Constituirea consorţiilor administrative, pe ordinea de zi şedinţei de guvern

Guvernul urmează să adopte, miercuri un proiect de lege prin care se constituie consorţiile administrative, un mecanism de cooperare/asociere între unităţile administrativ-teritoriale.

Prin consorţiile administrative se doreşte stimularea fenomenului asociativ la nivelul administraţiei publice locale şi transferul de expertiză şi practici unitare.

Astfel, consorţiile administrative devin un mecanism mai facil şi eficient de cooperare între unităţile administrativ-teritoriale care contribuie la diminuarea impactului negativ al capacităţii administrative reduse a unor unităţi administrativ-teritoriale, în situaţia în care din cauza existenţei unor posturi vacante sau temporar vacante, acestea nu sunt în măsură să asigure unele activităţi funcţionale absolut necesare sau să asigure servicii esenţiale pentru comunităţile respective. În cadrul consorţiului administrativ, alte unităţi administrativ-teritoriale membre ale acestuia le sprijină pe cele dintâi, prin intermediul asigurării unui personal specializat care să suplinească lipsa de resursă umană şi expertiză corespunzătoare, asigurându-se inclusiv creşterea capacităţii de implementare a proiectelor de investiţii publice’, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Pe masa Guvernului, în şedinţa de miercuri, se află şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind ajustarea preţurilor contractelor de achiziţie publică de produse/servicii, a contractelor sectoriale şi a acordurilor-cadru atribuite în domeniile apărării şi securităţii.

Executivul ar putea lua în discuţie şi un proiect pentru aprobarea plafoanelor alocate schemelor de sprijin cuplat în sectorul zootehnic, precum şi pentru stabilirea cuantumului acestora, pentru anul de cerere 2022.

De același autor

Related Articles