Unul dintre suspecţii atacului de la Charlie Hebdo s-a predat

catusePoliţia desfăşoară o amplă operaţiune în zona oraşului Reims, din nord-estul Franţei, în căutarea a doi dintre presupuşii autori ai atacului terorist de la Paris, soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi. Poliţia a publicat fotografiile şi sunt doi fraţi, de 32 şi 34 de ani, cetăţeni francezi, de origine algeriană. Unul este un militant islamisţ cunoscut serviciilor anti-teroriste franceze. Autorităţile atrag atenţia că sunt înarmaţi şi periculoşi. Complicele lor, un tânăr de 18 ani s-a predat poliţiei, după ce şi-a văzut numele vehiculat pe reţelele de socializare, iar mai multe persoane din anturajul celor doi au fost reţinute pentru interogatoriu.
Atacul armat a distrus redacţia revistei satirice Charlie Hebdo, cunoscută pentru caricaturile făcute unor lideri islamişti. Cinci dintre cei mai cunoscuţi caricaturişti ai Franţei au fost ucişi în atentat. Preşedintele Franţei Francois Hollande i-a îndemnat pe cetăţeni să rămână uniţi. Între timp, zeci de mii de francezi s-au adunat spontan în marile oraşe pentru a condamna atacul de la Paris.
Numeroşi lideri din întreaga lume au condamnat atacul terorist de la Paris. Preşedintele american Barack Obama a oferit ajutor pentru prinderea atacatorilor. Cancelarul german şi premierul britanic i-au telefonat lui Francois Hollande pentru a-şi exprima solidaritatea. De asemenea Liga ţărilor arabe a condamnat acest atac.
Preşedintele Klaus Iohannis şi-a schimbat poza de profil pe pagina sa de Facebook, în semn de solidaritate cu victimele atentatului de la Paris.
Într-un pătrat negru apare mesajul “Je suis Charlie” – Eu sunt Charlie, mesaj care a invadat internetul, dupa atacul terorist. Preşedintele şi premierul Victor Ponta le-au scris omologilor lor francezi, condamnând în termeni duri orice act de violenţă care pune sub semnul întrebării libertatea de exprimare. Victor Ponta a postat pe internet în limba franceză, un mesaj în care transmite condoleanţe familiilor victimelor şi poporului francez. Iar ministrul de Externe Bogdan Aurescu le-a recomandat românilor aflaţi în Franţa să fie precauţi şi să urmărească avertizările emise de autorităţile de la Paris.
La Ambasada Franţei drapelul a fost coboarât în bernă, iar mai mulţi bucureşteni au adus flori şi au aprins lumânări. Ambasadorul, François Saint-Paul, a mulţumit, aseară tuturor românilor şi autorităţilor de la Bucureşti pentru mesajele de susţinere.
După atacul de la Paris structurile de securitate din Europa au reacţionat imediat. La noi, SRI spune că pentru moment nu există indicii referitoare la pregătirea unor atentate teroriste, iar autorităţile au decis că nu se impune ridicarea nivelului de alertă, care rămîne acelaşi – precaut. SRI urmăreşte cu atenţie sporită evoluţia situaţiei, dă asigurări purtătorul de cuvânt al Serviciului, Sorin Sava.
În alte ţări europene, nivelul de alertă a fost ridicat. În Italia au fost luate măsuri de securitate speciale în aeroporturi şi gări, la fel şi în Spania, unde în plus au plasaţi mai mulţi poliţişti în zona centralelor nucleare şi electrice. Şi în Germania au fost sporite parţial măsurile de securitate în ţară.

Sursa:

Cele mai citite

Related Articles