25 de ani de la prăbușirea dictaturii comuniste

monument_rezistenta_anticomunista_timisoara

La Palatul Parlamentului, în Bucureşti, are loc o conferinţă internaţională, care marchează 25 de ani de la prăbuşirea dictaturilor comuniste.

Participă personalităţi care au schimbat istoria Europei Centrale şi de Est, lideri ai revoluţiilor din 1989 şi ai tranziţiei spre democraţie.

Conferinţa priveşte înapoi spre anii de comunism şi căderea lui, dar cu scopul de a înţelege prezentul şi viitorul.

Comunismul s-a prăbuşit în mod diferit, de exemplu prin compromis politic în Polonia şi prin lupte sângeroase în România.

În continuare este esenţial să înţelegem de ce au existat aceste diferenţe – a spus fostul preşedinte Emil Constantinescu.

“Ce semnificaţie au evenimentele din aceşti 25 de ani pentru tranziţia spre democraţie a regimurilor autoritare din alte zone ale lumii – Asia, America Latină, Africa. Am invitat principalii actori politici din ultimii 25 de ani din Europa Centrală şi de Est şi cei care ne-au onorat cu prezenţa sau cei care ne-au transmis mesaje sunt gata să răspundă la aceste întrebări”, a declarat Emil Constantinescu.

“Lumea democratică nu este ferită de pericole”

Regele Mihai a transmis, într-un mesaj citit de Principele Radu, că a fost martorul direct al apariţiei şi prăbuşirii fascismului şi comunismului.

Regele a precizat că viaţa sa a fost o lungă aşteptare ca Europa să îşi vină în fire, iar România să revină la ea însăşi, dar, la 25 de ani de la căderea comunismului, lumea democratică nu este ferită de pericole.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a explicat că în ultima vreme vedem oameni care acceptă tot felul de limitări ale libertăţii individuale şi colective, de dragul siguranţei.

Riscul uriaş pentru democraţie, a spus preşedintele Senatului, este indiferenţa oamenilor faţă de banalitatea răului

Sursa: RRA

Cele mai citite

Related Articles