Scoţia vrea să ia propriile decizii în privinţa imigraţiei, pentru a accepta străini după Brexit

Michael Russell, ministrul scoţian pentru negocierile cu UE, a declarat că Scoţia ar putea încerca să obţină propriul control asupra imigraţiei în cadrul unui nou sistem de distribuire a atribuţiilor regionale după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, informează Reuters.

Votul Marii Britanii din luna iunie prin care a decis plecarea din UE a iscat şi mai multe tensiuni dintre unirea de 309 de ani dintre Anglia şi Scoţia, chiar la aproape doi ani de când scoţienii au respins indenpendenţa.

Scoţia a votat în iunie că vrea să rămână în UE, în timp ce Anglia a votat că vrea să plece, în principiu din cauza numărului mare de migranţi din celălalte ţări UE. Premierul britani a promic că va lansa procedura de ieşire din blocul umanitar ce va dura doi ani, la sfârşitul lunii martie 2017.

nsă, Scoţia pledează pentru independenţă şi rămânerea în UE, având perspective economice şi demografice diferite, a declarat Michael Russell într-un interviu pentru Reuters.

„Decizia privind libera circulaţie a persoanelor ar aparţine teoretic Guvernului naţiunii scoţiene şi este extrem de importantă pentru noi. Nu avem nevoie de o frontieră puternică între Anglia şi Scoţia, trebuie doar să ne asigurăm că oamenii nu beneficiază de aceleaşi drepturi pe ambele teritorii”, a argumentat  Russell, un ministru  pro-UE, sugerând că ar vrea un acord în sensul descentralizării prin care Scoţia să primească imigranţi, fără ca aceştia să aibă drepturi similare în Anglia, Ţara Galilor ori Irlanda de Nord.
Scoţia vrea independenţă şi rămânerea în UE

Scoţia a semnalat în mai multe rânduri că are nevoie de imigranţi pentru stimularea economiei şi pentru dezvoltarea zonelor rurale. Formaţiunea proindependenţă Partidul Naţional Scoţian (SNP) a criticat Guvernul de la Londra pentru planul de limitare a imigraţiei.

Premierul britanic, Theresa May, a respins însă iniţiativa de organizare a unui nou referendum proindependenţă în Scoţia, deşi naţionaliştii scoţieni au avertizat că, dacă le sunt ignorate solicitările privind rămânerea în UE, Marea Britanie s-ar putea destrăma.

Cele mai citite

Related Articles