Uniunea Europeană va începe să furnizeze arme Ucrainei

Uniunea Europeană intenționează să furnizeze arme Ucrainei, decizie în premieră a blocului comunitar, fiind prima dată când UE va finanța achiziția și livrarea de arme și alte echipamente către o țară atacată. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și de șeful diplomației Europene Josep Borell.

O armată și un popor întreg luptă împotriva invadatorului. Războiul lui Putin nu este doar împotriva Ucrainei. Trebuie să înțelegem gravitatea situației pentru europeni, dar și pentru securitatea globală.

În această după-amiază, Putin a anunțat că pune forțele nucleare pe un nivel de alertă înaltă. Este important să accentuăm asta: FORȚELE NUCLEARE ALE RUSIEI SUNT ÎN ALERTĂ!. Tocmai am avut o conferință cu G7 și cu miniștrii de Externe aferenți și ni s-a alăturat ministrul Kuleba (n.red. – ministrul de Externe al Ucrainei), care ne-a informat despre ultimele situații de pe teren și de nevoile urgente pe care le are Ucraina.

Și i-am spus cât se poate de clar: «Ați venit săptămâna trecută, ați cerut ajutor cu SWIFT și arme. Acum livrăm pe ambele părți». Facem tot ce putem ca să sprijinim Ucraina. (…) Astăzi voi propune să folosim facilitatea de pace a Europei pentru două măsuri de asistență de urgență pentru a finanța furnizarea de material letal pentru armata ucraineană precum și combustibil atât de necesar și elemente de protecție și medicale”, a precizat Josep Borell.

În aceeași conferință de presă, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a anunțat noi sancțiuni pentru Rusia, la câteva ore după ce Vladimir Putin a ordonat stare de alertă maximă a forțelor de descurajare nucleară.

🚩 Uniunea Europeană va finanța achiziționarea și livrarea de arme și echipamente către Ucraina
🚩 Închiderea spațiului aerian al UE pentru aeronavele deținute/controlate de Rusia, inclusiv avioanele private.
🚩 Interzicerea, în UE, a publicațiilor de stat Russia Today, Sputnik, precum și a filialelor acestora
🚩 Aplicarea unui nou pachet sancțiuni regimului Lukașenko.

Toate aceste măsuri vin în completarea pachetului de sancțiuni prezentat ieri, agreat de partenerii noștri internaționali,a mai spus Ursula von der Leyen.

De același autor

Related Articles