarat că în acest moment USL este doar o alianţă pe hârtie, iar următorul pas după retragerea miniştrilor din Guvern ar fi denunţarea protocolului USL, însă este puţin probabil să se decidă iniţierea unei moţiuni de cenzură.
Democrat-liberalii spun că nu-şi doresc ruperea USL. Mai mulţ liderii PDL au declarat că nu-i vor primi cu braţele deschise pe liberali în opoziţie şi nici nu vor sprijini o eventuală moţiune de cenzură a PNL împotriva guvernului Ponta.

Luni, 24 februarie

Viitorul Uniunii Social Liberale va fi decis până mâine. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că miniştrii PNL îşi vor da demisia din Guvern, dacă propunerile lor în privinţa Guvernului nu vor fi puse în practică. Crin Antonescu a declarat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, va fi, mai devreme sau mai târziu, premier. Liderul PNL a mai spus că dacă USL se rupe, cel mai corect ar fi să fie organizate alegeri anticipate.
Victor Ponta a declarat că nu va demisiona, în eventualitatea în care liberalii se decid să iasă de la guvernare. Întrebat despre soarta Guvernului în cazul ruperii USL, Ponta nu a exclus o colaborare cu UDMR. Preşedintele Uniunii – Kelemen Hunor a infirmat informaţiile că deja se poartă negocieri pentru intrarea la guvernare a acestei formaţiuni politice.

Duminică, 23 februarie

Ora 12.00

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat că, dacă la începutul săptămânii viitoare nu vor fi aprobate propunerile liberalilor, îşi va retrage miniştrii din Guvern. La emisiunea “După 20 de ani” de la PRO TV, Crin Antonescu a precizat că după plecarea liberalilor, Guvernul devine ilegitim pentru că a fost susţinut la început de Alianţa USL.

Liderul PNL a mai spus că între PSD şi PNL au apărut puncte de vedere diferite privind independenţa justiţiei şi aplicarea unor măsuri economice de dreapta pentru stimularea mediului privat.

Sâmbătă, 22 februarie

Situaţia Uniunii Social Liberale este încă neclară, dar o decizie este aşteptată luni, când se va discuta din nou despre componenţa Guvernului. Mărul discordiei dintre PNL şi PSD este Klaus Iohannis. Premierul Victor Ponta a cerut PNL să vină până luni cu lista propunerilor pentru funcţiile din Guvern care le revin, în timp ce liberalii au subliniat că ei îşi menţin vechile propuneri şi aşteaptă decizia primului ministru.

Crin Antonescu, preşedinte PNL: “De ce nu vom mai avea un guvern USL? Pentru că domnul Ponta şi diverşii săi acoliţi nu acceptă, în ruptul capului, ca un om care este prim-vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal, care este apreciat de o mare parte dintre români, să vină în Guvern”. Oricum ar fi, spune Crin Antonescu, România va avea un guvern până marţi, fie unul USL, cu Klaus Iohannis ministru interne şi vicepremier, fie un altfel de cabinet.

Ceilalţi parteneri ai coaliţiei de guvernare spun că acest parteneriat trebuie continuat. În opinia liderului conservator, Daniel Constantin, USL ar putea fi redresată. “Sper să valorificăm şansele, cât or fi ele de mici, să le valorificăm în sens pozitiv şi să putem să redresăm cel mai important proiect politic de după 1989”.

Dacă USL se rupe, probabil în foarte scurt timp se va naşte un alt guvern, cu o altă susţinere, dar cu legitimitate în Parlament, crede liderul UDMR, Kelemen Hunor. El a negat însă informaţiile care circulă în presă, potrivit cărora Uniunea ar negocia cu PSD sau PNL pentru a intra la guvernare. “Nimeni nu a solicitat nicio întâlnire. Nu s-a pus problema intrării UDMR la guvernare. Trebuie să infirm orice informaţie legată de vreo întâlnire”.

Deocamdată, două dintre portofoliile care revin liberalilor au fost preluate interimar, de miercuri, de PSD – Victor Ponta la Finanţe şi Constantin Niţă la Economie. Premierul a declarat atunci că este o situaţie temporară până când liberalii vor face noi propuneri pentru aceste posturi

Ascultați declarația lui Crin Antonescu:

Cele mai citite

Related Articles