scotia

Ultimele sondaje de opinie le dau unioniştilor un avantaj de 4% în faţa celor care susţin ieşirea Scoţiei din Regatul Unit. Potrivit BBC, ponderea indecişilor care pot schimba rezultatul era încă ridicată înaintea votului. Indiferent însă de rezultat, Marea Britanie va fi cu totul diferită. Regatul Unit ar putea pierde 5 din cele 60 de milioane de cetăţeni dacă scoţienii vor opta pentru independenţă. În acest caz, Uniunea, care a rezistat timp de 300 de ani şi din care mai face parte Anglia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, se va schimba în mod dramatic.

Aşadar, cum a ajuns în pericol de separare una dintre cele mai stabile grupări de state din lume?

În mare, este vorba despre identitatea naţională şi de convingerea scoţienilor că nu au beneficiat echitabil de avantajul de a fi parte a Regatului Unit.

”Este o atmosferă fantastică şi o adevărată celebrare a democraţiei acum în Scoţia. Oamenii sunt încântaţi de perspectiva ca Scoţia să-şi decidă propriul viitor”, spune Alex Salmond, premierul regional şi liderul mişcării pro independenţă.

Salmond reflectă o linie de gândire împărtăşită de mulţi, conform căreia Marea Britanie este condusă de la Londra de o elită englezească, elită care în mare măsură refuză să ţină seama de interesele Scoţiei.

Scoţienilor li s-a promis mai multă autonomie

Ideea că în zonă rămâne prea puţin din veniturile obţinute din extragerea petrolului din Marea Nordului, petrol scoţian spun ei, dar şi ideea că scoţienii nu au niciun cuvânt de spus în problema prezenţei armelor nucleare în ţară au provocat resentimente profunde în ultimii ani. De cealaltă parte, vocile unioniste au dus tot timpul o campanie negativă concentrată pe consecinţele economice ale separării, avertizând asupra pierderii locurilor de muncă şi a influenţei în lume. După ce sondajele de opinie le-au devenit defavorabile, mesajul s-a schimbat, liderii de la Londra au început să vorbească despre cum iubesc ei tot ce este legat de Scoţia, pledând pentru votul împotriva independenţei.

”Toţi cei cărora le pasă de Regatul Unit – şi mie personal îmi pasă în mod deosebit – sunt nervoşi, dar sunt încrezător pentru că am stabilit deja modul în care Scoţia poate beneficia de tot ceea ce este mai bun din ambele lumi”, spune David Cameron.

Aşadar, ce i se oferă Scoţiei? Dacă vor rămâne în Regatul Unit, scoţienilor li s-a promis mai multă autonomie în diferite domenii, inclusiv în politica economică, sistemul de taxare sau de asistenţă socială. Dar consecinţele sunt neprevăzute pentru că politicieni din alte părţi ale Marii Britanii se plâng deja că scoţienilor li se dă prea mult.

Sursa foto: incont.ro
Sursa: RRA