Accident mortal în plin…Soare

Ceaţa şi neatenţia au fost, se pare, cauzele nenorocirii de pe Autostrada Soarelui, soldată cu patru morţi şi peste 50 de răniţi, după ce 29 de maşini s-au ciocnit în lanţ. Subprefectul judeţului Călăraşi, Florin Stoia, a fost la faţa locului imediat după tragedie, alături de forţele de intervenţie, şi spune că nenorocirea s-a produs în două etape.

UPDATE 13.00

Şoferul care a ieşit cu maşina din benzinărie şi a fost lovit din spate de un alt autoturism a fost audiat de poliţişti. Bărbatul spune că s-a retras pentru puţin timp pe banda de urgenţă pentru a-şi evalua pagubele, dar că a pornit imediat mai departe când a constatat că avariile sunt nesemnificative. Bărbatul le-a mai spus poliţiştilor că n-a asistat la carambolurile în lanţ, ci că a aflat, ulterior despre accident şi a decis să se întoarcă la faţa locului.

Se pare că şoferul care l-a lovit din spate, aflat la volanul unei maşini de teren argintii, ar fi fost prins în ciocnirea violentă. Se pare că tragedia produsă în dimineaţa zilei de sâmbătă, 5 noiembrie, la kilometrul 67 al autostrăzii Bucureşti – Constanţa, pe sensul de mers spre Constanţa, este cel mai grav accident petrecut vreodată pe o autostradă din România.

„Cauzele accidentului nu sunt deocamdată certe. Se face anchetă pentru a se stabili cu exactitate ce a provocat această nenorocire”, spune subprefectul. Potrivit acestuia, la baza nenorocirii stă o maşină care a ieşit din parcarea unei benzinării, de la km 67. De aici a pornit totul.

„A ieşit fără se asigure din parcare, a pătruns prea mult pe sensul de mers şi a fost izbită de o altă maşină, care, ulterior, a frânat brusc. La acest lucru au contribuit şi condiţiile meteorologice nefavorabile. Judeţul Călăraşi se află de azi dimineaţă sub cod galben de ceaţă densă, vizibilitate scăzută sub 50 de metri. După ce aceste două maşini s-au tamponaţ pe acelaşi sens de mers a venit un TIR. Observând că s-a întâmplat un accidenţ a frânat brusc pentru a nu intra în ei. Se pare că maşinile care veneau din spatele TIR-ului nu au mai avut timp să oprească şi s-au lovit puternic unele de altele. Practic, accidentul s-a produs în două etape, au fost două caramboluri”, explică subprefectul, scrie adevarul.ro.

Există informaţii, neconfirmate încă de Poliţie, că cei doi şoferi implicaţi în ciocnirea uşoară ar fi ieşit din maşini pentru a media accidentul. Nu este clar, deocamdată, dacă au retras automobilele pe banda de urgenţă sau le-au lăsat în mijlocul şoselei, cu avariile pornite.

Deocamdată, Poliţia Autostrăzi se află la faţa locului pentru cercetări. Zeci de poliţişti din Călăraşi de la Serviciul Rutier au fost mobilizaţi la faţa locului. Conform purtătorului de cuvânt al IPJ Călăraşi, Florentina Dobre, încă nu se cunosc împrejurările precise în care s-a produs accidentul.

Intervenţia salvatorilor, îngreunată de condiţiile meteo

Intervenţia în cazul accidentului de pe A2, soldat până în prezent cu 3 morţi şi 57 de răniţi, este îngreunată de condiţiile meteo nefavorabile, a afirmat secretarul de stat în MAI Raed Arafaţ şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

****************

Un accident în lanț a avut loc în această dimineață, pe Autostrada Soarelui, pe sensul de mers dinspre București spre Constantța, la km 67. Nu mai puțin de 15 mașini s-au ciocnit, cel puțin 39 de persoane au fost rănite, iar patru au decedat. O parte dintre răniți sunt în stare gravă.


Polițiștii dirijează circulația, șoferii sunt îndrumați pe rute ocolitoare, sensul de mers spre Constanța este în continuare închis.

Toate spitalele din București au fost alertate, sunt pregătite să primească răniți, iar medici de la Floreasca au plecat spre locul accidentului.

Directorul spitalului județean Călărași spune că spitalul este pregătit să primească răniții, că s-au pregătit șapte paturi la reanimare, au fost aduse de acasă echipe de medici chirurgi, ortopezi, anesteziști. Sunt, de asemenea, pregătite patru săli de operații.

Raed Arafat a anunțat că este vorba de 39 de persoane rănite și spune că s-a trimis un număr important de ambulanțe și medici dinspre București. Dintre cei 39 de răniți, unii sunt în stare gravă.

 

De același autor

Related Articles